Ειδήσεις

“Περιμένουμε βοήθεια και όχι δημόσιο bullying ένα πολιτικό εκφοβισμό”- Συνέντευξη Τύπου Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του προέδρου Μ. Κουλούμπρη και του αντιπροέδρου Δ. Γρηγοριάδη στη σημερινή (25/05/2017) συνέντευξη τύπου

 

Μ. Κουλούμπρης  (Πρόεδρος)

 

Κυρίες και Κύριοι,

Για άλλη μία φορά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Ρόδου μπαίνει στο στόχαστρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης και συκοφαντείται μέσω του τύπου διότι τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις και πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στα 27 χρόνια παρουσίας και δράσης του, η οποία αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Θυμίζουμε ότι αυτό απορρέει και από το καταστατικό του και συμπεριλαμβάνεται στους σκοπούς του.

Αντί λοιπόν οι αρμόδιοι να τοποθετηθούν και να εξηγήσουν τι συμβαίνει για κάποιο θέμα που ενδιαφέρει τους πολίτες και τον τόπο μας η πρώτη τους τοποθέτηση είναι να συκοφαντήσουν τον Σύλλογο και  το διοικητικό του Συμβούλιο με αναλήθειες, ότι δήθεν βρισκόμαστε πίσω από κάποια παράταξη και ότι έχουμε σκοπό με «ψέματα» να κάνουμε αντιπολίτευση στις Αρχές.

Αυτό το παραμύθι το έχουμε ξαναζήσει και άλλες φορές και δεν μας αγγίζει πλέον διότι ο Ροδιακός λαός μας γνωρίζει πολλά χρόνια τώρα και εν πολλοίς μας  υποστηρίζει. Σε εμάς απευθύνονται οι πολίτες πολλές φορές να επέμβουμε για κάποιο θέμα που τους αφορά. Και αυτή είναι η δουλειά μας.

Ίσως όμως πρέπει και πάλι να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Σύλλογος μας δεν έχει εξαρτήσεις ούτε χρηματοδοτείται για να εκτελεί το έργο του από κανένα. Είμαστε όλοι εθελοντές για το περιβάλλον της Ρόδου, και όσοι συμμετείχαν στον Σύλλογο ή στις δράσεις του  το γνωρίζουν. Εμείς απαντάμε με τις δράσεις μας που είναι εκατοντάδες. Μπορούμε να θυμίσουμε μόνο λίγες από αυτές.

 

  1. Ο Σύλλογος το 1998 βραβεύθηκε από τους δημοσιογράφους της Ρόδου στη δεύτερη θέση για τις δράσεις του.
  2. Ο Σύλλογος με άλλους Συλλόγους απέτρεψε την κατασκευή τοιχίου στον κόλπο της Ιξιάς για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής μετατρέποντας τον σε μαρίνα.
  3. Ο Σύλλογος απέτρεψε με άλλους Φορείς το ξεπούλημα της παραλίας «Γλύστρας» στη Λάρδο όπως και το Πρασονήσι αργότερα.
  4. Είναι ενεργό μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Ελλάδας . Το 2001 οργάνωσε και φιλοξένησε στη Ρόδο το Πανελλήνιο Συνέδριο του Δικτύου των Οικολογικών Οργανώσεων Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία.
  5. Έχει εκδώσει διάφορα έντυπα όπως α) Οικολογική επισκόπηση των παραλιών της Νότιας Ρόδου β) το διμηνιαίο δελτίο « ΟΙΚΟΝΕΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ» με επίκαιρα τοπικά και διεθνή θέματα , γ) Τα ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ –ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΚΑΙ ΟΡΧΙΔΕΕΣ.
  6. Η δράση μας και στο παρελθόν μέσα και από άλλα εθελοντικά σχήματα είναι γνωστή π.χ ανακύκλωση χαρτιού 700 τόνοι , δράσεις καθαριότητας και ευπρεπισμού, δεντροφυτεύσεις, δημοσιογραφική δουλειά 2 φορές βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ – Διοργάνωση ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στη Ρόδο.
  7. Συμμετέχει τακτικά σε Πανελλήνια οικολογικά συνέδρια και οργανώνει σειρά από ημερίδες με ενδιαφέροντα θέματα όπως για την κλιματική αλλαγή, την πυρηνική ενέργεια, τις επιδράσεις από τις ακτινοβολίες  κ.α.
  8. Πραγματοποιεί ομιλίες σε διάφορους οργανισμούς και σχολεία.

Αρθρογραφεί στον ημερήσιο τοπικό τύπο και πραγματοποιεί εκπομπές σε τηλεοπτικά κανάλια. για ενδιαφέροντα οικολογικού περιεχομένου θέματα

Δ. Γρηγοριάδης (αντιπρόεδρος)

Στις πρωτοβουλίες και στις προσπάθειες  που ανέφερε ο πρόεδρος  περιμένουμε βοήθεια και όχι δημόσιο bullying ένα πολιτικό εκφοβισμό  και μάλιστα με ένα σωρό ψέματα. Δεν θέλουμε να απαντήσουμε στον ίδιο τόνο και με τον ίδιο τρόπο αλλά δεν εκφοβιζόμαστε κιόλας. Συζητάμε μόνο επί της ουσίας.

Ουδέποτε κρύψαμε την πολιτική μας δράση σε αντίθεση με όλους όσοι κατά καιρούς δηλώνουν ανεξάρτητοι χωρίς να είναι.

ΝΕΡΟ –  ΦΡΑΓΜΑ

Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι ο πρώτος σκοπός της δημόσιας παρέμβασης του Συλλόγου επετεύχθη όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις και την κινητοποίηση. Σκοπός ήταν να χτυπήσουμε το καμπανάκι για το πρόβλημα. Τέτοιοι άλλωστε είναι οι σκοποί και στόχοι των περιβαλλοντικών ομάδων. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε για παράδειγμα στο τεχνικό ή οικονομικό επίπεδο. Μπορεί ενδεχομένως  – και μακάρι – να κάνουμε λάθος.

Είμαστε εθελοντές εδώ και χρόνια χωρίς καμία αμοιβή. Ίσως αυτό ξενίζει όσους δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με την ανιδιοτελή ενασχόληση με τα κοινά και το περιβάλλον.

Ασχολούμαστε με το φράγμα εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε.

Θεωρήσαμε ως ΣΠΠ Ρόδου  αυτονόητη τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο και τη ΔΕΥΑΡ η οποία κατά την άποψή μας έπρεπε να πάρει και επίσημη μορφή για τη διαχείριση του φράγματος. Δεν υπήρξε συνεργασία αντίθετα για πολύ καιρό υπήρξε κόντρα.

Είναι για μας αυτονόητη η διαφάνεια και η ενημέρωση των πολιτών για το δημόσιο αγαθό του νερού όταν μάλιστα η οικονομία του νησιού βασίζεται σε αυτό.

Ο σχεδιασμός των επιμέρους έργων θα πρέπει να ακολουθεί το βασικό σχεδιασμό που στην περίπτωσή μας είναι η Β φάση του έργου. Τα μικρότερα έργα θα πρέπει να “κουμπώνουν” με αυτό το σχεδιασμό ώστε να αποτελέσουν μέρος του όταν αυτός ξεκινήσει

Δυστυχώς δεν υπήρξε προετοιμασία για το πώς θα γινόταν η διάθεση του νερού με την ολοκλήρωση του φράγματος. Πχ η κατασκευή μιας δεξαμενής 11 χιλιάδων κυβικών ήταν και είναι αναγκαία για το Β. Τρίγωνο του νησιού.

Ο υπολογισμός της οικονομικής επιβάρυνσης της ΔΕΥΑΡ δεν είναι μόνο δικός μας. Απασχόλησε και λογικά απασχολεί όσους υπολογίζουν ότι αυτή η δαπάνη θα καλυφθεί εφόσον υπάρχουν δύο προϋποθέσεις α. Η ποσότητα του νερού που προσφέρει η ΔΕΥΑΡ από το φράγμα είναι τόση ώστε να καλύπτει το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ Β. Θα προκύψουν οικονομίες κλίμακας από την αναστολή άλλων λειτουργιών όπως είναι αυτές των γεωτρήσεων (κόστος ηλεκτρισμού, συντήρησης και αντικατάστασης αντλιών κλπ). Αυτοί οι δύο όροι δεν νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν.

Για εμάς ως περιβαλλοντική ομάδα – και δεν διεκδικούμε την αποκλειστικότητα, πρώτιστο μέλημα είναι η αειφορική διαχείριση των πόρων προς όφελος των πολιτών. Αυτό ήταν και θα είναι το μέλημά μας. Στο νησί έγινε ένα τεράστιας κλίμακας έργο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Λογικό είναι να θέλουμε  εξισορροπηθεί αυτό από περιβαλλοντικά οφέλη όπως είναι η ανάκαμψη του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών νερών​ και η επάρκεια νερού για το νησί και γιατί όχι για τα άνυδρα νησιά της Δωδεκανήσου.

Θα ξαναπώ μια φορά αυτό που τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι δηλαδή εμείς πρέπει να αλλάξουμε και όχι το περιβάλλον.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου