Ειδήσεις

Τουρισμός: Ο μοναδικός κλάδος που έφερε επιπλέον 19.000 θέσεις εργασίας την 8ετία της κρίσης

Της Στεφανίας Σούκη

Κατά την οκταετία 2008- 2016 ο τουριστικός κλάδος ήταν ο μόνος παραγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας στον οποίο η απασχόληση αυξήθηκε κατά 5,9%, που αντιστοιχεί σε 19 χιλ. εργαζομένους. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την απασχόληση προκύπτει ότι από το 2008 μέχρι το 2016, επλήγησαν σημαντικά σχεδόν όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας και συνολικά, την περίοδο αυτή χάθηκαν περίπου 934 χιλ. θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (μείωση της απασχόλησης κατά 20,3%).

Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων  που αποτελεί όργανο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από την έρευνα πεδίου του ΙΤΕΠ στα ελληνικά ξενοδοχεία, το Μάιο του 2016 απασχολούνταν 97.988 εργαζόμενοι και τον Αύγουστο 144.390 εργαζόμενοι. Σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2015, η απασχόληση το μήνα Μάιο του 2016 κατέγραψε αύξηση 3,8% και τον Αύγουστο του 2015 περίπου 3,9%. «Τα ποσοστά μεταβολής της απασχόλησης δείχνουν ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος λειτουργεί ως ανάχωμα στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΤΕΠ. Η αύξηση στην απασχόληση ήρθε πέρυσι παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα του τουρισμού.

Συγχρόνως  το ποσοστό των απασχολούμενων γυναικών στα ξενοδοχεία προσεγγίζει το 57% στο σύνολο του εργαζομένων, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης.

Σημειωτέον ότι διεθνώς, ο τουριστικός τομέας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες παγκοσμίως: Στον τομέα αυτόν απασχολούνται άμεσα πάνω από 100 εκατ. άτομα και υποστηρίζει μία θέση εργασίας ανά 11. Κατά την επόμενη δεκαετία αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 74,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, τα 23,2 εκατ. των οποίων θα είναι η άμεση απασχόληση στον τουριστικό τομέα.

Αναβάθμιση δυναμικού

Πέραν των στοιχείων για την απασχόληση, η ετήσια μελέτη του ΙΤΕΠ για τα ελληνικά ξενοδοχεία διαπιστώνει τη συνεχή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, ενώ ο αριθμός των ελληνικών ξενοδοχείων και camping δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το 2015.

Όπως συμπεραίνεται στην έρευνα που ακτινογραφεί τα μεγέθη και τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ξενοδοχίας το 2016,  τα ελληνικά ξενοδοχεία αναβαθμίζονται διαρκώς και οι 4 και 5 αστέρων ξενοδοχειακές μονάδες αποτελούν το 42,3% του συνόλου της συνολικής δυναμικότητας των μονάδων της χώρας. Αντίστοιχα διαρκώς βαίνει μειούμενος ο αριθμός των 1 και 2 αστέρων ξενοδοχείων της Ελλάδας, ενώ το δυναμικό των ξενοδοχείων 3* παρουσιάζεται σχεδόν αμετάβλητο.

Παράλληλα, η μελέτη του ΙΤΕΠ επισημαίνει ότι «ελληνικό ξενοδοχείο είναι το μικρό ξενοδοχείο», αφού το μέσο μέγεθος ξενοδοχείου στη χώρα μας ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια.

Αναλύοντας την εικόνα των τουριστικών διανυκτερεύσεων, το 2016 καταγράφεται για μια ακόμη χρονιά υψηλή εποχικότητα στη τουριστική ζήτηση, αποτελώντας  για μια ακόμη χρονιά κυρίαρχο δομικό πρόβλημα και μόνιμη παθογένεια στον κλάδο τόσο του τουρισμού όσο και των ξενοδοχείων.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, παρουσιάζοντας τη μελέτη, τόνισε ότι  το Νότιο Αιγαίο αποτελεί τον πρωταθλητή σε αρκετές κατηγορίες του ξενοδοχειακού προϊόντος της χώρας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης του ΙΤΕΠ, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση στις υποδομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, διαθέτοντας 2.068 μονάδες και 99.700 δωμάτια. Σημειώνεται ότι το Νότιο Αιγαίο είναι πρώτο τόσο σε 5 αστέρων ξενοδοχεία, τα οποία ανέρχονται σε 144 όσο και σε αριθμό εργαζομένων που άγγιξαν τους 35.915 το 2016.

ΙΤΕΠ

Πρωταθλητής στην αύξηση της απασχόλησης είναι η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με ποσοστό 15,5% σε σύγκριση με το 2015, ενώ πρωταθλήτρια στην απασχόληση γυναικών είναι η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 67,7%. Υπογραμμίζεται ότι η μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση παρατηρήθηκε  με ποσοστό 10% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Τσακίρης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, ανέφερε ότι η ποιότητα ων ελληνικών ξενοδοχείων αποτελεί το ανάχωμα στο διεθνή ανταγωνισμό και στον εγχώριο αθέμιτο ανταγωνισμό. «Παρακαταθήκη για τη διασφάλιση της ποιότητας στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας της χώρας αποτελεί η διαδικασία πιστοποίησης της κατάταξης των καταλυμάτων από το Ξ.Ε.Ε.», επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου