Ειδήσεις

Ενας τουρισμός που θεραπεύει πολλαπλώς…

Οταν η 32χρονη Ιωάννα Μ., που από το 2011 ζει και εργάζεται στο Σιάτλ, ήρθε στην Αθήνα για να αποκτήσει παιδί, ουδείς στο στενό της περιβάλλον εξεπλάγη. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ασθενείς από όλο τον κόσμο, κάτι που μπορεί να τονώσει σημαντικά την εγχώρια οικονομία, καθώς το κεφάλαιο του «ιατρικού τουρισμού» αναδεικνύεται ολοένα περισσότερο ως χρυσοτόκο.

«Προσωπικά, είχε κλονιστεί η εμπιστοσύνη μου στο αμερικανικό σύστημα Υγείας, κάτι που συμβαίνει σε όλο και περισσότερους» λέει στην «Κ» η Ιωάννα, «πολλοί αναζητούν λύσεις σε προβλήματα υγείας τους εκτός ΗΠΑ, οι δε Ευρωπαίοι που ζουν στις ΗΠΑ συνδυάζουν την επίσκεψη στην πατρίδα με ένα check-up». Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι υψηλές χρεώσεις σε συνδυασμό με πολλά κακώς κείμενα του συστήματος διογκώνουν την ανασφάλεια.

«Είχα κάνει δύο προσπάθειες εξωσωματικής, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, αλλά δεν μου εξηγούσαν γιατί» συνεχίζει η 32χρονη σήμερα από το πατρικό της στην Αθήνα. «Το κόστος των εξωσωματικών στις ΗΠΑ κυμαίνεται από 18.000 έως 20.000 δολάρια, εκ των οποίων το ασφαλιστικό μου ταμείο κάλυψε την πρώτη φορά το 100% αλλά τη δεύτερη μόλις το 20%». Δεν ήταν, όμως, μόνο το οικονομικό που ώθησε τη νεαρή Ελληνίδα να αναζητήσει αλλού βοήθεια. «Συνομίλησα με γνωστό Ελληνα γυναικολόγο μέσω skype και με κέρδισε, ενώ επιπλέον βλέποντας τις εξετάσεις μου αντελήφθη τι είχε πάει στραβά». Εν προκειμένω, οι γιατροί στις ΗΠΑ είχαν παραλείψει να κάνουν στην Ιωάννα σαλπιγγογραφία. «Επέλεξα τότε να έρθω στην Αθήνα και να ξεκινήσω την ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία της μεταφοράς από τις ΗΠΑ γενετικού υλικού που είχαμε καταψύξει σε πρότερο χρόνο» περιγράφει η Ιωάννα, που σήμερα εγκυμονεί σε δίδυμα. «Στον 5ο μήνα θα επιστρέψω στις ΗΠΑ για να γεννήσω εκεί, ώστε να μη στερήσω στα παιδιά την αμερικανική ιθαγένεια».

Η Ιωάννα, ωστόσο, προγραμματίζει να επανέλθει για λόγους υγείας στην Ελλάδα. «Είχα ενοχλήσεις στο στομάχι και στις ΗΠΑ, χωρίς να μου κάνουν γαστροσκόπηση, μου έδωσαν φαρμακευτική αγωγή κρίνοντας ότι έχω έλκος» προσθέτει με πικρία, «ο γαστρεντερολόγος στην Αθήνα μου έκανε γαστροσκόπηση, διαπίστωσε ότι έχω μια κήλη που πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά, κάτι που θα δρομολογήσω».

Η περίπτωση της Ιωάννας (η εφημερίδα διαθέτει τα πλήρη στοιχεία της) δεν είναι μοναδική. Συνολικά, εκτιμάται ότι 1,25 εκατ. Αμερικανοί πολίτες (2014) καταφεύγουν στον «ιατρικό τουρισμό». «Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του VISA and Oxford Economics, ο τζίρος του τουρισμού Υγείας εκτιμάται σε 100 δισ. δολ. ετησίως με 25% εκτιμώμενη ανάπτυξη τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς υπολογίζεται ότι 3-4% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ταξιδεύει για να… θεραπευθεί» τονίζει ο κ. Νίκος Αυλώνας καθηγητής στο DePaul University και πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE). Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι η απόφαση για τη διενέργεια διημερίδας για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα, που διοργάνωσαν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και ο τομέας του Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ πριν από λίγες ημέρες στο Σικάγο ήταν εύστοχη.

Οι διοργανωτές δίνουν προτεραιότητα στην προσέγγιση της ελληνικής ομογένειας, η οποία διατηρεί δεσμούς με την Ελλάδα. Της διημερίδας στο Σικάγο προηγήθηκαν άλλες δύο στη Νέα Υόρκη και στο Μόντρεαλ.

«Η ομογένεια έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Την υποστήριξή τους στην προσπάθεια δήλωσαν η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, κ. Πολυξένη Πετροπούλου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας, κ. Κώστας Χανιωτάκης. Στη διημερίδα, όπου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέστη ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, διεπιστημονική ομάδα γιατρών πολλών ειδικοτήτων (υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οφθαλμολογία, οδοντιατρική, ιαματική ιατρική κ.λπ.) ενημέρωσε το κοινό για τις δυνατότητες παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας.«Το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών είναι το 1/5 στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ» ανέφερε ενδεικτικά ο δρ Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής οδοντιατρικής.

Υψηλού επιπέδου οι γιατροί μας

Τις ευοίωνες προοπτικές αλλά και τον μεγάλο ανταγωνισμό διεθνώς στον τομέα του ιατρικού τουρισμού επισήμανε ο Ελληνας καθηγητής στο DePaul University, κ. Νίκος Αυλώνας. «Διαθέτουμε υψηλού επιπέδου ιατρικό προσωπικό και μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικές θεραπείες με μικρή αναμονή σε προσιτές τιμές» υποστηρίζει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η τάση δεν είναι… νέα. «Στην αρχαία Μεσοποταμία οι άνθρωποι ταξίδευαν μέχρι τον βωμό του εκάστοτε Θεού-θεραπευτή, ενώ οι αρχαίοι Ελληνες και Ρωμαίοι ταξίδευαν πεζή ή με πλοίο σε όλη τη Μεσόγειο μέχρι να φτάσουν στην κατάλληλη ιαματική πηγή».

Οι χώρες που εξειδικεύονται στον τουρισμό Υγείας αυξάνονται. «Η Κόστα Ρίκα δέχεται ετησίως 40.000 ασθενείς κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά» σημειώνει ο ίδιος, «οι Αμερικανοί ασθενείς πληρώνουν για οδοντιατρικές και αισθητικές επεμβάσεις εκεί 30-40% λιγότερο». Αντίστοιχα, ο ασφαλιστικός φορέας ενός Αμερικανού θα πληρώσει 90.000 δολάρια για μια εγχείριση by-pass στις ΗΠΑ και μόλις 12.000 στην Ταϊλάνδη. «Μεγάλα ξένα funds έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Wellness Resorts στην Ελλάδα, ενώ ήδη βρίσκεται εν εξελίξει μια επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία που εμπίπτουν στο wellness industry». Ο Ελληνας καθηγητής, πάντως, εφιστά την προσοχή των ιθυνόντων. «Για να κτιστεί η φήμη μιας χώρας στον θεματικό τουρισμό απαιτείται συστηματική δουλειά δέκα ετών». Η περίπτωση της Τουρκίας, που διευκολύνει με νομοθετικές ρυθμίσεις τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ασθενείς (αρχής γενομένης Ελλήνων ακριτικών περιοχών) αλλά και της Νοτίου Κορέας, που σήμερα καταβάλλει αποζημιώσεις εξαιτίας αποτυχημένων πλαστικών επεμβάσεων σε τουρίστες, δίνουν τροφή για σκέψη και… δράση.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου