Με απόφαση που έλαβε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έπαυσε η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος ενός κατοίκου της Καρπάθου για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, λόγω παραγραφής.
Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα ότι επειδή το βασικό έγκλημα διεπράχθη στην Ιταλία και η επαπειλούμενη ποινή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 έτη σύμφωνα με το εκεί δίκαιο, τα Ελληνικά δικαστήρια δεν μπορούν να τον καταδικάσουν σε μεγαλύτερη ποινή, με αποτέλεσμα το αδίκημα να περιοριστεί σε πλημμέλημα και να παραγραφεί.
Πρωτοδίκως στον κατηγορούμενο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει την 9η Φεβρουαρίου 2004 μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής της Εισαγγελίας του Μιλάνου.
Ο Καρπάθιος ισχυρίστηκε ότι εν αγνοία του βοήθησε κύκλωμα για να εισπράξει 4.857.813 ευρώ, που είχαν υπεξαιρεθεί με τηλεφωνική απάτη από την τράπεζα «Carisbo».
Στον λογαριασμό του Καρπάθιου, όπως προέκυψε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Μιλάνου, είχαν εμβαστεί από την Ιταλική τράπεζα «Carisbo» 4.857.813 ευρώ για την εξόφληση τιμολογίων παράλληλης εισαγωγής αυτοκινήτων την 27η Ιουλίου 2003, αν και το άτομο αυτό, ως μόνη δραστηριότητα είχε τότε το ψάρεμα και τη λειτουργία μιας μικρής παραλιακής ταβέρνας.
Το απόγευμα της 22ας Ιουλίου 2003 ένα άγνωστο άτομο επικοινώνησε με τον υπεύθυνο εταιρικών λογαριασμών του υποκαταστήματος της τράπεζας «Caza di Rispasmio in Bologna – Carisbo» στο Μιλάνο κ. C. Bellia και του συστήθηκε ως ο στενός συνεργάτης του διευθυντή Οικονομικών της εταιρείας αυτοκινήτων «KOELLIKER», Α. Scalamgna, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ο τελευταίος βρισκόταν δίπλα του την ώρα του τηλεφωνήματος.
Ο τραπεζικός υπάλληλος του ζήτησε τα απόρρητα στοιχεία του λογαριασμού της εταιρείας «KOELLIKER» και το άτομο αυτό του τα έδωσε, γεγονός που τον έπεισε ότι πράγματι πρόκειται για «γνήσιο» τηλεφώνημα.
Στη συνέχεια ενημέρωσε τον τραπεζικό υπάλληλο ότι η εταιρεία ζητεί πίστωση προκειμένου να προχωρήσει με την «MM Automibilli» σε παράλληλη εισαγωγή αυτοκινήτων.
Πέντε μέρες αργότερα το ίδιο άτομο τηλεφώνησε στον κ. Bellia ζητώντας του να εμβάσει το ποσό των 4.857.813 ευρώ υπέρ ενός κατοίκου της Καρπάθου και πιο συγκεκριμένα στο λογαριασμό που διατηρούσε στην Αγροτική Τράπεζα. Στο φαξ αναφερόταν ότι το ποσό αυτό αφορούσε την εξόφληση τιμολογίων που εκδόθηκαν στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου για την πώληση αυτοκινήτων.
O Καρπάθιος υποστήριξε ότι τον Iούλιο του 2002 στην ταβέρνα που διατηρεί στην Aρκάσα τον επισκέφθηκε ένας Iταλός ονόματι Bruno Stertsa, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να αγοράσει ένα κτήμα του, συνολικού εμβαδού 80 στρεμμάτων, προκειμένου να κατασκευάσει τουριστικά ακίνητα. Ένα χρόνο μετά τον επισκέφθηκε ξανά και του ζήτησε να αγοράσει το ακίνητο για λογαριασμό των εργοδοτών του στην Iταλία και του παρέδωσε ένα έτοιμο προσύμφωνο στο οποίο ανέγραφε ως τίμημα το ποσό των 6.857.813 ευρώ.
O Καρπάθιος δέχτηκε και έδωσε στον Iταλό τον λογαριασμό του για να του καταβάλει έως την 30 Iουλίου 2003, τα 4.857.813 ευρώ που είχαν συμφωνήσει. Tην 31 Iουλίου 2003, όπως κατέθεσε, ο Iταλός, του τηλεφώνησε και του είπε να του επιστρέψει τα χρήματα, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία ακυρώθηκε. Aπό το υποκατάστημα της Aγροτικής Τράπεζας στην Kάρπαθο έκανε ανάληψη 450.000 ευρώ και την επόμενη ημέρα από την Aγροτική Τράπεζα Hρακλείου 1 εκατ. ευρώ και τραπεζικές επιταγές. Eπικοινώνησε με τον Iταλό που του ζήτησε να μεταβεί στην Aθήνα για να του παραδώσει τα χρήματα πράγμα που έκανε παρουσία και φίλου του μάρτυρα. Μετέβη στην Aθήνα, ευρωποίησε τις τραπεζικές επιταγές και παρέδωσε τα χρήματα στον Iταλό ο οποίος με την σειρά του, εξέδωσε σχετική απόδειξη εισπράξεως στην οποία αναφέρεται ότι παρακρατήθηκαν 28.000 ευρώ (ο ίδιος αρνήθηκε ότι εισπέπραξε το συγκεκριμένο ποσό).
Απολογούμενος υποστήριξε ότι ο άγνωστος Ιταλός τον είχε απειλήσει να του επιστρέψει σε μετρητά τα χρήματα κι ότι είχε πεισθεί ότι επρόκειτο για νομιμη συναλλαγή κι ότι το ενδιαφέρον του Ιταλού για την αγορά του οικοπέδου ήταν πραγματικό.
Στην δίκη κατέθεσαν πρώην στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας της Καρπάθου, που τόνισαν ότι για τη συναλλαγή τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίας και η τράπεζα λόγω της νομιμοφάνειας της συναλλαγής εισέπραξε μάλιστα προμήθεια ύψους 73.000 ευρώ.
Κατέθεσε ένας φίλος του κατηγορούμενου που υποστήριξε ότι στην Αθήνα επέστρεψε σε σάκ βουαγιάζ τα χρήματα σε τρια άτομα που τον περίμεναν έξω από την τράπεζα και πρώην δήμαρχος της Καρπάθου, που υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος εξαπατήθηκε.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Μιχαήλ Σιβιλιάς.
https://www.dimokratiki.gr/13-05-2017/epafse-dioxi-karpathiou-gia-tin-nomimopiisi-esodon-apo-egklimatiki-drastiriotita/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.