Στις τουρκικές προκλήσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Τουρκία και εάν θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία αποκλιμάκωση με τη φημολογούμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο και στη συνέχεια με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας απάντησε μεταξύ άλλων ότι “η φημολογούμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν αλλά και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε μία δύσκολη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υποστηρίζω σταθερά ότι δεν είναι μία ευκαιριακή πολιτική αυτή που ακολουθεί η Τουρκία τους τελευταίους μήνες, υπάρχει μία συνειδητή κλιμάκωση και αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, ότι η Τουρκία αισθάνεται ότι οι εξελίξεις την ξεπερνούν όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία. Δεύτερον, υπάρχουν πολύ σοβαρές εξελίξεις στα ενεργειακά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και εκεί οι εξελίξεις φαίνεται ότι την ξεπερνούν, καθώς Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ -Αίγυπτος προχωρούν σε μία συνεργασία πολύ σοβαρή που θα έχει και αποτελέσματα. Τρίτο σημείο που δημιουργεί πίεση στην Τουρκία είναι τα εσωτερικά, διότι ναι μεν μπορεί να κέρδισε το δημοψήφισμα ο κ. Ερντογάν αλλά το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που του δημιουργεί μία μεγάλη ανησυχία και αναζητούν νομιμοποίηση και στα εξωτερικά. Οι τρεις αυτοί παράγοντες δείχνουν ότι θα συνεχίσει αυτήν την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά η Τουρκία… Βλέπω ότι η Τουρκία έχει σταθερή επιδίωξη διαμόρφωσης συνθηκών αβεβαιότητας και στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο”
Αναφερόμενος στη χθεσινή επικριτική αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και Προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου τόσο στον ίδιο όσο και συνολικά στη ΝΔ, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε μεταξύ άλλων “δεν πρόκειται να ασχοληθώ με προσωπικούς χαρακτηρισμούς στους οποίους κατά συρροήν καταφεύγει ο κ. Καμμένος απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους. Αδιαφορώ για οποιαδήποτε προσωπική αιχμή” και πρόσθεσε:
“Θα μπω στην ουσία, με απασχολούν οι θέσεις που εκφράζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την βαλκανική πολιτική της χώρας. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού των Σκοπίων είναι αλβανικής καταγωγής, είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που υποστηρίζει κάτι τόσο αντίθετο από την πραγματικότητα… Με αυτόν τον τρόπο εμπλέκεται στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις να εμπλακεί η χώρα στα εσωτερικά των Σκοπίων. Και εγώ ρωτώ τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κοτζιά, είναι αυτή η θέση της χώρας μας; Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να καταστεί μέρος της συγκρουσιακής κατάστασης των Σκοπίων; Είναι θέση της Ελλάδας να προωθεί θρησκευτικούς διαχωρισμούς στην εξωτερική της πολιτική; Διότι εάν αυτό συμβαίνει, σκεφτείτε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο που είναι πολύτιμες για τη χώρα αυτήν τη στιγμή… Έρχομαι στο ζήτημα της ονομασίας ‘Μακεδονία’, εκεί πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εξαπάτησης σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης για την ονομασία; Διαβάζω από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών σήμερα, ‘η θέση μας είναι σαφής, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία που θα ισχύει έναντι όλων’ αυτή είναι η επίσημη θέση της χώρας.”
enikos.gr