Ο νόμος υπάρχει, ψηφίστηκε στα τέλη του 2016, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη να υποδεχθεί δεδομένα, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει παραπέμψει στο μέλλον και σε κάθε περίπτωση μετά το 2018 τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Τaxis. Από το 2011, όταν και ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος (3943/11) το μέτρο αναβάλλεται διαρκώς εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες επαγγελματικές ομάδες.
Στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν στην «Κ» ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή υλοποίηση του μέτρου, το οποίο όπως υποστηρίζουν θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ και θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις. Ακόμα, θα βοηθούσε σημαντικά στη δημιουργία μιας πρώτης εικόνας για τα προσδοκώμενα έσοδα τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από κάθε επιχείρηση και κάθε επαγγελματική ομάδα. Θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει τι δηλώνει κάθε επαγγελματική ομάδα, να βγάζει μέσους όρους και να εντοπίζει επιχειρήσεις που ενδεχομένως να φοροδιαφεύγουν.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο εισαγωγέων και κατασκευαστών ταμειακών μηχανών, «παράλληλα με τη θεσμοθέτηση των τεχνικών προδιαγραφών (για τις ταμειακές μηχανές), το 2013, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε στις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΠΣ server με εφαρμογή λογισμικού κατάλληλου για τη συλλογή, καταχώριση και επεξεργασία των συναλλαγών των φορολογικών ταμειακών μηχανών. Ο συγκεκριμένος server είναι σε θέση να δέχεται καθημερινά συναλλαγές και δεδομένα από τουλάχιστον 1.000.000 επιχειρήσεις. Στην πιλοτική λειτουργία του server και με την εθελοντική συμμετοχή κάποιων επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν σχεδόν 3.000.000 συναλλαγές».
Μάλιστα, τα μέλη του Συνδέσμου διερωτώνται γιατί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis δεν εφαρμόζεται, καθ’ όσον μάλιστα δεν θα προκαλέσει καμιά οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και στην πολιτεία, αφού οι υπάρχουσες ταμειακές μηχανές διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα; Επίσης σημειώνουν ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα ήταν αδύνατη η έκδοση αποδείξεων από «μη εγκεκριμένα εκτυπωτικά συστήματα» και θα περιόριζε το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων.
Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου στον ψηφισθέντα νόμο, όπως επίσης και συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της διασύνδεσης των ταμειακών με το Τaxis είχε δημιουργήσει υποψίες στην αγορά. Η επίμαχη διάταξη αναφέρει ότι οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του μέτρου, οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων, οι εξαιρέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2013, όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τo Τaxis (είχε ψηφιστεί νόμος από το 2011 και είχε γίνει η προεργασία από επιτροπές και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών). Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του server, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε μία εβδομάδα αργότερα. Πάντως, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας 600 φορολογικοί μηχανισμοί και ταμειακές μηχανές νέου τύπου έστελναν δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών.
Καθημερινή