Ειδήσεις

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ενόψει καλοκαιριού

Εντατικοποίηση των ελέγχων ειδικά σε περιοχές στον κλάδο του τουρισμού, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, προβλέπει το σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με τη βοήθεια και του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο επιτρέπει να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι.

Ηδη, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων και τις καταγγελίες που φτάνουν στην Επιθεώρηση, πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά 103 έλεγχοι σε αλυσίδα καταστημάτων εστίασης και διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία και 35 που αφορούσαν υποδηλωμένη εργασία, ενώ υπήρξαν ακόμα 15 άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Επίσης, σε αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης διενεργήθηκαν 118 έλεγχοι, όπου και διαπιστώθηκαν 53 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, 33 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας και 20 άλλες παραβάσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Να σημειωθεί ότι το ΣΕΠΕ διεξάγει παράλληλα, από κοινού με την ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, είναι σε θέση να εντοπίζει και να ελέγχει επιχειρήσεις με υψηλή πιθανότητα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός μιας πρόσθετης ενότητας της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού της Ελλάδας για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη φύση και την έκταση της αδήλωτης εργασίας. Τον ίδιο μήνα, σε συνεργασία με τους δανειστές, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος επιβολής προστίμων για αδήλωτη εργασία με προτάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των κινήτρων και της συμμόρφωσης.

Επίσης, θα πρέπει να αναπτυχθούν νέοι κανόνες ανάλυσης κινδύνου για τη στόχευση των επιθεωρήσεων και να τεθεί σε εφαρμογή έως τον Αύγουστο ένα πρότυπο για στοχοθετημένες κοινές επιθεωρήσεις στον τομέα του τουρισμού. Τέλος, έως τον Φεβρουάριο του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, της ΓΓΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (EΦKA) και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου