Ειδήσεις

Οι γίγαντες δεν μπορούν να σταθούν σε πήλινα πόδια – Ποια είναι η αλήθεια για το νερό;

Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της Ρόδου παρακολουθούν τα τελευταία τρία χρόνια ένα έργο με παράλογο σενάριο όσον αφορά τις προοπτικές ύδρευσης του νησιού και ιδιαίτερα των περιοχών με αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι.

Ενώ λοιπόν δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση του Φράγματος του Γαδουρά θα λυνόταν σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ασφαλούς και επαρκούς παροχής σε πόσιμο νερό αρχικά της πόλης της Ρόδου και στη συνέχεια ολόκληρου του νησιού, σήμερα μετά από δηλώσεις επί δηλώσεων και συσκέψεις επί συσκέψεων, δημοσιεύματα, ανακοινώσεις και φωτογραφίες φαίνεται ότι κινδυνεύουμε να μην πιούμε νερό από το Φράγμα ούτε και φέτος, χωρίς μάλιστα να ξέρουμε και τον ακριβή λόγο.

Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο που ολοκληρώθηκε το 2015 μετά από έντεκα (!!) χρόνια από την ημερομηνία έγκρισης του (2004)  και που ακόμα δεν έχουμε βρει με ποιο τρόπο θα τροφοδοτήσει με νερό το νησί που υποφέρει από λειψυδρία  εξαιτίας πολλών λόγων. Τον Ιούνιο του 2016 ανακοινώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ ότι άρχισε η έναρξη τροφοδοσίας της δεξαμενής στους Αγίους Αποστόλους με 500 κυβικά νερού την ώρα. Λίγο πιο πριν (16/4/2016) ο Περιφερειάρχης επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο Χαράκι δήλωνε ότι το έργο είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία με νερό που πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές τροφοδοτώντας την πόλη τις επόμενες μέρες (!!) χωρίς πρόβλημα. Επίσης δήλωνε ότι υπεύθυνος φορές για τη διαχείριση σύμφωνα με απόφαση του Π.Σ θα είναι η Περιφέρεια η οποία θα αναλάβει το κόστος συντήρησης του Φράγματος (βλ. π.χ. Ροδιακή, σελ. 5).  Από την πλευρά του ακόμα πιο πριν ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΝ. Αιγαίου δήλωνε τον Ιανουάριο του 2016 ότι γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου θα υδροδοτείται η πόλη της Ρόδου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και οι δηλώσεις του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ι. Φλεβάρη όλο αυτό το διάστημα.

Σήμερα βλέπουμε ότι προφανώς η τροφοδοσία έχει σταματήσει και ο Περιφερειάρχης δηλώνει ότι το έργο (;) θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο (δηλώσεις 20/4/2017) . Επίσης δηλώνει ότι το νερό δε θα δίνεται δωρεάν και δεν θα πωλείται με το κυβικό. Όση ποσότητα και αν πάρει ο Δήμος  θα πληρώσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Το κόστος αυτό όπως φαίνεται θα ανέλθει στα €7.421.133,60 χωρίς ΦΠΑ αφού αυτό είναι το ποσό του διαγωνισμού που κατακυρώθηκε από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας στις 4/5/2017 σε έκτακτη συνεδρίαση. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ για την παροχή υπηρεσιών καθημερινής διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του έργου «Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά. Στο παραπάνω ποσό και σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 20/12/2016  θα πρέπει να προστεθεί η δαπάνη  ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία του συνόλου του έργου και τυχόν ζημίες που δεν βαραίνουν τον ανάδοχο της καθημερινής διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε βάθος πενταετίας η ΔΕΥΑΡ, δηλαδή οι καταναλωτές, θα πρέπει να καταβάλουν πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ  με τη μερίδα του λέοντος να καταλήγει στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Αυτό όμως θα σημάνει λογικά μια αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης που μπορεί να φτάνει και το 25% ή περίπου 9 λεπτά στο κυβικό. Οι πολίτες έχουν άραγε ενημερωθεί για την απόφαση αυτή και το πρόσθετο κόστος στο νερό που θα τους επιβληθεί; Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει σχετική απόφαση; Εξετάσθηκαν από την Περιφέρεια οι εναλλακτικές λύσεις για δημιουργία Μη Κερδοσκοπικού Φορέα για τη διαχείριση του Φράγματος; Τι θα γίνει άραγε με τα άνυδρα νησιά;

Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Ρόδου και η ΔΕΥΑΡ δεν κρύβουν την ανησυχία τους και εμμέσως πλην σαφώς την απαισιοδοξία τους για το φετινό καλοκαίρι. Προφανώς εκτιμούν είτε ότι δε θα είναι δυνατόν τα όποια έργα εκτελούνται να ολοκληρωθούν εγκαίρως ή ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν την προσφορά νερού από το φράγμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη κ. Φλεβάρη η ποσότητα  νερού που απαιτείται ημερησίως από τη ΔΕΥΑΡ για την θερινή περίοδο υπολογίζεται περίπου στα 30.000 κυβικά, με μέγιστη ζήτηση τα 1500 κυβικά ανά ώρα ενώ η ποσότητα που παροχετεύεται στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ υπολογίζεται στα 7.500 κυβικά ημερησίως. Συνεπώς σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη (βλ. παραπάνω) η ΔΕΥΑΡ θα κληθεί να πληρώσει το σύνολο των 7,5 εκ. ευρώ, και μάλιστα ανά τρίμηνο σύμφωνα με τον Ι. Φλεβάρη, δε θα είναι όμως σε θέση να απορροφήσει το σύνολο των αναγκών της. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πληρώνουμε νερό που δε θα καταναλώνουμε. Ο λόγος προφανώς είναι ότι η ΔΕΥΑΡ δεν είναι προετοιμασμένη και δεν έχει την υποδομή (δεξαμενές και δίκτυο) για να δεχτεί το νερό που απαιτείται για τις ανάγκες τουλάχιστον του Β. τριγώνου.

Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ότι  η δημοπράτηση του υδρευτικού έργου «Κατασκευή Νέου Αγωγού Ύδρευσης Τσαΐρι-Παστίδα» προϋπολογισμού €616.280 από ίδιους πόρους για την ενίσχυση υδροδότησης της Βόρειο-Δυτικής πλευράς του νησιού, έχει μεν δημοπρατηθεί αλλά η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η Τρίτη 16/05/2017. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι δύο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες, ίσως και περισσότερο, για να ολοκληρωθεί το έργο, δηλαδή φτάνουμε αισίως στο τέλος Αυγούστου. Από την άλλη η υδροδότηση Κολυμπίων και Στεγνών δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί, ενώ  θα κατατεθεί πρόταση από κοινού με την Περιφέρεια στο Υπουργείο Ναυτιλίας για να κατασκευαστεί ο αγωγός της Β’ Φάσης του Γαδουρά για να λυθεί το πρόβλημα της Ν. Ρόδου (!!). Επίσης ακούσαμε για αξιοποίηση υφιστάμενων ανενεργών γεωτρήσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Β. τρίγωνο «για κάθε ενδεχόμενο». Αντί δηλαδή να κλείνουμε γεωτρήσεις που έχουν εξαντλήσει τον υδροφόρο ορίζοντα και έχουν υφαλμυρώσει το νερό που πίνουμε, εμείς ανοίγουμε καινούργιες.

Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι τεράστιες ευθύνες υπάρχουν και στην προηγούμενη Περιφερειακή και Δημοτική αρχή καθώς δεν υπήρξε η πρόβλεψη ούτε πώς θα λειτουργήσει το Φράγμα, ούτε και πώς θα γίνει η διάθεση του νερού στους καταναλωτές όταν αυτό φτάσει στην πόλη της Ρόδου.

Και σε όλα αυτά προστίθεται ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος του βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας Εμ. Κόνσολα (ΑΠ 5375/4-5-2017), που είναι και τομεάρχης τουρισμού,  με την οποία ρωτάει ανάμεσα σε άλλα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης στη Ρόδο!!! Να υπάρχουν δηλαδή 60 εκ. κυβικά μέτρα νερού που δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και εμείς να φτιάχνουμε μονάδες αφαλάτωσης στη Ρόδο. Το τέλειο αλαλούμ δηλαδή.

Αυτό το αλαλούμ όμως  πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν το ζήτημα της ύδρευσης του νησιού που φέτος κατά τα γραφόμενα θα φιλοξενήσει επισκέπτες σε αριθμούς ρεκόρ, να αντιμετωπίζεται με αυτή την ελαφρότητα και ανευθυνότητα. Δεν είναι δυνατόν να στηρίζουμε την οικονομία του νησιού σε πειραματισμούς. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες τι ακριβώς συμβαίνει και τι τους περιμένει τους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού. Δεν είναι δυνατόν να έχουν δαπανηθεί πάνω από 150 εκ. ευρώ και να ετοιμαζόμαστε για νέες γεωτρήσεις και πολύ περισσότερο να μην έχουμε επάρκεια νερού και φέτος. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε χαράτσι ενώ θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Αυτό μόνο αειφορική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων δεν είναι.

Είναι νομίζουμε η ώρα ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος από κοινού να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες.

ΤΟ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου