Η κυβέρνηση καλεί τους δήμους να καταγράψουν τις «οικιστικές πυκνώσεις» αλλά οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες αδιαφορούν
Χιλιάδες στρέμματα οικισμών που στερούνται νομιμότητας καταλαμβάνουν δασικές εκτάσεις απ’ άκρου εις άκρον, στην ελληνική επικράτεια. Εως σήμερα από τους 34 δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί εντός του 2017, μόλις οι επτά έχουν αποτυπωμένα σε ιώδη περιγράμματα τα αυθαίρετα δασικά χωριά. Πρόκειται για τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις», οι οποίες βάσει των ρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορούν να εξαιρεθούν προσωρινά από τη διαδικασία ανάρτησης εάν οι δήμοι τούς καταγράψουν και τους υποδείξουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ).
Ωστόσο, οι προθεσμίες παρήλθαν, καθώς οι τοπικοί άρχοντες τις αγνόησαν. Συνολικά, έως σήμερα έχουν αποτυπωθεί σε επτά χάρτες τα όρια αυθαίρετων οικισμών, συνολικής έκτασης 26.697 στρεμμάτων. Ειδικότερα, περίπου 8.500 στρέμματα «πυκνώσεων» έχουν δηλωθεί στην Ανατολική Αττική. Αυτές εντοπίζονται στις περιοχές του Βαρνάβα και του Γραμματικού, στο Λαύριο και στην Κερατέα και γενικότερα στον Δήμο Λαυρεωτικής, στον οποίο καταγράφονται περί τους 42 αυθαίρετους οικισμούς, κυρίως στις περιοχές-φιλέτα της παραλιακής ζώνης.
Στη Δυτική Αττική, οι εκχερσωμένες εκτάσεις ξεπερνούν τα 5.641 στρέμματα και οι «οικιστικές πυκνώσεις» φτάνουν περίπου τα 6.400 στρέμματα.
Στον Δασικό Χάρτη του Πειραιά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την επαρχία της Τροιζηνίας, αποτυπώνονται 3.190 στρέμματα αυθαίρετων οικισμών, τα οποία προσδιορίζονται κυρίως στα παράλια του Γαλατά και της Τροιζηνίας.
Επίσης, αυθαίρετοι οικισμοί έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη 6.055 στρέμματα, στη Λάρισα 935 στρέμματα, στην Πιερία 1.278 στρέμματα και στα Ιωάννινα 537 στρέμματα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι οικιστικές πυκνώσεις εξαιρούνται από την ανάρτηση, αλλά όχι από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Με άλλα λόγια, το υπουργείο κρύβει το πρόβλημα… κάτω από το χαλί, προκειμένου να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, έστω και με «τρύπες», με προοπτική στη συνέχεια να εξεταστούν κατά περίπτωση οι αυθαίρετοι οικισμοί και η τύχη τους.
Για αυτό την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, με δεδομένη τη χαμηλή ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης, απέστειλε επιστολή στους δήμους και στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με την οποία τους υπενθυμίζει την υποχρέωσή τους στην έγκαιρη αποστολή των στοιχείων που αφορούν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.
Η οριοθέτηση διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών και τους αποτρέπει από την υποβολή ατελών, αλλά και άσκοπων αντιρρήσεων, ενώ ξεμπλοκάρει και τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ). «Η ως τώρα ανταπόκριση των δήμων είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αμφισβητήσεις για περιοχές κατοικίας και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να κινδυνεύουν με απώλεια δικαιωμάτων σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων και να υπονομεύεται μελλοντικά το έργο των ΕΠΕΑ. Για τα θέματα αυτά ενημερώσαμε εγγράφως τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ από τον Φεβρουάριο και συμμετείχαμε και σε σχετική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ τη Μεγάλη Τρίτη, στις 11 Απριλίου» αναφέρει ο κ. Φάμελλος. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, έχει οριστεί νέα καταληκτική ημερομηνία για την οριοθέτηση των οικισμών και των πυκνώσεων, στις 12 Ιουνίου.
Το ΒΗΜΑ