Συνεντεύξεις

Σ. Χατζησάββας: «Η κοινωνία αντιδρά σύσσωμη απέναντι στα νέα μέτρα»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Καυστικός και ευθύς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» για όλους και για όλα μη διστάζοντας να στηλιτεύσει την διαμορφωμένη κατάσταση με την απασχόληση στο νησί της Ρόδου, με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές καθώς και την νέα τάξη πραγμάτων, που φέρνει το νέο Μνημόνιο στα εργασιακά, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους συνταξιούχους. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη και δεν είναι δυνατό να μας μοιράζουν ‘καθρεφτάκια’ σε ιθαγενείς με δήθεν αντίμετρα, που υπόσχονται συσσίτια», λέει χαρακτηριστικά.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Χατζησάββα, να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση για τα επώδυνα νέα μέτρα. Είστε ικανοποιημένος από την συμμετοχή σε τέτοιες κινητοποιήσεις; Τελικά αποδίδουν;
Κοιτάξτε, η τελευταία απεργία που έγινε την περασμένη Τετάρτη, ήταν αρκετά αξιοπρεπής θα έλεγα. Έχουμε κάνει σίγουρα και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αλλά και με μικρότερη συμμετοχή. Νομίζω πως αυτή τη φορά όλοι οι κοινωνικοί, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς έλαβαν μέρος κι αυτό έχει μεγάλη αξία διότι αποδεικνύεται ότι όλη η κοινωνία αντιδρά σύσσωμη απέναντι σε αυτά τα νέα μέτρα. Οι αγώνες έχουν νόημα, διότι μπορεί πρόσκαιρα να χάνεις μέσα από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου όμως κρατάς ζωντανή την ελπίδα στον κόσμο ότι εφόσον παλεύεις για τα δίκαια αιτήματά σου, μπορεί αυτά να ανατραπούν κάποια στιγμή. Οι νόμοι ίσως να αλλάξουν με μία άλλη κυβέρνηση, φτάνει να έχεις αναδείξει τα αιτήματά σου. Νομίζω ότι έχουν σημασία και μακροχρόνια θα δικαιωθούν. Μην ξεχνάτε πως μέσα από τις μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν από το 2010 μέχρι και σήμερα, το πολιτικό σύστημα βρέθηκε σε αδιέξοδο και αναγκάστηκε να καταφύγει τέσσερις φορές σε εκλογές.
• Με αυτά τα μέτρα που έχει περάσει (και έχει ήδη εφαρμόσει μέχρι σήμερα) αυτή η κυβέρνηση η οποία θέλει να λέει ότι είναι Αριστερή, βλέπουμε ότι προσπαθεί να συνθλίψει το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα;
Αυτό που συμβαίνει με την ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι επειδή έχει χάσει τη νομιμοποίησή της στην κοινωνία κι επειδή πράγματι και στους οργανωμένους κοινωνικούς φορείς οι δυνάμεις της είναι αναιμικές έως ανύπαρκτες, προσπαθεί να απαξιώσει την υφιστάμενη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ανθρώπων που υπηρετούν σε θεσμούς κ.λπ. κυρίως για να μην έχει ‘ενοχλητικούς’ στα πόδια της που θα ξεσκεπάζουν τις παλινωδίες και τις κωλοτούμπες που κάνει κατά καιρούς. Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν. Όλα αυτά που ψηφίζονται πλήττουν πρώτα και κύρια τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους αλλά και τους επιστήμονες, ενώ το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που προωθεί η κυβέρνηση, αποτελεί τον πιο χρήσιμο ‘κρίκο’ για την εξυπηρέτηση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου.
• Για τις Κυριακές, στην περιοχή μας έχει βρεθεί μία λύση, επειδή είναι τουριστική περιοχή αλλά και πάλι απαιτείται η χρυσή τομή.
Εμείς αντί να ξορκίζουμε το πρόβλημα στην περιοχή, οι εργαζόμενοι, το ΕΚΡ και οι έμποροι και να καταγγέλλουμε μόνον την κυβέρνηση ενώ στην ουσία έχουμε νόμους, που είναι εις βάρος μας, δώσαμε διέξοδο. Εδώ και πολλά χρόνια, το ΕΚΡ σε συνεννόηση με τον ΕΣΡ καθόριζε τους κανόνες λειτουργίας στα τουριστικά καταστήματα. Δεν θα μπορούσε η Ρόδος να είναι κλειστή για τους τουρίστες είτε στην Παλιά Πόλη είτε στο Φαληράκι. Γι αυτό βρήκαμε την λύση πολύ νωρίτερα και λύσαμε τα του οίκου μας μόνοι μας και καμιά παρέμβαση κρατική δεν μπορεί να έρθει και να μας επιβάλει κάτι διαφορετικό. Αν ανοίξουν όλες τις Κυριακές τα καταστήματα, είναι κάτι που μπορεί ν’ ακούγεται ευχάριστο για τον καταναλωτή αλλά ποιος ωφελείται; Οι μεγάλες αλυσίδες και τα καταστήματα που απασχολούν κακοπληρωμένο προσωπικό των 200 ευρώ. Αυτό εξοντώνει τους μικρούς και ΜμΕ και το προσωπικό τους. Η Κυριακή είναι δικαίωμα του εργαζόμενου.
• Σε τοπικό επίπεδο πάντως, βλέπουμε ότι αυξάνονται και πληθύνονται αυτά τα καταστήματα των πολυθενικών. Έχετε εικόνα για το πώς γίνεται η απασχόληση των εργαζομένων σε αυτά;
Έχουμε πλήρη εικόνα των εργαζομένων σε αυτά τα καταστήματα. Προσλαμβάνουν προσωπικό με 4ωρο, δεν αμείβονται με πάνω από 200-250 ευρώ τον μήνα, η ασφάλιση είναι μερική ενώ πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να υπογράφουν συμβόλαιο όπου αναφέρεται πως θα κάνουν υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται κι αν ανοίγουν Κυριακές δεν θα πληρώνονται παραπάνω. Άρα, επικρατούν συνθήκες ζούγκλας, σκλαβιάς και εκμετάλλευσης. Ακόμη κι αν ανοίξουν τις Κυριακές δεν θα δημιουργήσουν, λοιπόν, θέσεις εργασίας.
• Τελικά, η εικόνα της Ρόδου όπου δεν υπάρχει μεγάλη ανεργία είναι αληθινή; Η εποχική απασχόληση είναι για λίγους μήνες, ενώ τον χειμώνα δεν υπάρχει εργασία και φυσικά το επίδομα ανεργίας είναι περιορισμένο πια.
Η απασχόληση είναι κακοπληρωμένη και μερική. Και ο περισσότερος κόσμος και ειδικά οι νέοι, απασχολούνται σε αντικείμενα τελείως διαφορετικά από εκείνα που έχουν σπουδάσει. Π.χ. εστίαση ή άλλες εργασίες που δεν είναι σταθερές. Η εικόνα συνεπώς, είναι λειψή. Μιλάμε για μερική απασχόληση το καλοκαίρι και καθόλου απασχόληση τον χειμώνα. Και αν σκεφτείτε ότι το επίδομα είναι μόνον για 3 μήνες και 5 μέρες με κάτω από 400 ευρώ…. τι περιμένουμε; Είναι ένα επίδομα φτώχειας που τελικά δίνεται σε λίγους.
• Με τα νέα μέτρα, μετράμε συνεχώς απώλειες. Βρισκόμαστε δηλαδή υπό την επήρρεια μια συνεχιζόμενης κατάστασης «σοκ».
Ακριβώς και θέλω να επικεντρωθώ στα μέτρα που έρχονται και θα επηρεάσουν τους εργαζόμενους της δικής μας περιοχής. Η μείωση του αφορολόγητου από τις 12.000 στις 6.000 ευρώ σημαίνει ότι το σύνολο των απασχολούμενων στον Τουρισμό που δεν είχε εισόδημα πάνω από 6-7.000 ευρώ, τώρα θα φορολογούνται από την ώρα που προσλαμβάνονται. Δηλαδή θα γίνεται παρακράτηση φόρου από το πρώτο ευρώ και δυστυχώς θα δούμε μεγάλες μειώσεις στον ήδη κουτσουρεμένο μισθό των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ίσως από 100 έως 180 ευρώ τον μήνα σε όσους απασχολούνται στα ξενοδοχεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις). Επίσης, θα έχουμε δραματική μείωση στις συντάξεις. Το 18% μείωση στις επικουρικές και στις κύριες, συν την αφαίρεση του επιδόματος γάμου (10% για κάθε συνταξιούχο) θα επιφέρει μείωση από μία έως τρεις συντάξεις τον χρόνο. Άρα εκεί που μας υπόσχονταν ότι θα μας έδιναν την 13η σύνταξη, θα παίρνουμε εννέα συντάξεις! Κι όποιος δεν θέλει να το παραδεχτεί αυτό, κρύβει το κεφάλι του σαν την στρουθοκάμηλο!!! Έχουμε ακόμη πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Με τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένος ο νόμος δεν θα μπορεί κανένα δικαστήριο να κηρύξει άκυρη ή παράνομη οποιαδήποτε απόλυση εργαζόμενου –διότι προβλέπει ότι ο μόνος έλεγχος που θα γίνεται είναι η συμπλήρωση των δικαιολογητικών και εγγράφων. Δεν θα μπορεί να μπει στην ουσία της αιτίας της απόλυσης. Και παράλληλα, κινδυνεύουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ όσον αφορά τις απεργίες, θέτουν ως βασικό αίτημα ότι για να κηρυχθεί μια απεργία «νόμιμη» θα πρέπει να ψηφίσουν με καθολική ψηφορορία το…. 50% των εγγεγραμμένων μελών!!! Δηλαδή ποτέ δεν θα ξαναγίνει απεργία σ’ αυτό τον τόπο.
• Αυτά ακούγονται αδιανόητα από μια κυβέρνηση, ένα κόμμα που θέλει να λέγεται ότι εκπροσωπεί την Αριστερά…
Είναι μια «χρήσιμη» κυβέρνηση για το ‘σύστημα’ με δεδομένο ότι μπορεί να περνάει τέτοια μέτρα υπό τον μανδύα της Αριστεράς ενώ στέλνει προς τους πολίτες ένα ψευδεπίγραφο μήνυμα που λέει πως θα δώσει αντίμετρα. Αυτό είναι μια απάτη, αφού τα μέτρα είναι ούτως ή άλλως οριζόντια. Την ώρα που κόβει δηλαδή μισθούς και συντάξεις, θα διαθέσει –εάν και εφόσον υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα- σε κοινωνικές δράσεις, όπως τα συσσίτια! Ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο πολίτης δεν θέλουν να ζουν με συσσίτια. Προσπαθούν να μας επαναφέρουν σε άλλες εποχές όταν η Ελλάδα λιμοκτονούσε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη και δεν είναι δυνατό να μας μοιράζουν ‘καθρεφτάκια’ σε ιθαγενείς με δήθεν συσσίτια και πλεονάσματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου