Η Βουλή των Ελλήνων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινό τίμησε τη Μητέρα, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας που εορτάζεται φέτος την Κυριακή 14 Μάϊου. Προεδρεύοντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος κ. Κρεμαστινός έκανε μια εισαγωγική ομιλία ειδικής μνείας, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στη Μητέρα εκ μέρους όλου του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Στη συγκινητική του ομιλία ανταποκρίθηκαν και οι συμμετέχοντες στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο Βασίλης Κεγκέρογλου, ερωτών βουλευτής και Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο απαντών Ευάγγελος Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφιερώνοντας λίγο χρόνο από τη συζήτηση των Επίκαιρων Ερωτήσεων σε δικές τους αναφορές στην αγρότισσα μητέρα.
Η ομιλία του ήταν η εξής:
«ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός):
Προτού εισέλθουμε στο ουσιαστικό μέρος της συνεδρίασης, τις επίκαιρες ερωτήσεις, θα αναφερθώ για λίγο με εισαγωγική ομιλία μου στη επέτειο της Ημέρας της Μητέρας που εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου στις περισσότερες χώρες του κόσμου από το 1908.
Η Ημέρα της Μητέρας είναι μια ξεχωριστή γιορτή τιμής και μνήμης στον πολυτιμότερο σύντροφο του κάθε ανθρώπου σε αυτήν τη ζωή. Είναι η ημέρα του «ευχαριστώ» που προσωπικά οφείλουμε προς το πλάσμα εκείνο που μας έφερε στον κόσμο και που είναι για εμάς όλος ο κόσμος, μέχρι να σταθούμε και να μπούμε εμείς σε αυτόν τον κόσμο. Στον άνθρωπο που ζήσαμε μέσα του εννέα ολόκληρους μήνες και δεν θέλουμε να αποχωριστούμε.
Ο ποιητής λιτά περιγράφει αυτήν τη σχέση με τα γνωστά λόγια του: «Μάνα, κράζει το παιδάκι, μάνα ο νιος και μάνα ο γέρος, μάνα ακούς σε κάθε μέρος. Α! τι όνομα γλυκό». Και με πόση οδύνη ο ποιητής την αποχωρίζεται γράφοντας: «Κι ω τα χεράκια σου, που βάλσαμο σκορπούσαν, πώς θα τα κάμει χώμα η κρύα γη;».
Η Ημέρα της Μητέρας είναι ημέρα τιμής προς την μητρότητα που κάθε κοινωνία οφείλει όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα, προς τον ιερό αυτό θεσμό που προστατεύει την αναγέννηση της κοινωνίας και μεταφέρει σαν κιβωτός τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά από γενιά σε γενιά. Η ελληνική κοινωνία με έντονα τα στοιχεία της παραδοσιακής οικογένειας άργησε πολύ να θεσμοθετήσει την προστασία της μητρότητας στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο της χώρας.
Ο σαρωτικός εκδημοκρατισμός των θεσμών που νομοθετήθηκε τη δεκαετία του ’80 επέφερε επαναστατικές αλλαγές στην προστασία της μητρότητας κατά την εργασία και τη θέση της γυναίκας μητέρας μέσα στην οικογένεια. Στο χώρο της εργασίας με ειδικό νόμο το ’84, απαγορεύτηκε κάθε διάκριση βάσει φύλου, όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την πρόσληψη, την εξέλιξη και την αμοιβή. Αργότερα το ίδιο έτος, θεσπίστηκαν οι γονικές άδειες και η απόλυτη προστασία των εγκύων και των νέων μητέρων από απόλυση. Στην οικογένεια η γυναίκα αποκτά ισότιμο ρόλο με τον άντρα και κοινό μερίδιο στα οικογενειακά βάρη. Το ’83 θεσμοθετήθηκε η εξίσωση των παιδιών εντός και εκτός του γάμου και ενισχύθηκε η θέση της ανύπαντρης μητέρας.
Η Ημέρα της Μητέρας αναμφισβήτητα είναι η ημέρα της μνήμης των προσταγμάτων της αρχικής διακήρυξης της Ημέρας της Μητέρας, η οποία καλεί τις γυναίκες να φτιάξουν έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο ειρήνης, έναν κόσμο χωρίς πολέμους και συγκρούσεις, έναν κόσμο που δεν θα τις αναγκάζει να χάνουν τα παιδιά τους και τους άντρες τους στους πολέμους.
Γράφουν οι μητέρες στη διακήρυξη του 1870: «Σηκωθείτε όλες εσείς, γυναίκες με καρδιά! Δεν θα πάρουν τους γιους μας μακριά, για να τους κάνουν να ξεχάσουν όλα όσα εμείς καταφέραμε να τους διδάξουμε: την ανθρωπιά, το έλεος και την υπομονή. Εμείς, οι γυναίκες της χώρας μας, δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να πληγώσουν τα παιδιά των μανάδων μιας άλλης χώρας. Από τα στήθη της κατεστραμμένης γης μια φωνή βγαίνει και ενώνεται με τη δική μας. Λέει: αφοπλισμός! αφοπλισμός!». Αυτή ήταν η διακήρυξη.
Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μια γιορτή προσωπική. Είναι γιορτή που θυμίζει ότι οι μητέρες είναι η ίδια η ζωή μας, που πρέπει να τις ακούμε σε όλη μας τη ζωή, για να φτιάξουμε έναν ειρηνικό κόσμο, έναν κόσμο που θα σώσει τον πλανήτη που κινδυνεύει από τους διάφορους ανισόρροπους, που απειλούν να τον τινάξουν στον αέρα με έναν πυρηνικό πόλεμο.
Η Βουλή σήμερα αποτίει στη Μητέρα το δέοντα φόρο τιμής.»
Οι αναφορές στη Μητέρα, συνεχίστηκαν και στη συζήτηση των Επίκαιρων Ερωτήσεων:
«ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης):
Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν θα συνυπογράψω όλα όσα είπατε για τη μητέρα. Ιδιαίτερη αναφορά κάνω στην Ελληνίδα μητέρα που μέσα από τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η χώρα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, είχε και αυτή τη δική της συμβολή. Ακόμα πιο ιδιαίτερα θα κάνω μια αναφορά στην αγρότισσα μητέρα που ιδίως πριν τη δεκαετία του ’80 πάλευε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Έχω προσωπικά βιώματα. Κάνω αναφορά και για τη δική μου μητέρα, η οποία ήταν αγρότισσα λόγω και της αναπηρίας του πατέρα μου και είχα βιώσει από κοντά τον αγώνα που έκανε για να μπορέσει να στηρίξει την οικογένειά της, όπως όλες οι αγρότισσες μητέρες, μέσα από την αγροτική παραγωγή.»
«ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):
Καταρχήν, κύριε Πρόεδρε, να συμφωνήσω και εγώ με αυτά που αναφέρατε για τον ρόλο της μητέρας. Οφείλουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία πραγματικά να υπηρετήσουμε τον ρόλο της μητέρας. Και επειδή αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο κ. Κεγκέρογλου στην αγρότισσα μητέρα, όλοι όσοι έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στα χωριά, βλέπαμε μια μητέρα να ακολουθεί τον πατέρα σε όλη την αγροτική δραστηριότητα και όταν επέστρεφε στο σπίτι ο πατέρας μπορούσε να βγει, να κάτσει μία ώρα στο καφενείο. Η μητέρα την επόμενη ώρα μέχρι το βράδυ να ασχοληθεί με την λάτρα του σπιτιού.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ο ρόλος της ήταν πραγματικά και στον αγροτικό χώρο πολύ πιο ωφέλιμος και με μεγάλη δυνατότητα προσφοράς σε αυτό που λέμε αγροτικός χώρος.»