Η 8η Μαΐου 1945 ημέρα μνήμης και ελπίδας για την Ευρώπη της δημοκρατίας, του ουμανισμού και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών
***
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, από τη Σύμη που συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 72η επέτειο της 8ης Μαΐου 1945, εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ημέρα μνήμης που σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και ημέρα που στη Σύμη τιμάται η επέτειος της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις Συμμαχικές Δυνάμεις, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, 72 χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και τη μεγάλη αντιφασιστική Νίκη των Λαών, από την ακριτική Σύμη στέλνουμε ένα μήνυμα Ειρήνης, για τη συνεργασία των λαών και την παγκόσμια αλληλεγγύη. Είναι μια ημέρα μνήμης για τα δεινά που επισώρευσε ο αυταρχισμός και ο πόλεμος, και ταυτόχρονα ημέρα τιμής για όσους αγωνίστηκαν για να νικηθεί ο φασισμός.
Η 8η Μαΐου σηματοδότησε μια νέα αρχή για την Ευρώπη και τον κόσμο στην πορεία προς την πρόοδο των λαών και την ευημερία των ανθρώπων. Για τη Δωδεκάνησο η επέτειος έχει διπλή σημασία. Την ημέρα αυτή τερματίζεται οριστικά η Γερμανική κατοχή και ανοίγει μια νέα σελίδα στην Ιστορία των νησιών μας. Με την αυτοπεποίθηση της νίκης των λαών που νικούν όταν αγωνίζονται ενωμένοι για να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Με το χαρμόσυνο μήνυμα του Φώτη Βαρέλη στο βράχο της Σύμης: «Απόψε κρυφομίλησε η Λευτεριά με μένα. Πάψετε Δωδεκάνησα νάστε συλλογισμένα».
Η Ευρώπη που νίκησε το φασισμό ανακήρυξε μετά το τέλος του Πολέμου την 9η Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης με τη διακήρυξη Σουμάν το 1950. Το πνεύμα που συνένωσε τους λαούς της Ευρώπης σε μια ευρεία αντιναζιστική Συμμαχία, η οποία έσωσε τον κόσμο και έφερε την ειρήνη, θα πρέπει και σήμερα να χρησιμεύει σαν παράδειγμα συνεργασίας για όλες τις χώρες του πλανήτη, στο όνομα των δίκαιων στόχων για κοινωνική πρόοδο και ευημερία των Λαών. Ο χρόνος δεν μπορεί να επισκιάσει ούτε τη μνήμη μας ούτε την κοινή μας ευθύνη για τη διατήρηση της κληρονομιάς της Μεγάλης Νίκης. Ήταν, είναι και θα είναι ένα υψηλό μέτρο στις σκέψεις και στις πράξεις μας».