Ειδήσεις

«Η Ρόδος, σταυροδρόμι διαλόγου, ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»

Ολοκληρώθηκαν στο νησί μας, τη Ρόδο, οι εργασίες της δεύτερης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή εννέα αραβικών κρατών- Αίγυπτος, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ, Λιβύη, Λίβανος καθώς και εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και έξι ευρωπαϊκών- Αλβανία, Βουλγαρία, Σλοβακία Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, που προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η οποία ξεκίνησε στη Ρόδο, τον Σεπτέμβριο του 2016, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας διαπολιτισμικός διάλογος μεταξύ των κρατών, που θα απαντά στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, που διαδραματίζονται στην ευρύτερη νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου και στον Αραβικό Κόσμο, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα από τις πολιτικές, τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις, τους εθνικισμούς και τις συγκρούσεις συμφερόντων κρατών, αλλά και από τις δράσεις, τις συνεργασίες ή τις αντιπαραθέσεις θρησκευτικών, φονταμενταλιστικών και πολιτισμικών αντιλήψεων.
«Η συμβίωση και η συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας» (Live and Work Together in Peace and Stability), ήταν το κύριο θέμα της Διάσκεψης, στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν τρεις θεματικές ενότητες, που αφορούν: τις κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή , τις δυνατότητες συνεργασίας που προσφέρουν η παιδεία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον καθώς επίσης οι τρόποι ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας.
Η εισαγωγική ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, δίνει το πνεύμα της ελληνικής προσπάθειας να γεφυρώσει τις αντιπαραθέσεις και τις διενέξεις και να αναδείξει την ανάγκη συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συγκρούσεις και να προωθηθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή.
Η Ρόδος, υπήρξε πάντοτε σταυροδρόμι διαλόγου, ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή γεωπολιτική περιοχή καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει τις σύνθετες αυτές προκλήσεις που πηγάζουν από το προσφυγικό και την επιδείνωση της γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου, μέσα από τις δημιουργικές συνεργασίες των τοπικών αρχών, των κρατικών φορέων, των πολιτιστικών οργανισμών, μέσα από τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την οικονομία, τον διαθρησκευτικό διάλογο, την παιδεία, την δημοκρατία. Ο τόπος αυτός, όπου συνυπήρξαν πολιτισμοί, θρησκευτικά δόγματα και λαοί μπορεί και πρέπει να αποτελέσει και πάλι το κέντρο διαλόγου για την αλληλοπροσέγγιση των λαών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την συνεργασία πολιτισμών και θρησκειών για την εδραίωση της σταθερότητας, της ευημερίας και της δημοκρατίας.
Με στόχο τη διαμόρφωση τρόπων συλλογικής διαχείρισης των προκλήσεων αυτών στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, τελειώνοντας την ομιλία του αναφέρει: «Το πνεύμα της Ρόδου, όπως το αποκάλεσε πρώτος ο υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου, κ. Bassil, είναι το πνεύμα συγκρότησης μιας θετικής ατζέντας για την περιοχή μας και την συνεργασία που αναπτύσσουμε, μια σφαιρική αντίληψη για την ασφάλεια και την προστασία / σεβασμό των συνόρων. Είναι το θετικό πνεύμα στην ανάπτυξη του διαλόγου και στις δημιουργικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε. Το πνεύμα της δημιουργικής ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών. Η σφυρηλάτηση σχέσεων αδελφοσύνης μεταξύ των λαών μας, αλλά και της νεολαίας.
Το πνεύμα της Ρόδου είναι η αναβίωση των χιλιάδων ετών συνεργασίας και ανταλλαγής αγαθών, πολιτισμών, ιδεών ανάμεσα στις χώρες μας, είναι η έκφραση της ιστορικής ενότητας της ΝΑ Ευρώπης με την Βόρεια Αφρική και τις ανατολικές πλευρές της Μεσογείου, της χερσονήσου των Βαλκανίων και της Ιταλίας με τα κράτη του Κόλπου.»
Η Ρόδος, σήμερα, διατηρεί τον ιστορικό της ρόλο, δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς του κόσμου και αποτελεί το σύνδεσμο προώθησης των προσανατολισμών αυτών με προοπτική για το μέλλον, στην επόμενη συνάντηση των κρατών, των οργανισμών και των φορέων, στη Ρόδο, το έτος 2018.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου