Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνεχίζοντας την προσπάθεια για τον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους, μας καλούν να ενεργοποιηθούμε και φέτος με θέμα την ΤΑΧΥΤΗΤΑ.
1.250. 000 άνθρωποι, χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις. Η τάση αυτή είναι παγκόσμια ανοδική.
Οι τροχαίες συγκρούσεις είναι παγκόσμια το πρώτο αίτιο θανάτου για τις ηλικίες 15-29.
Τα μισά περίπου από τα θύματα είναι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου (παιδιά, πεζοί, ποδηλάτες κα).
Περίπου 1 στους 5 θανάτους στο δρόμο οφείλεται στην ταχύτητα. Τουλάχιστον 40–50% των οδηγών παραβιάζει το όριο ταχύτητας. Μια μείωση της Μέσης Ταχύτητας στο Δίκτυο της κυκλοφορίας κατά 5% έχει σαν συνέπεια τη μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων κατά 30%! Μια αύξηση της Μέσης Ταχύτητας στο Δίκτυο της κυκλοφορίας κατά 5% έχει σα συνέπεια την αύξηση των θανατηφόρων συγκρούσεων κατά 30%
Η Ευρώπη είναι συγκριτικά η ασφαλέστερη κυκλοφοριακά ήπειρος, αλλά η Ελλάδα κατέχει σ αυτήν σταθερά μια από τις χειρότερες θέσεις στην λίστα θανάτων.
Το 2016, μετά από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα εμφάνισε ξανά άνοδο στον αριθμό θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC)η χώρα μας είναι πρώτη σε θανατηφόρες συγκρούσεις, με την Ταχύτητα να αποτελείτο σημαντικότατο παράγοντα γι αυτό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα 31.385 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους δρόμους.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πώς σε κάθε θάνατο στο δρόμο αντιστοιχούν και τέσσερις σοβαρές αναπηρίες!
Η 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ στοχεύει στην αύξηση της κατανόησης των κινδύνων και στην πρόκληση δράσεων που θα οδηγήσουν σε μέτρα αντιμετώπισης της ταχύτητας, σώζοντας Ζωές στους δρόμους.
Ο ΟΗΕ καλεί, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – εθνικές κυβερνήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄&Β΄Βαθμού, διεθνείς οργανισμοί, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιδιωτικές εταιρείες, και το κοινό γενικά και καλούνται να σχεδιάσουν και να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ , σχεδίασε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του θέματος «Σώσουμε Ζωές στους δρόμους. Προσδοκούμε τη συμμετοχή σας γιατί η Οδική Ασφάλεια αφορά όλους »
1)Έκθεση Ζωγραφικής και Ψηφιακής Τέχνης «Οδική Ασφάλεια: Σώζουμε Ζωές Πρωταγωνιστές τα παιδιά» Νεστορίδειο Μέλαθρον 8-19 Μαΐου 2017. Συμμετέχουν 25 σχολεία από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα
2)ΕΣΠΕΡΙΔΑ: Οδική Ασφάλεια: Δικαιοσύνη- Πολιτισμός- Πολιτεία- Πολίτες: Σώζουμε Ζωές. 10 Μαΐου 2017, Τετάρτη , ώρα 18:30 MediterraneanHotel
Εισηγητές:
Α) Κτιστάκης Γεώργιος:Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου
« Οδική Ασφάλεια-Απόδοση Δικαιοσύνης»
Β)Ανδριωτάκης Εμμανουήλ:Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
« Η συμβολή των Μ.Μ.Ε στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων-προβολή video«Looking, butnotseeing» Ανδριωτάκης Εμμανουήλ»»
Γ) Ουρσουζίδης Γεώργιος :Βουλευτής Ν. Ημαθίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής
«Η εμπειρία από τις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων (Περίοδος ΙΖ΄, Σύνοδος Α΄, 15/10/2015 – 30/9/2016)»
Δ)Κορδολαίμης Ανδρέας:Αντιστράτηγος εα. Πρώην Δ/ντής Τροχαίας Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Καθηγητής Σχολών Αστυνομικής Ακαδημίας
«Η συμβολή της Τροχαίας στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων-Ταχύτητα»
3)ΜηνούδηςΓιάννης, Παιδαγωγός Κυκλοφορίας Σουηδίας:10 & 11 Μαΐου 2017, Σεμινάριο σε δικυκλιστές: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΔΙΚΥΚΛΟ (Θεωρητική και Βιωματική προσέγγιση των κινδύνων)
4)ΟΑθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοιχτής Θάλασσας Ρόδου (ΑΣΙΑΘΡ),13 &14 Μαΐου 2017 θα μεταφέρει το μήνυμα “Σώστε Ζωές #Ελαττώστε ταχύτητα” στις πρύμνες και στα κατάρτια των ιστιοφόρων κατά την διάρκεια των αγώνων τους στα νησιά της Δωδεκανήσου
5)Δραστηριότητεςστο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού: παιχνίδια, τραγούδια, πάζλ, σταυρόλεξα ,κρυπτόλεξα, ακροστιχίδες, όλη την Παγκόσμια Εβδομάδα οδικής Ασφάλειας 8-14 Μαΐου 2017.
Η 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας δεν είναι γιορτή, είναι ΣΗΜΑ κινδύνου που αναβοσβήνει, είναι ΜΙΑ προσπάθεια αφύπνισης για να μη μας στερήσουν το τελευταίο που μας απόμεινε, τη ΖΩΗ.
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ