Του Γ. Αγγέλη
Όποιος επιμένει για επιπλέον ισχυρά μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται και νέα μνημόνια.
Αυτό ήταν το μήνυμα του κ. Σόιμπλε με τη συνοδευτική “επεξήγηση” στην διαρροή του κειμένου, ενός από τα εναλλακτικά σχέδια που έχει προτείνει ο ESM, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το επίμαχο στοιχείο του σχεδίου αφορούσε την έκταση της περιόδου μερικής χάριτος στις πληρωμές των τόκων μέχρι το 2048.
Σύμφωνα με αυτή η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει 1% επιτόκια και το υπόλοιπο μέχρι το πραγματικό τους ύψος θα μετατεθεί σαν δάνειο για μετά το τέλος του ισχύοντος δανείου. Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αντίθετα υπάρχει στα σχέδια του ESM από τον καιρό της συμφωνίας του Μαΐου του 2016… Για τον κ. Σόιμπλε όμως είναι μία πολύ χρήσιμη υπενθύμιση για την τρέχουσα συγκυρία και στην μάχη των εντυπώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην πραγματικότητα, όπως σκόπιμα σχολιάζει το κείμενο που διέρρευσε, αυτή η μεταφορά των τόκων για μετά το τέλος του δανείου είναι ένα “νέο δάνειο” που θα πρέπει να συνοδεύεται με όρους δανειακής σύμβασης, προφανώς ανάλογους του ισχύοντος δανείου… Δηλαδή άλλο ένα μνημόνιο.
Το οποίο βέβαια θα πρέπει να συνταχθεί και να συμφωνηθεί όταν και εφόσον η “επέκταση” αυτή τεθεί σε εφαρμογή, δηλαδή μετά το 2018, ήτοι παράλληλα με τα επιπλέον μέτρα που μόλις πρόσφατα ψήφισε το κοινοβούλιο.
Τόσο το συνοδευτικό σχόλιο -επισήμανση στο κείμενο του ESM από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, όσο και οι -λίγες ώρες μετά- ευθείες προειδοποιήσεις του κ. Σόιμπλε προς την ελληνική κυβέρνηση (για το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να απορρίψει εκ νέου μία συμφωνία που δεν είναι η προσδοκώμενη), είναι απολύτως συντονισμένες με το κλίμα αυξανόμενης έντασης όσο πλησιάζει η 15 Ιουνίου.
Στην συνάντηση αυτή της 15ης Ιουνίου το Βερολίνο θέλει μία καθαρή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μία “μεταβατικής φύσης” αναφορά στην συμφωνία για το χρέος και… basta.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στους δημόσιους διαξιφισμούς, όπως παρατηρούν κοινοτικοί αξιωματούχοι με εμπλοκή στις σχετικές διαδικασίες, είναι ότι οι “αριθμοί” που συνοδεύουν την απειλή νέου μνημονίου λόγω της μεγάλης περιόδου χάριτος στις πληρωμές τόκων, είναι εντελώς υποθετικοί και δεν μπορούν να στηριχθούν ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Όπως παρατηρούν “κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει αξιόπιστες υποθέσεις για τα επιτόκια από τώρα για το… 2048, όταν ακόμα η ΕΚΤ δεν μπορεί καν να εκτιμήσει το εάν και πότε θα πρέπει να αρχίσει να αναστρέφει τις πολιτικές της νομισματικής πολιτικής της όσο αφορά την ποσοτική χαλάρωση…”. Πόσο μάλλον να υπολογίσει την εξέλιξη των επιτοκίων για μία οικονομία όπως η Ελλάδα.
Εκείνο που είναι βέβαιο, όπως σχολιάζεται από τους ίδιους κύκλους, είναι ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να αποτρέπει με κάθε τρόπο την συζήτηση για το χρέος και τα ισχυρά μέτρα (μεσοπρόθεσμα) ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο αυτή η συζήτηση εμπεριέχει το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους των δανείων για τους δανειστές “έστω και ένα ευρώ…”.
Όλα αυτά βέβαια μέχρι τις 15 Ιουνίου οπότε ο κ. Σόιμπλε θέλει να κλείσει πάση θυσία την συζήτηση αυτή και να αποτρέψει κάθε σκέψη να μεταφερθεί αυτή η “κόντρα” στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου (όπως έχει απειλήσει η Κυβέρνηση) στην οποία τόσο η κα Μέρκελ όσο και ο κ. Μακρόν θέλουν να έχουν την προσοχή όλων στραμμένη στο μείζον ζήτημα της έντασης με την Ουάσιγκτον και τον κ. Τραμπ.
Πολύ περισσότερο μάλιστα που στο ενδιάμεσο είναι πολύ πιθανό ο κ. Τράμπ μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το κλίμα, να αναγγείλει και μέτρα αναθεώρησης των εμπορικών σχέσεων με την Ευρώπη…
capital.gr