Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από τη Ρόδο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, καλώντας τη γείτονα χώρα να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ούτε ένα εκατοστό της εθνικής της κυριαρχίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα!
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έφθασε στη Ρόδο συνοδευόμενος από τον αρχηγό του ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή προκειμένου να ανακηρύξει σε εκδήλωση στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, το έτος 2017, ως έτος Εθνοφυλακής και Εφεδρείας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και μέλη των ενώσεων-συλλόγων εθνοφυλάκων απ’ όλη την Ελλάδα.
Στο σύντομο χαιρετισμό, του ο ΥΠΕΘΑ, Πάνος Καμμένος, αφού εξήρε το ρόλο της Εθνοφυλακής, κάλεσε την Τουρκία, να χτίσει γέφυρες συνεργασίας, καθώς όπως επεσήμανε, οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις δεν συμφέρουν ούτε την Ελλάδα αλλά ούτε και την ίδια την Τουρκία. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει πάντα την καλή γειτονία.
«Η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε καλή γειτονία αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Όλες οι προκλήσεις, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας απαντήθηκαν με αποφασιστικότητα. Από αυτή την τουριστική περιοχή της Ελλάδας, θέλω να καλέσω την Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών να χτίσουμε σχέσεις συνεργασίας και ειρήνης. Οι προκλήσεις, οι απειλές και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν συμφέρουν ούτε την Ελλάδα, ούτε την Τουρκία.
Θυμίζω όμως σε όλους ότι η Τουρκία δεν σέβεται τους βασικούς κανόνες. Πριν λίγες μέρες στην Κάρπαθο είχαμε το 11ο μνημόσυνο του Κώστα Ηλιάκη που έπεσε προασπιζόμενος τον εθνικό εναέριο μας χώρο. Ο Κώστας Ηλιάκης, αποτελεί σύμβολο ενότητας, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας. Εσείς στα νησιά και ειδικά στα μικρά νησιά επιτελείτε εθνικό ρόλο. Αν δεν υπάρχουν νησιώτες, δεν υπάρχουν εθνικά χωρικά ύδατα. Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι οι νησιώτες δίνουν το μήνυμα ότι το Αιγαίο δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ. Εμείς εργαζόμαστε για την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων μας παντού στα νησιά, στην Ήπειρο, στη Θράκη», τόνισε ο κ. Καμμένος.
Ο αρχηγός ΓΕΣ, Στεφανής Αλκιβιάδης, τόνισε ότι τη στιγμή που οι προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα είναι διαρκείς, η ενίσχυση του ρόλου της Εθνοφυλακής με τη συγκρότηση ειδικής διεύθυνσης είναι αναγκαία όσο ποτέ.
«Η Ρόδος επιλέχθηκε για σημειολογικούς λόγους για να ανακηρυχθεί το 2017 ως έτος εθνοφυλακής και εφεδρείας. Οι μονάδες εθνοφυλακής της Ρόδου παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής. Ο εθνοφύλακας, όπως και ο έφεδρος αξιωματικός, αποδεικνύουν το ψυχικό μεγαλείο του Έλληνα και της προσφοράς προς την πατρίδα. Η Εθνοφυλακή συντελεί στην επαύξηση της ισχύος του στρατού ξηράς. Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας παραμένουν ασταθείς και οι γνωστές απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας εξακολουθούν να υφίστανται. Απαιτείται συνεπώς η διαρκής ετοιμότητα του στρατού ξηράς με στόχο την αποτροπή όλων των πιθανών προκλήσεων. Για το ΓΕΣ η εθνοφυλακή αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος και για το λόγο αυτό, στοχεύουμε στη ριζική αναδιάρθρωση του θεσμού. Η συγκρότηση διεύθυνσης εθνοφυλακής στο ΓΕΣ, που εδώ και χρόνια έλειπε, είναι ο τρόπος να πετύχουμε αυτά που πάντα επιδιώκαμε για την ενίσχυση του ρόλου της», είπε ο αρχηγός ΓΕΣ.
Επίτιμος δημότης Τήλου
Πριν την επίσκεψή του στη Ροδο ο κ. Καμμένος βρέθηκε στην Τήλο για να εγκαινιάσει την πρότυπη σχολική δομή που λειτουργεί στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων όπου διαμένουν συνολικά 70 άτομα. Η δήμαρχος του νησιού κ. Μαρία Καμμά ονόμασε τον κ. Καμμένο επίτιμο δημότη της Τήλου και σε δηλώσεις της στη «δημοκρατική» τόνισε: «Για μία ακόμη φορά η Τήλος πρωτοπορεί δείχνοντας τον τρόπο πώς όλοι μαζί μπορούμε να συμβιώνουμε αρμονικά. Δείξαμε ότι οι τοπικές κοινωνίες, μπορούν σε ένα λογικό πλαίσιο, χωρίς να υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους, να αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες και να δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους».