Η Ροδιακή Έπαυλη είναι το πρώτο βήμα
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη 31.05.17, αναφέρθηκε στην εμβληματική σημασία της παραχώρησης της «Ροδιακής Έπαυλης» στο δήμο Ρόδου για αξιοποίηση του συγκροτήματος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ο Δημήτρης Γάκης, υπογράμμισε την ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή που είχε το συγκεκριμένο άρθρο του σχεδίου νόμου, με το οποίο μεταβιβάζεται η Ροδιακή έπαυλη στον δήμο Ρόδου, σημειώνοντας ότι είναι μια οφειλόμενη τιμή και μια οφειλόμενη προσφορά της πολιτείας απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στο λαό της Ρόδου. Είναι μια απόφαση που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της «Νησιωτικότητας», που ενισχύει τις επετειακές δράσεις για τα 70χρονα από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.
«Είναι μια κυβερνητική απόφαση που θα πρέπει να έχει συνέχεια, γιατί υπάρχουν και άλλα ακίνητα σ’ όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου που θα πρέπει να δοθούν σε χρήση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ο Δημήτρης Γάκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ιστορία και την πολύχρονη «περιπέτεια» της «Ροδιακής έπαυλης», που σήμερα, όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλάζει σελίδα και παραχωρείται σ’ αυτούς που ανήκει – στο Ροδιακό Λαό. «Η Ροδιακή έπαυλη, γνωστή σαν «Villa del Governatore», είναι ένα κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και χρονολογείται από την εποχή της τουρκοκρατίας. Στη διάρκεια της ιταλοκρατίας χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία του Ιταλού κυβερνήτη και έγιναν παρεμβάσεις στο κτίριο. Από το 1947 η Ροδιακή έπαυλη, με κτήρια συνολικού εμβαδού περ. 1000 τ.μ. και κήπο 24 στρεμμάτων, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και την φροντίδα του συγκροτήματος έχει αναλάβει ο δήμος Ρόδου. Με την τωρινή νομοθετική ρύθμιση, αυτό το κόσμημα μέσα στην καρδιά της πόλης της Ρόδου, αποδίδεται επιτέλους για αποκατάσταση, ανάπλαση και αξιοποίηση στο δήμο Ρόδου», είπε ο βουλευτής και επεσήμανε: «Ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η παραχώρηση της κυριότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το κτήριο να συντηρηθεί και να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα έτσι ώστε να μπορέσει να αποκτήσει την παλιά του αίγλη και αυτό γίνεται χωρίς ανταλλάγματα. Εκφράζοντας πιστεύω την πλειονότητα της κοινωνίας της Ρόδου, θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Οικονομικών για αυτή τη χειρονομία που έκανε <…>. Ήθελα επίσης να πω, ότι αυτή είναι μια μάχη που δίνεται από το Ροδιακό λαό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, από το 2013, που καταθέσαμε την πρώτη ερώτηση, ζητώντας την παραχώρηση της Έπαυλης στο Ροδιακό λαό και στο δήμο Ρόδου. Όμως η αρχή έγινε πολύ νωρίτερα. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις πρώτου και δευτέρου βαθμού είχαν πάντα σαν πρώτο στόχο να ικανοποιηθεί αυτή η απαίτηση από το Κράτος».
Κλείνοντας, ο Δημήτρης Γάκης σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ακίνητα στη Κω και τη Λέρο που θα πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, για να μπορέσουν να έχουν μια χρήση που τους αντιστοιχεί και τους αντιπροσωπεύει στις σημερινές συνθήκες