Βλέπουν «περίοδο ηρεμίας» ως τις αρχές του 2018 και ελπίζουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος
Αντεπίθεση στο μέτωπο της ρευστότητας με καμπάνιες προσέλκυσης καταθέσεων ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες οι τράπεζες, με ορόσημο την επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Οι τραπεζικές διοικήσεις θεωρούν ότι η άρση της αβεβαιότητας θα επιτρέψει την ανάκτηση αποταμιεύσεων που διέρρευσαν τους τελευταίους μήνες, κυρίως προς αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων και δευτερευόντως σε τραπεζικές θυρίδες ή άλλες προσωπικές… κρυψώνες.
«Ξεκινά μία περίοδος ηρεμίας, που εκτείνεται τουλάχιστον έως τις αρχές του 2018, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος μέσω των αναμενόμενων εισροών» επισημαίνει επιτελικό τραπεζικό στέλεχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εφικτή μία μέση μηνιαία αύξηση των καταθέσεων της τάξεως των 500 – 600 εκατ. ευρώ έως και το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείει την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ενίσχυσης των μεγεθών.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τα υπόλοιπα νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 2,07 δισ. ευρώ.
Η μείωση αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις καθαρές εκροές από τους λογαριασμούς των ιδιωτών, οι οποίοι την ίδια περίοδο «σήκωσαν» από τους λογαριασμούς τους 1,98 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των διαρροών αφορούσε σε μετακινήσεις του αποκαλούμενου «νέου χρήματος», που δεν υπόκειται στους γενικούς περιορισμούς των capital controls.
Σε αυτό το τμήμα της αγοράς θα εστιαστούν οι καμπάνιες που θα τρέξουν οι τράπεζες το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν υψηλά επιτόκια άνω του 1% για τοποθέτηση των καταθέσεων σε προθεσμιακές καταθέσεις και επιβράβευση μέσω των προγραμμάτων ανταμοιβής των καρτών.
Μπορεί οι αποδόσεις αυτές σε σύγκριση με το παρελθόν να είναι σημαντικά μειωμένες, ωστόσο είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, στα οποία είναι παρκαρισμένες καταθέσεις αρκετών δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, βάσει των capital controls, ανά πάσα στιγμή μπορεί ο καταθέτης να τοποθετήσει εκ νέου τα χρήματά του σε οποιαδήποτε αμοιβαίο κεφάλαιο ξένου οίκου, εφόσον αισθανθεί ξανά άβολα.
Οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών πιστεύουν ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες λόγω του τουρισμού, η ψυχολογία των πελατών τους θα βελτιωθεί αισθητά, οδηγώντας στην άνοδο του υπολοίπου των καταθέσεων.
Μπορεί ο αρχικός στόχος για αύξηση της καταθετικής βάσης κατά 10 δισ. ευρώ εφέτος να φαντάζει άπιαστος, ωστόσο οι τράπεζες θεωρούν ότι μία άνοδος των υπολοίπων κατά 5 δισ. ευρώ είναι υπό προϋποθέσεις εφικτή.
Οι «ριγμένοι» της ιστορίας πάντως είναι όσοι εμπιστεύτηκαν μέχρι τέλους τις ελληνικές τράπεζες και εγκλωβίστηκαν μετά την επιβολή των capital controls.
Κι αυτό διότι όχι μόνο έχουν περιορισμένες επιλογές σε σχέση με τη διαχείριση των αποταμιεύσεών τους, αλλά ταυτόχρονα τα επιτόκια που τους προσφέρουν οι τράπεζες είναι πολύ χαμηλότερα, ακόμη και κατά 50% σε σχέση με τις αποδόσεις για το νέο χρήμα.
Το ΒΗΜΑ