Ειδήσεις

Συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά για την Διάσκεψη της Ρόδου

Με την φράση «η Ρόδος έχει μια παράδοση σύνδεσης του ευρωπαϊκού χώρου με τον αραβικό», αποκαλώντας το νησί μας ‘αστέρι’, επιστέγασε τις εργασίες της 2ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Σταθερότητα, που ολοκληρώθηκαν χτες στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς, με την συμμετοχή 18 χωρών, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την σημασία της γεωγραφικής (και κατ’ επέκταση της ιστορικής) θέσης του νησιού, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, δήλωσε τα εξής:
«Η Ρόδος έχει μια παράδοση σύνδεσης του ευρωπαϊκού χώρου με τον αραβικό. Σας θυμίζω ότι ακόμη υπάρχει το υπέροχο κτήριο στο οποίο το 1948 έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση ενός κράτους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Η Ρόδος επίσης είναι ένας χώρος και ένα σημείο στον ορίζοντα, όπου συναντήθηκαν οι πιο διαφορετικοί πολιτισμοί που σήμερα υπάρχουν σε αυτή την σύνθεση της Διάσκεψης και γεωγραφικά. Η Ρόδος είναι το ‘αστέρι’, που συνδέει όλες τις άλλες περιοχές και τα κράτη. Εύχομαι κι ελπίζω του χρόνου και στο μέλλον να υπάρχει πιο πυκνή αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με τα κράτη που θα συμμετέχουν ώστε να είναι και πιο εύκολη η πρόσβαση στην επόμενη συνάντησή μας».
Μιλώντας για το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, το οποίο τέθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης στην Ρόδο, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε τα εξής: «Όσον αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα ειδικό Φόρουμ στον Λίβανο, το οποίο θα είναι μία από τις πολλές συναντήσεις προετοιμασίας ενόψει της επόμενης συνάντησης που θα έχουμε το 2018. Δηλαδή, η απόφασή μας είναι ανάμεσα στην μία και στην άλλη Διάσκεψη, να πραγματοποιηθούν σειρά από προπαρασκευαστικές συναντήσεις ώστε πραγματικά να διευκολύνουν τον στόχο που έχουμε για το 2018. Ελπίζω να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε και να ωθήσουμε στο μέλλον αυτή την πρωτοβουλία ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας».
Σε άλλες δηλώσεις του για την συνάντηση αυτή στην Ρόδο, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Η διαφορά αυτής της συνάντησης είναι ότι δεν συναντιούνται Ευρωπαίοι με Άραβες. Σε αυτήν εδώ την συνάντηση, συναντιόμαστε η… γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου στην οποία συνυπήρχαμε και συνυπάρχουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Θέλω να σας πω ότι αρχικά, όταν ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία, είχε την δυσκολία, είχε το ρίσκο, καθώς δεν γνωρίζαμε σε ποιο βαθμό θα υπήρχε ανταπόκριση από τα άλλα κράτη. Φέτος, έχουμε διπλάσια συμμετοχή από πέρσι και μαλιστα παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών του αραβικού κόσμου ήταν την προηγουμένη στο Ριάντ όπου έγινε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Τράμπ. Ωστόσο, ήρθαν στην Ρόδο –όπως ο ΥΠΕΞ της Λιβύης, που ήρθε από το Ριάντ εδώ, μέσω Αθηνών».
 Γιατί έλειπαν το Ισραήλ και η Παλαιστίνη
Ειδικά για την νέα δομή ασφαλείας την οποία πρότεινε ο ίδιος, καθώς και το ενδεχόμενο να συμμετέχουν σε επόμενη συνάντηση στην Ρόδο το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Ο λόγος που αυτή η συνάντηση αφορά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, είναι ακριβώς ότι αυτές οι δύο χώρες δεν είναι προσκεκλημένες. Ο λόγος είναι ότι θέλαμε να ξεκινήσουμε με μια θετική ατζέντα. Είναι γνωστό  ότι όποτε συναντιούνται ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη για την Μέση Ανατολή, η συζήτηση καταλήγει για τις συγκρούσεις στην περιοχή και τον πόλεμο του Ιράκ. Γι αυτό τον σκοπό υπάρχουν εκατοντάδες διεθνείς οργανώσεις και γίνονται συναντήσεις. Εμείς θέλαμε επιτέλους να αντιστρέψουμε την ατζέντα και να συζητήσουμε για τα θετικά πράγματα. Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε δίκτυα συνεργασίας στην έρευνα, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση –ανάμεσα στα πανεπιστήμιά μας, πώς μπορούμε να δώσουμε ορισμένες υποτροφίες και να προωθήσουμε και νέα προγράμματα έρευνας, να αναπτύξουμε τις μεταφορές (φανταστείτε ότι υπήρξε πριν από 4.000 χρόνια ένα σύστημα μεταφορών που ήταν πιο…. πυκνό από αυτό που υπάρχει σήμερα!) δηλαδή, να αποκαταστήσουμε ένα γεωγραφικό, κοινωνικό, πολιτισμικό – ιστορικό χώρο με μεγάλες παραδόσεις, ο οποίος μέσα από τον διαχωρισμό ‘αραβικός κόσμος’ στην Ε.Ε. έχει χάσει την δυναμική του. Πρέπει να ξαναδώσουμε αυτή την δυναμική. Η Ελλάδα πέρασε δύσκολα οικονομικά χρόνια. Αλλά δεν έχουν να κάνουν κατά την γνώμη μου μόνον με την Ε.Ε. ούτε μόνο με την εσωτερική μας πολιτική. Κανονικά πρέπει να κάνουν με το περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε η χώρα. Οι τρεις βόρειες γειτονικές μας χώρες ήταν σε πολιτική αστάθεια. Ευτυχώς, η Βουλγαρία οδεύει σε πιο σταθερή πορεία με την νέα κυβέρνηση, η Αλβανία θα έχει εκλογές σύντομα, ενώ τα Σκόπια έκαναν εκλογές. Άρα ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια σταθερότητα. Έχουμε μια ‘νευρική γείτονα’ χώρα η οποία πέρασε την δοκιμασία της προσπάθειας του αντιδημοκρατικού πραξικοπήματος και έχουμε από πάνω τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και δίπλα μας, τους πολέμους στην Συρία και στο Ιράκ, στην Υεμένη και στην Λιβύη. Αυτό το περιβάλλον δεν ωθεί στην κατεύθυνση της ανάπτυξης συνεργασιών και της οικονομίας μας. Άρα πρέπει να αλλάξουμε όσο μπορούμε την ατζέντα, να βάλουμε θετικά στοιχεία σύμπτυξης και συνεργειών οικονομικών και πολιτισμικών, ώστε να φτιάξουμε και ένα καλύτερο περιβάλλον για την οικονομία μας. Δηλαδή πέραν της θεματολογίας υπάρχει και ένα στενά ελληνικό θέμα ενδιαφέροντος, σε ποιο περιβάλλον αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία (και κοινωνία). Είμαστε πια σε θέση να βοηθήσουμε σε μια τέτοια κατεύθυνση».
Οι διμερείς σχέσεις στην Ρόδο
Σχολιάζοντας τις διμερείς επαφές που είχε στην Ρόδο, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Ήταν μεγάλη μας χαρά που είδαμε την νέα ηγεσία του βουλγαρικού ΥΠΕΞ και αυτό επειδή μετά τις Βρυξέλλες, η πρώτη επίσημη επίσκεψη της υπουργού συνδυάστηκε με την παρουσία της στην Ρόδο. Είχαμε πολύωρη συνάντηση με την βουλγαρική αντιπροσωπεία, τους είπα το τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, πώς πρέπει να προχωρήσουμε όσα κάναμε και με την προηγούμενη ηγεσία για την σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής, και τους διατύπωσα τις νέες προτάσεις που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες (η τριμερής με την Αρμενία, με την Γεωργία κ.λπ.) Η ανταπόκριση της βουλγαρικής ηγεσίας ήταν θετική και οδεύουμε σε μια πιο εντατική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες». Ακόμα αναφέρθηκε στην ιστορική σχέση που συνδέει τις δύο χώρες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας, επικαλούμενος και φέροντας ως παράδειγμα την σχέση της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική την διμερή συνάντηση με την Αίγυπτο αλλά και με το Ομάν –που έγινε για πρώτη φορά και που απαιτείται εντατικοποίηση των σχέσεων. «Επίσης, θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ινδονησία καθώς ζήτησαν να μπορούν να έχουν μια πιο αναβαθμισμένη παρουσία σε αυτή την Διάσκεψη –σας θυμίζω ότι είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό (280 εκατομμύρια). Συναντήσεις έγιναν με το Κατάρ, το Κουβέιτ, την Σαουδική Αραβία και αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η καλύτερη προετοιμασία ενόψει της επόμενης συνάντησης που θα γίνει την 1η του Νοέμβρη στην Αθήνα με θέμα την προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Μέση Ανατολή».
Μήνυμα για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, είπε: «Το πρωί κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή –όχι μόνον για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά γιατί έχουμε να κάνουμε με νέα παιδιά. Κι επειδή είμαι και ο ίδιος γονιός, αναλογίζομαι πως δεν υπάρχει πιο τρομακτικό ζήτημα για ένα γονιό από το να χάνει το παιδί του. Διότι η απώλεια της νέας ζωής είναι παράλογη και αφύσικη. Οι τρομοκράτες δεν μετράνε τις ζωές ούτε των νέων ανθρώπων. Υπό αυτή την έννοια, το Μάντσεστερ με συγκλόνισε και θεωρώ ότι η τρομοκρατία που ασκείται για να αφαιρέσει ζωές, όπου τάχα κάποιοι θεοσεβούμενοι παριστάνουν το χέρι του Θεού, είναι ό,τι πιο τρομακτικό και φρικτό υπάρχει. Πιστεύω ότι κανένας δεν δικαιούται να αφαιρέσει την ζωή άλλου ανθρώπου, ουδείς μπορεί να αποφασίζει να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές», κατέληξε, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση και εκφράζοντας την λύπη και οδύνη του για τέτοιου είδους «άθλια γεγονότα».
Δηλώσεις Μιχ. Κόκκινου
Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε σε δηλώσεις που έκανε χθες στα τοπικά ΜΜΕ ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης Διάσκεψης για την Σταθερότητα και την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο το διήμερο 22 και 23 Μαϊου.
«Δεν μπορώ παρά να είμαι περήφανος ως Ροδίτης και ως στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών αφού με αυτή την διάσκεψη κορυφής, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα ‘κοντράστ’ απέναντι στην μιζέρια που επικρατεί σε μια Ελλάδα που αγωνίζεται στο Γιούρογκρουπ για τα οικονομικά της, απέναντι σε μια Ελλάδα που εδώ στην Ρόδο, πρωτοστατεί σε ένα κορυφαίο φόρουμ. Αυτή είναι η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, την ανατολική Μεσόγειο. Ακούσαμε σήμερα τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά να μιλάει για την ‘γειτονιά’ μας. Μια γειτονιά που υπήρξε από τα πανάρχαια χρόνια, με τον τόπο μας που αποτέλεσε πάντοτε ένα κέντρο πολιτιστικό, εμπορικό κ.λπ. 3.000 χρόνια π.Χ. Αυτό το κέντρο, η Ρόδος, που έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα να συγκεντρώνει τα βλέμματα ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς το καταλαβαίνει και συγκεντρώνει όλα τα μέλη αυτής της ‘γειτονιάς’ εδώ. Είναι σημαντικό να σας αναφέρω ότι μετά το δείπνο στο Καστέλλο, όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι που συγκεντρώθηκαν στο νησί, μαζεύτηκαν σε παρέες και μίλησαν για την Ρόδο. Και είναι ακόμη πιο θετικό το γεγονός πως μιλάμε πια για ‘το πνεύμα της Ρόδου’ –μια φράση που θα μείνει στην ιστορία. Και δεν είναι τυχαίο που εδώ, και στην 1η και στην 2η Διάσκεψη, γράφεται η νεότερη ιστορία. Και φυσικά, θα γραφτεί και του χρόνου αφού η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Γι αυτό λέω, ότι η Ελλάδα που παρουσιάστηκε πέρσι και φέτος στην Ρόδο έδωσε τα καλύτερα μηνύματα προς τα έξω. Μιλάμε για ανταλλαγή πολιτισμών, εμπορίου, εκπαίδευσης, επιστήμης, περιβάλλοντος κ.λπ. την ώρα που κάποιοι άλλοι μιλάνε για πολέμους και τρομοκρατία. Εμείς μιλάμε για έναν καλύτερο κόσμο από εδώ, από την Ρόδο, το ‘αστέρι’ όπως είπε και ο κ. Κοτζιάς που θα μπορέσει και πάλι να γίνει το επίκεντρο της διπλωματίας. Η Ρόδος είναι λοιπόν μια γειτονιά για όλες αυτές τις χώρες και τις ευρωπαϊκές και τις βαλκανικές και τις αραβικές και μπορεί να τις ενώσει εδώ. Είμαι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα και για το μέλλον της χώρας αυτής, που από εδώ, από το νησί μας μπορούμε να περνάμε μηνύματα για ένα καλύτερο αύριο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου