Τι προκύπτει από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και της ΑΔΑΕ – Ερευνα σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας
Στον ίδιο πιθανόν ιδιώτη που χρησιμοποιεί το ίδιο «τρυκ» για την απόκρυψη των κλήσεων καταλήγει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος» η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και για την νέα υπόθεση συνακροάσεων στα γραφεία του ΚΚΕ που αποκαλύφθηκε στις αρχές Απριλίου. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει πάλι κανένα δείγμα υποκλοπών και οι συνακροάσεις να προέρχονται από ανοικτά «ακουστικά» τηλεφωνικών συσκευών ή συνδέσεις υπολογιστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ξεκινήσει έρευνα της ΕΛ.ΑΣ στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και στους παρόχους του Ιντερνετ ώστε και με την βοήθεια διεθνών συνδρομών να προσδιορισθεί το ηλεκτρονικό ίχνος κι η ταυτότητα αυτού που προχωρεί σε αυτό το «κόλπο» με την χρήση κλήσεων που εμφανίζεται ότι γίνονται από το εξωτερικό. Ωστε να σταματήσει αυτές τις ενέργειες τους που προχωρούν ολοένα και πιο συχνά αναστάτωση…
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε προχωρήσει σε παρόμοια καταγγελία και στα τέλη Νοεμβρίου 2016 και είχε ακολουθήσει έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και της ΑΔΑΕ. Σύμφωνα με το πόρισμα έκτασης 13 σελίδων της ΑΔΑΕ που είχε αποκαλύψει το «Βήμα της Κυριακής» η ΑΔΑΕ δεν διαπίστωσε κάποιο γεγονός που να συνιστά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ στα γραφεία του Περισσού».
Ωστόσο στο πόρισμα της ΑΔΑΕ επισημαινόταν ακόμη ότι «τις επίμαχες ημέρες που αναφέρθηκαν συνακροάσεις υπήρξαν περίπου 40 κλήσεις στα τηλεφωνικά κέντρα του ΚΚΕ τον Περισσό αλλά και στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη από «απόκρυψη».
Οταν επιχειρήθηκε να γίνει περαιτέρω έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι οι κλήσεις αυτές έγιναν από 12 διαφορετικές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΕΣθονία, Βέλγιο, Σουηδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Μάλτα και άλλες). Ωστόσο στο πόρισμα της ΑΔΑΕ επισημαίνεται ότι «οι τηλεφωνικές κλήσεις από χώρες με διαφορετικό διεθνώς πρόθεμα υποδηλώνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική της παραποίησης προέλευσης των τηλεφωνημάτων, τυχαίοι ή ηθελημένα τροποποιημένοι αριθμοί».
Τώρα κάτι παρόμοιο διαπιστώνεται ότι συμβαίνει – πιθανότατα από το ίδιο άτομο – με νεώτερες καταγγελίες, στις αρχές Απριλίου, για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ οι οποίες ωστόσο θα διερευνηθούν πιο διεξοδικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ και η ΑΔΑΕ έχουν ζητήσει σχετικές αναφορές και από τα άλλα κόμματα να δει αν και στα δικά τους τηλεφωνικά κέντρα υπήρχαν σχετικά κρούσματα.
Σημειώνεται ότι η πρώτη υπηρεσία πλαστογράφησης ταυτότητας καλούντος είχε εμφανισθεί από το site “Star38. com» τον Σεπτέμβριο του 2004. Τον Δεκέμβριο του 2007, ένας χάκερ χρησιμοποίησε μία ίδια υπηρεσία αλλά τελικά συνελήφθη για την αποστολή μιας ομάδας SWAT σε ένα σπίτι ενός ανυποψίαστου θύματος.
Τον Φεβρουάριο του 2008, ένας άνδρας συνελήφθη στην Πενσυλβάνια για την πραγματοποίηση απειλητικών τηλεφωνημάτων σε γυναίκες που έντρομες έβλεπαν να τους καλούν από το εσωτερικό του σπιτιού τους!
Στις ομοσπονδιακές εκλογές του Καναδά το 2011 υπήρξε το σκάνδαλο «Robocall» όταν παραπλανούσαν – με κλήσεις που εμφανίζονταν ότι γίνονταν από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες – ψηφοφόρους για αλλαγή των εκλογικών κέντρων. Πάντως τέτοιου είδους κρούσματα έχουν υπάρξει σε πολλές χώρες του κόσμου από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία έως την Ινδία και έχουν υπάρξει σχετικές απαγορεύσεις και νομοθετικά μέτρα.
tovima.gr