Μετά κόπων και…. βασάνων εκδόθηκε τελικώς η πολυαναμενόμενη κοινή υπουργική απόφαση για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
Όπως έγραψε η «δ» την απόφαση με τίτλο: «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών», συνυπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.
Σκοπός της παραχώρησης είναι η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή η αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ανακλίντρων (ξαπλωστρών) λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου. Η άσκηση άλλης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται από διατάξεις του νόμου (π.χ. διοργάνωση συναυλιών ή beach parties, γήπεδα κτλ ) επιφέρει κυρώσεις.
Έκτακτη συνεδρίαση
του δημοτικού συμβουλίου
Στον Δήμο Ρόδου δεν υποδέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την σχετική απόφαση, διότι, αφενός σημειώθηκαν δραματικές καθυστερήσεις και αφετέρου δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα με τους επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες (βλέπε επ’ αυτού και σελ. 3).
Χτες το μεσημέρι, συνήλθε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου με μοναδικό θέμα την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, σε μία συνεδρίαση – εξπρές, όπου με συνοπτικές διαδικασίες πέρασε το θέμα κατά πλειοψηφία. Αξίζει να σημειωθεί πως ψήφισαν άπαντες υπέρ (ακόμη και ο κ. Γιάννης Περδίκης) ενώ μόνον ο κ. Τάκης Πότσος επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ψήφισε κατά και ο κ. Σάκης Στάγκας, από την παράταξη «Ροδίων Όραμα», διαφώνησε και αποχώρησε από την συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή εξέφρασε, όπως είπε, αντιρρήσεις με τις διατάξεις για την παραχώρηση.
«Δεν ήταν μια κανονική συνεδρίαση. Λόγω του κατεπείγοντος, είχε έκτακτο χαρακτήρα. Επόμενο βήμα είναι να έρθει προς συζήτηση και έγκριση στην οικονομική επιτροπή καθώς η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου 2017 για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τον Δήμο Ρόδου. Η παραχώρηση γίνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, κάτι που μας ικανοποίησε μερικώς. Το δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να συνέλθει εκτάκτως λόγω των προθεσμιών που μας πιέζουν. Ωστόσο, δεν μας ικανοποιεί απόλυτα αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Εάν δεν το αποδεχόμασταν, θα οδηγούμασταν σε… χαοτικές καταστάσεις. Ήδη ήρθε πολύ αργά η απόφαση» δήλωσε προς την «δημοκρατική», ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαγγέλης Μανδρακός.
Τι προβλέπει αναλυτικά
η απόφαση
Η απόφαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παράρτημα με τον πίνακα θέσεων-περιοχών απλής χρήσης αιγιαλού μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλη τη χώρα οι οποίες διενεργούνται αποκλειστικά από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, καταγράφονται οι περιοχές στις οποίες απαγορεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χρήση αιγιαλού και παραλίας, και οι εξής:
1. Παράκτιοι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι, όπως αυτοί καταγράφονται και χαρτογραφούνται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ ΤΑΑΠΘ 2229/19.6.2012).
2. Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων
3. Στο παράκτιο τμήμα από Νέδα προς βορρά μέχρι το ρέμα Μπραζέρη προς νότο, του Κυπαρισσιακού κόλπου, για λειτουργία θαλάσσιας αναψυχής και τοποθέτηση επίπλων θαλάσσης.
4. Παράκτιες περιοχές (Ζώνες Οικιστικού ελέγχου), εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού προϋφιστάμενου του έτους 1923,
-του υγροβιότοπου Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι του Δήμου Ιστιαίας και κοινότητας Ασμηνίου Νομού Ευβοίας
-του Μύρτου του Δήμου Πυλαρέων Νομού Κεφαλληνίας
-των δήμων Άργους και Μιδέας και των Κοινοτήτων Νέας Κίου, Μύλων, Τίρυνθας, Δαλαμανάρας, Κιβερίου, Κουτσοποδίου, Σκαφιδακίου Νομού Αργολίδας
-της κοινότητας Λάρδου της νήσου Ρόδου Νομού Δωδεκανήσου
-Αλυκής των κοινοτήτων Ασφενδίου και Πυλίου νήσου Κω Νομού Δωδεκανήσου
-των κοινοτήτων Καλαμίτσι-Αμυγδάλι, Μάζης, Γεωργιούπολης, Κουρνά, Φυλακής, Καστέλλου νομού Χανίων και Επισκοπής Νομού Ρεθύμνης
Ορίζεται ότι η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του κατά νόμο εξουσιοδοτημένου οργάνου, έναντι ανταλλάγματος. Ειδικά για τις παραλίες και τις παρόχθιες ζώνες, το δικαίωμα απλής χρήσης παραχωρείται εφόσον έχει συντελεσθεί απαλλοτρίωση ή έχουν αυτές αποκτήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους με άλλο τρόπο.
Δικαιούχοι παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας είναι οι Δήμοι για αιγιαλό και κοινόχρηστη παραλία εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας, με δικαίωμα παραχώρησης α) σε υφιστάμενες δημοτικές ανώνυμες εταιρίες του άρθρου 266 του ν. 3463/2006 εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της για ιδία χρήση και χωρίς δικαίωμα υπομίσθωσης β) ιδιώτες και επιχειρήσεις εφόσον διαθέτουν άδεια λειτουργίας και έναρξη επιτηδεύματος και γ) ναυταθλητικά σωματεία εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και λήγει στις 31.12.2019. Είναι δυνατή η παραχώρηση απλής χρήσης για ένα ή περισσότερα έτη, με λήξη των συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αποκλειστικά τις ημερομηνίες 31.12.2017 ή 31.12.2018 ή 31.12.2019. Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση για μικρότερα χρονικά διαστήματα του δωδεκάμηνου, ανεξάρτητα του ενδεχομένως μικρότερου χρόνου χρήσης των χώρων. Όμως, είναι αυτονόητο ότι οι μονοετείς συμβάσεις παραχώρησης που θα συναφθούν για το έτος 2017 υπολείπονται εκ των πραγμάτων του δωδεκαμήνου.
Ειδικά για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης του 2017 θα πρέπει να έχουν συναφθεί οι συμβάσεις παραχώρησης για τις απευθείας παραχωρήσεις από τους Δήμους
και να έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις δημοπρασίας μέχρι 23.6.2017. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης ή δεν έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη δημοπρασίας από το Δήμο μέχρι 31η Μαΐου 2017, εντός των επόμενων πέντε ημερών στις αρμόδιες κατά χώρο Περιφερειακές Διευθύνσεις ή Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου 2017 οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις /να έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης.
Εν γένει ορίζεται ότι εντός του πρώτου τριμήνου (Ιανουάριος
Φεβρουάριος Μάρτιος) εκάστου έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι απευθείας όσο και οι κατόπιν δημοπρασίας παραχωρήσεις απλής χρήσης από τους Δήμους.
Από την 1η Απριλίου κάθε έτους οι παραχωρήσεις απλής χρήσης διενεργούνται αποκλειστικά από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν σε αυτές όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης από το Δήμο μέχρι 31η Μαρτίου εκάστου έτους εντός των επόμενων πέντε ημερών. Επίσης, εντός του Ιουνίου εκάστου έτους οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης, καθώς επίσης εντός της αιχμής της θερινής περιόδου ανά περιοχή να διενεργούνται αυτοψίες.
Οι ομπρελάδες
Μερικώς ικανοποιημένοι είναι οι ομπρελάδες της Ρόδου –που δραστηριοποιούνται στις κεντρικές παραλίες της πόλης. Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» χτες, ο πρόεδρός τους κ. Λευτέρης Πάμπαλης, μπορεί να καθυστέρησε η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αλλά ήταν όλοι έτοιμοι και αντιμετώπισαν τα προβλήματα:
«Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, εκδόθηκε η ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους. Βεβαίως, απομένει να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες διότι είναι πρόσφατη η ανακοίνωση και θα πρέπει να περιμένουμε περίπου ένα μήνα μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις. Η μεγάλη αλλαγή που σημειώθηκε φέτος, ήταν η καθιέρωση ηλεκτρονικών δημοπρασιών –όχι για το σύνολο των παραλιών, αλλά για ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών. Αυτό φαίνεται να είναι χρονοβόρο και απαιτεί μια διαδικασία στην οποία θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είναι μια αλλαγή που μας προβληματίζει» όπως τόνισε.
Παράλληλα, το μόνο θετικό σημείο της υπόθεσης είναι πως παραχωρούνται για τρία συνολικά χρόνια οι παραλίες προς τους Δήμους –και όχι για έναν χρόνο, ως συνήθως: «Αυτό τουλάχιστον είναι θετικό και φαίνεται ότι θα μπει μια τάξη υπό την έννοια ότι εάν γίνουν φέτος τα συμβόλαιά μας, την επόμενη σεζόν (του χρόνου) οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι όλες έτοιμες το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές ενώ μειώθηκε και η απόσταση από την ακτογραμμή και κάποιες παραλίες εξαιρέθηκαν εντελώς από την παραχώρηση, όπως η Λάρδος –για κάποιους λόγους. Ευελπιστούμε να μην καθυστερήσουμε άλλο, γιατί ήδη αρχίσαμε πάρα πολύ αργά», ανέφερε ο κ. Πάμπαλης.
Παρά το γεγονός πως καθυστέρησε η σχετική έκδοση της ΚΥΑ, οι επιτηδευματίες και οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου ήταν έτοιμοι καθώς οι τουρίστες άρχισαν φέτος να έρχονται στο νησί μας από νωρίς.
«Εμείς ήμασταν έτοιμοι από τον Μάρτιο. Ο χειμώνας ήταν δύσκολος, εμείς δεν παίρνουμε επιδόματα ανεργίας κ.λπ. και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για δουλειά. Βέβαια, από την μία το Πάσχα ξεκίνησε η κίνηση σιγά – σιγά και από την άλλη, η σεζόν άνοιξε νωρίς. Όταν εμφανίσθηκαν οι πρώτοι τουρίστες ζητούσαν να μάθουν τι συμβαίνει. Τι να τους πούμε; Ότι δεν υπεγράφη η ΚΥΑ; Τι καταλαβαίνουν οι τουρίστες; Πώς τα τους τα εξηγήσουμε αυτά!!!!» λέει ο πρόεδρος των ομπρελάδων.
Να σημειωθεί ακόμη πως η σχετική ΚΥΑ αφορά μερικές παραλίες και όχι τις βασικές όπως η περιοχή του ΕΛΛΗ μέχρι το Μπελβεντέρε, η Ιξιά, η Τσαμπίκα με συνέπεια όσες υπηρεσίες προσφέρονταν στις παραλίες να θεωρούνται…. παράτυπες: «Γνωρίζαμε ότι λειτουργούσαμε υπό παράτυπο –τρόπον τινά- καθεστώς, πλην όμως αυτό κρίθηκε αναγκαίο. Έπρεπε να εξυπηρετήσουμε τους τουρίστες κι εμείς έπρεπε να είμαστε έτοιμοι. Αλίμονο αν ήμασταν όλοι κλειστοί….» κατέληξε ο κ. Πάμπαλης.