Της Στεφανίας Σούκη
Πάνω από 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα μας κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ σε ποσοστό 54% τοποθετούν την ανεργία και το κόστος ζωής ως τα δύο ζητήματα που μας απασχολούν περισσότερο. Παράλληλα ένα 63% θα ήθελε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα (σε μεγάλες ή μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ακόμη και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις) και 1 στους 4 εξακολουθεί να επιλέγει το Δημόσιο.
Η ελληνική κοινωνία που το 2015 είχε πιστέψει στη σωτηρία της είναι σήμερα μία απαισιόδοξη κοινωνία, που νιώθει αδύναμη και πιστεύει ότι μόνο ο μικρόκοσμος της οικογένειας μπορεί να παρέχει ασφάλεια. Τα σύμπεράσματα προέρχονται από την έρευνα κοινής γνώμης «Κοινωνικό Πλαίσιο και Ελληνική Επιχειρηματικότητα» που πραγματοποίησε η εταιρεία QED για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και παρουσιάστηκε χθές στο πλαίσιο της διάσκεψης της ΕΕΝΕ.
Κοινή συνισταμένη των περισσότερων ομιλητών χθές ήταν ότι, πρέπει να χαραχθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί, κοινωνικοί και επιχειρηματικοί φορείς ούτως ώστε να καταφέρει η χώρα μας να επιτύχει σταθεροποίηση, θεμελιώνοντας την ανάκαμψη και ανοίγοντας το δρόμο βιώσιμη ανάπτυξη. Κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν συμμετείχαν στη Διάσκεψη προκειμένου να αναδείξουν την κρίσιμη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ελληνική οικονομία. Όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, βάζοντας πλάτη στα δύσκολα, ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να αποτελεί τον κορυφαίο σύμμαχο της κοινωνίας στην εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από την έρευνα της qed market research, σε 1.500 νοικοκυριά, την περίοδο από το Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2017, ανά τρία «κύματα» το έτος.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση για το «ποια πιστεύετε ότι θα είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η προσωπική σας οικονομική κατάσταση τον επόμενο χρόνο;»
Το 2013 ποσοστό 87% έλεγε ότι η κατάσταση της χώρας θα είναι από αρκετά έως απολύτως αρνητική (82% σε προσωπικό επίπεδο) για να πέσει στο 70% (63% σε προσωπικό επίπεδο) το 2015 και να …εκτοξευθεί στο 90% για το 2016 και το 2017.
Στο ερώτημα «Αισθάνεστε ασφαλής ή ανασφαλής σε σχέση με τη διατήρηση της δουλειάς σας το επόμενο διάστημα, τους επόμενους 6 μήνες;», το ποσοστό ήταν στο 76% το 2013 για να πέσει στο 65% το 2014, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα του 55% το 2015 και να αυξηθεί πάλι στο 60% το 2017.
Σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και το ερώτημα «Τι από τα παρακάτω κατά τη γνώμη σας μπορεί να αποτελέσει στην Ελλάδα σήμερα μοχλό ανάκαμψης και δημιουργίας θέσεων εργασίας;» τα ελληνικά νοικοκυριά απαντούν σε ποσοστό 49% ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρηματίες, σε ποσοστό 38% τα κεφάλαια από το εξωτερικό και οι ξένες επενδύσεις, 11% ο δημόσιος τομέας και οι κρατικές επενδύσεις κι από 1% τα κοινωνωφελή ιδρύματα και το …τίποτα. Ο τουρισμός είναι ο νούμερο 1 τομέας που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα και ακολοθούν η αγροτική παραγωγή, η εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, η ναυτιλία και ενέργεια. Εμπόριο, κατασκευές και έργα υποδομής βρίσκονται στην έκτη κι έβδομη θέση και ακολουθούν βαριά βιομηχανία, πολιτιστική παραγωγή, τεχνολογία/ πληροφορική.