Με την ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης ολοκληρώθηκε ένα κρίσιμο κεφαλαίο για την κυβέρνηση. Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει η διευθέτηση του χρέους που σύμφωνα με τις προσδοκίες του Μαξίμου θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα επιτρέψει να ξαναβγούμε στις αγορές.
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού δεν βρίσκεται ως project στα συρτάρια του γραφείου του, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν αρκετά πιθανό να υπάρξουν νέες σκέψεις που θα οδηγήσουν τελικά σε αλλαγές στο υπουργικό σχήμα.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και προβλέψεις το κλειδί που φαίνεται πως θα καθορίσει όλες τις εξελίξεις βρίσκεται στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο υπουργός Οικονομικών έχει μετατραπεί όλο αυτό το διάστημα σε έναν από τους βασικότερους πρωταγωνιστές του κυβερνητικού σχήματος αλλά και του κομματικού οικοδομήματος.
Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών το καλοκαίρι του 2015 όταν η Ελλάδα φλέρταρε επικίνδυνα με το κενό. Έφερε το τρίτο μνημόνιο, ενώ η αντιπολίτευση του χρεώνει ότι σε αυτόν ανήκει η πατρότητα του τέταρτου μνημονίου που ψήφισε πριν από λίγα 24ωρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Όλους αυτούς του μήνες ο καθηγητής πανεπιστημίου με τα σπαστά ελληνικά και τις αιρετικές ποδοσφαιρικές προγνώσεις πέρασε από το καμίνι της ερήμου στις πολικές θερμοκρασίες της αρκτικής ζώνης. Εκτός από τους σκληρούς δανειστές είχε να αντιμετωπίσει το σύστημα Μαξίμου, τις ιδεολογικές του καταβολές αλλά και συμμαχίες (βλ ομάδα των 53). Οι εκτιμήσεις για το πολιτικό του μέλλον διίστανται. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μείνει έως το τέλος για να δώσει στη χώρα τον καθαρό διάδρομο για τον οποίο έχει μιλήσει πολλές φορές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η αποστολή του έχει πια ολοκληρωθεί και όπως πιστεύουν δεν θα ήταν έκπληξη μια τιμητική αναβαθμισμένη αποστρατεία σε ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι και η πρώτη περίπτωση αυτή δηλαδή που περιλαμβάνει την παραμονή του στην ίδια θέση έως ότου ολοκληρωθεί το έργο του, μπορεί να οδηγήσει άμεσα στην τιμητική του έξοδο από το υπουργείο Οικονομικών. Πότε; Αν κλείσει σύντομα ο φάκελος χρέος και η Ελλάδα ενταχθεί στο QI.
«Θολή» είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην “μαύρη λίστα” βρίσκεται η Λυδία Κονιόρδου. Η υπουργός Πολιτισμού έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου όταν ανακίνησε ζητήματα αρχαιολογίας σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την Cosco.
Εκτός ελληνικής πραγματικότητας λένε οι «κακές γλώσσες» ότι βρίσκεται και ο έτερος καθηγητής υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Όσο για τον Γιάννη Μουζάλα έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές την ευαισθησία των βουλευτών του κόμματος που βλέπουν τη χώρα να εκτίθεται σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που θα έπρεπε να αποτελεί προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα η χώρα συνεχίζει να εκτίθεται με δημοσιεύματα να αποκαλύπτουν σεξουαλικές κακοποιήσεις και εκμεταλλεύσεις ανηλίκων μέχρι και από μέλη των οργανώσεων που βρίσκονται υποτίθεται στους καταυλισμούς για να προστατεύουν πρόσφυγες και μετανάστες.
«Εξαφανισμένη» είναι εδώ και πολύ καιρό η άλλοτε στενή συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, ενώ και ο Γιάννης Δραγασάκης αν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διάγει μοναχικό βίο. Πολλά παράπονα υπάρχουν και για την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της καταλογίζουν ότι έχει αφήσει στον αυτόματο πιλότο τον τουρισμό που αναπτύσσεται λόγω των συγκυριών αλλά και επειδή η χώρα παραμένει αδιαφιλονίκητο φαβορί. Την κατηγορούν επίσης ότι έχει μετατρέψει το υπουργείο σε άβατο που έχουν πρόσβαση μόνο δικοί της άνθρωποι.
Άδηλο είναι το μέλλον και για τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Μπορεί το υπουργείο Εξωτερικών να τον έβγαλε από το κάδρο των μεγάλων αντιδράσεων για τις ρυθμίσεις του στο ασφαλιστικό αλλά όπως φαίνεται συνεχίζει να προκαλεί έπειτα και από το νέο μπάχαλο που έχει δημιουργήσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν φέρνει απελπισία μόνο σε χιλιάδες επαγγελματίες με την υπέρογκη αύξηση των εισφορών που έχει επιφέρει αλλά ρίχνει έξω τους στόχους λόγω της μείωση των εσόδων από το κλείσιμο στα μπλοκάκια.
Στον αντίποδα αυξημένες μετοχές έχουν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξανδρος Χαρίτσης όπως και ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις επενδύσεις Στέργιος Πιτσιόρλας.
thetoc.gr