Εντονα προβληματισμένοι είναι οι επιχειρηματίες της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, οι οποίοι σημειώνουν ότι οι τζίροι των καταστημάτων τους παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρκετός κόσμος στο νησί. Μπορεί χθες τα τρία κρουαζιερόπλοια που έδεσαν στο λιμάνι της Ρόδου να μετέφεραν συνολικά 3.000 άτομα και η Παλιά Πόλη να έσφυζε από ζωή, δεν τονώθηκε όμως καθόλου η ρευστότητα.
Όπως σημειώνουν οι καταστηματάρχες, το επίπεδο των τουριστών δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αφού πρόκειται για άτομα χαμηλής εισοδηματικής στάθμης που ταξιδεύουν με περιορισμένο προϋπολογισμό. Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Έμποροι και καταστηματάρχες περιγράφουν στη «δημοκρατική» την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Παλιάς Πόλης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί το «κραχ».
Τάσος Μελετίου
Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης Ρόδου, κ. Τάσος Μελετίου αναφέρει ότι μια σειρά από λόγοι οδηγούν στη μειωμένη εμπορική κίνηση. Ένας από αυτούς είναι η μείωση των διανυκτερεύσεων, με αποτέλεσμα οι τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν τετραήμερα πακέτα να μην έρχονται καν στην Παλιά Πόλη και να παραμένουν στα ξενοδοχεία.
«Μπορώ να πω ότι υπάρχει αρκετός κόσμος στην αγορά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εμπορική κίνηση είναι η αναμενόμενη. Διαπιστώνουμε διαρκώς ότι η οικονομική επιφάνεια των επισκεπτών μας είναι περιορισμένου φάσματος. Δεν οφείλεται όμως μόνο σε αυτό η συνεχώς συρρικνούμενη εμπορική κίνηση.
Έχουμε αντιληφθεί ότι μειώνονται οι διανυκτερεύσεις με αποτέλεσμα ο τουρίστας που θα έρθει στη Ρόδο για τέσσερις με πέντε ημέρες να μη μπει στον κόπο να έρθει μέχρι την Παλιά Πόλη, εάν διαμένει σε ένα ξενοδοχείο εκτός του κέντρου. Κατά συνέπεια τείνουν να κινούνται περισσότερο οι αγορές γύρω από τα ξενοδοχεία. Οι τουρίστες που επιλέγουν πακέτα λιγότερων διανυκτερεύσεων αναγκαστικά μένουν περισσότερο στα ξενοδοχεία.
Λέμε ότι η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί τον πολύτιμο πετράδι στο στέμμα της Ρόδου. Θα πρέπει όμως να στηριχθεί. Όταν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει και γκρίνια. Υπάρχει άγρα πελατών, υπάρχει γενικώς αταξία. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που κορυφώνεται η κίνηση δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, δεν υπάρχει χρόνος για γκρίνιες. Ο καθένας κοιτά την δουλειά του! Δεν φτάνουν όμως μόνο δύο μήνες για να βγάλει κανείς τα σπασμένα», είπε ο κ. Μελετίου.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης τονίζουν ότι αποτελεί μεγάλο πλήγμα η μείωση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων, οι επιβάτες των οποίων στήριζαν την αγορά περισσότερο από τους επισκέπτες που διαμένουν στα ξενοδοχεία του νησιού. Για τις μειωμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων ο κ. Μελετίου αναφέρει: «Τα πλοία είναι προφανώς λιγότερα. Δεν είναι όμως αυτό καθαυτό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι δεν θα άλλαζαν πολλά πράγματα για την αγορά της Παλιάς Πόλης εάν είχαμε πολλές προσεγγίσεις μεγάλων κρουαζιερόπλοιων χωρητικότητας 4.000 ατόμων και άνω. Αυτά τα πλοία διαθέτουν τεράστια καταστήματα όπου πωλούνται όλα τα είδη που μπορεί να βρει κανείς στα μαγαζιά μας. Πωλούνται δε ως αφορολόγητα, ενώ οι επιβάτες αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια να ψωνίσουν από τα καταστήματα των πλοίων. Θα πρέπει συνεπώς να δούμε σφαιρικά το θέμα του θαλάσσιου τουρισμού, να δούμε δηλαδή τι μας εξυπηρετεί και τις μας ωφελεί τελικά ως νησί».
Νίκος Κουκούλης
Ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και πρώην πρόεδρος των καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης Νίκος Κουκούλης, αναφέρει ότι οι προσδοκίες από την φετινή σεζόν λόγω της κατακόρυφης αύξησης των αφίξεων, τελικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
“Κυκλοφορεί αρκετός κόσμος στην Παλιά Πόλη, ωστόσο η εμπορική κίνηση παραμένει υποτονική. Έχει αργήσει πάρα πολύ να πάρει τα πάνω της η αγορά και όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό το γεγονός δημιουργεί πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις. Δυστυχώς έχουμε χάσει τους μήνες της χαμηλής περιόδου…
Οι μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν αρχικά για τη φετινή σεζόν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Οι τζίροι είναι μειωμένοι και σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή φορολογία, δημιουργείται μία ασφυκτική κατάσταση. Δεν ξέρω πόσο μπορούν να αντέξουν κάτω από αυτές τις συνθήκες οι επιχειρήσεις. Από τα 800 καταστήματα που υπάρχουν στην Παλιά Πόλη ένα πολύ μικρό ποσοστό κινείται ικανοποιητικά. Συνήθως δουλεύουν κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες απευθύνονται σε πελάτες μεγαλύτερης οικονομικής άνεσης. Κατά τα λοιπά, όλα τα είδη που διατίθενται στα καταστήματα της Παλιάς Πόλης, θα τα βρει ο επισκέπτης και στα κρουαζιερόπλοια, τα οποία έχουν τεράστια εμπορικά κέντρα που πωλούν ακόμη και σουβενίρ της Ρόδου και θα προτιμήσει να τα πάρει από εκεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα”.
Για την κατάσταση που επικρατεί εντός των τειχών και την παραβατικότητα ο κ. Κουκούλης σημειώνει: “Είναι χρονίζοντα τα προβλήματα στην Παλιά Πόλη. Η άγρα πελατών εξακολουθεί να υφίσταται. Υπάρχει παντελής έλλειψη αστυνόμευσης και είναι επόμενο να υπάρχει πρόβλημα με την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων, την επαιτεία κλπ. Αν ανατρέξετε σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου 10 και 15 χρόνια πριν, τα ίδια θα διαβάσετε. Δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτε”.
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι η μειωμένη εμπορική κίνηση σε συνδυασμό με τη δυσβάστακτη φορολογία έχουν καταντήσει το επιχειρείν μία δύσκολη δραστηριότητα. Επισημαίνει ότι θα πρέπει να τονωθεί ο μαθητικός τουρισμός, καθώς αποτελεί μεγάλη απώλεια για τη Ρόδο το γεγονός ότι έχασε τις πενθήμερες.
«Ο Απρίλιος είχε περισσότερο κόσμο σε σύγκριση με το Μάιο, όπου η κίνηση ήταν εμφανώς μικρότερη. Ευελπιστούμε από εδώ και πέρα με την αναμενόμενη αύξηση των αφίξεων να τονωθεί η εμπορική κίνηση στην Παλιά Πόλη. Βλέπουμε δυστυχώς τους επισκέπτες να είναι πολύ συγκρατημένοι και να διστάζουν να δαπανήσουν έστω και ένα ευρώ. Προφανώς τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένα και δεν ξοδεύουν εύκολα ούτε για φαγητό αλλά ούτε και για αγορές. Η μειωμένη εμπορική κίνηση σε συνδυασμό με τη δυσβάστακτη φορολογία έχουν καταντήσει το επιχειρείν μία εξαιρετικά δύσκολη δραστηριότητα.
Θα πρέπει κάτι να γίνει… με κάποιο τρόπο πρέπει να βοηθηθεί η αγορά. Αποτελεί π.χ. πλήγμα η μείωση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων. Μπορεί αυτό να οφείλεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει όμως οι τοπικές Αρχές και οι φορείς να βρουν ένα τρόπο να καταστίσουν τη Ρόδο ελκυστική για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες. Έπειτα, θα πρέπει να γίνει κάτι με το μαθητικό τουρισμό. Ξεκινούσαμε Απρίλιο μήνα με 40.000 μαθητές οι οποίοι τόνωναν την αγορά και τώρα δεν έχουμε σχεδόν καθόλου μαθητικό τουρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουμε από εισπρακτικής άποψης των Απρίλιο. Πιστεύω ότι το Υπουργείο θα έπρεπε να δίνει κίνητρα ώστε να επιλέγουν τα σχολεία τους ελληνικούς προορισμούς για τις πενθήμερες εκδρομές. Θα μπορούσαν π.χ αυτές οι εκδρομές να ονομαστούν ως εκδρομές εξοικείωσης με τον ελληνικό πολιτισμό».
Τάσος Σαμουράκης
Τα χρυσοχοεία μαζί με τα γουναράδικα έχουν πληγεί περισσότερο. Τα «είδη πολυτελείας» δεν είναι προσιτά στους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι ταξιδεύουν με περιορισμένο προϋπολογισμό. Ο χρυσοχόος, Τάσος Σαμουράκης αναφέρει:
«Η εμπορική κίνηση είναι εξαιρετικά μειωμένη. Οι επισκέπτες της Παλιάς Πόλης δεν ψωνίζουν και ιδιαίτερα αποφεύγουν ότι θεωρείται είδος πολυτελείας, όπως τα χρυσαφικά. Τα χρυσοχοεία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια και εννοείται πώς έχουν μειωθεί πολύ τα καταστήματα μέσα στην Παλιά Πόλη, ενώ τα εναπομείναντα δίνουν μάχη να κρατηθούν στην αγορά. Το μεγαλύτερο πλήγμα για τους χρυσοχόους αποτελεί η μείωση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και κυρίως το γεγονός ότι χάσαμε τους Αμερικανούς, οι οποίοι ήταν οι καλύτεροί μας πελάτες. Γενικότερα απαιτείται ενίσχυση του κλάδου της κρουαζιέρας. Σήμερα λ.χ. που έχουμε τρία κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι δεν έχουμε δει πελάτη».
Οποιος τουριστας μπει απο την κολωνα και περασει απο την πλ.ιπποκρατους θα τραβηξει το μαρτυριο της ζωης του,για να περασει ,απαγορευται.
ποιός σοβαρός τουρίστας θα έρθει σε ένα χώρο γεμάτο κεκράκτες , εκεί όπου όλοι κοιταζουν αν είναι φουσκωμένη η τσέπη από το πορτοφόλι, όπου σαν σουβενίρ νοούνται τα σαπουνάκια οι σφεντόνες και να μη πω και τι άλλο
η παληα πολη αυτοκαταστραφεται απο τους ιδιους τους καταστηματαρχες.Εχει γεμισει απο ευτελη πραματεια που ξεχειλιζει απο τη πορτα του μαγαζιου και κραχτες με αντιτουριστικη παρουσια ! αιωνια της η μνημη