«Ραντεβού τον Σεπτέμβριο ή καλύτερα τον Οκτώβριο».Αυτή είναι η σχεδόν μονότονη απάντηση που δίνουν –εδώ και καιρό είναι η αλήθεια– ελληνικά και ξένα «σπίτια», όταν ερωτώνται για τις εξελίξεις που περιμένουν αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τα μέτρα διευθέτησής του. Τα γερμανικά, μάλιστα, ήταν εξαρχής ένα βήμα πιο μπροστά, καθώς ήταν κατηγορηματικά από τις αρχές του χρόνου. Οποια έκθεση και αν διάβαζες ή με όποιον αναλυτή τους και αν μιλούσες, μία ήταν η κοινή συνισταμένη: «Το Βερολίνο δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δώσει κάτι συγκεκριμένο για το ελληνικό χρέος, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για ευνόητους, εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Συνεπώς, αδίκως περιμένετε».
Και η Αθήνα; Στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν επικρατεί μαύρη απελπισία, όπως ενδεχομένως πιστεύεται. Οποιος – κυρίως ξένος– είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον πρωθυπουργό τις τελευταίες ώρες, αποκόμισε την εντύπωση που ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε με δήλωσή του, μεσοβδόμαδα: Αν είναι να πετύχουμε κάτι καλύτερο (για το χρέος), τότε αξίζει να περιμένουμε. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για το φθινόπωρο, αλλά για μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο, κρίσιμο, Eurogroup. Ομως, ο πραγματικός χρονικός ορίζοντας φτάνει ώς εκεί.
Οι λόγοι, πολλοί:
1. Κατά βάθος στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι είναι όντως πολύ πιθανό να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα το φθινόπωρο. Επενδύουν δε στο κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου το τελευταίο διάστημα και εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα μπορούσαν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις έναντι του ΔΝΤ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το πολιτικό αφήγημα Τσίπρα ότι επί των ημερών του έφυγε το Ταμείο από την Ελλάδα, θα εξασφάλιζε μια τονωτική ένεση.
2. Πιστεύουν ότι από Οκτώβριο και μετά οι πιθανότητες να πάρουν «κάτι» πιο συγκεκριμένο αναφορικά με το θέμα του χρέους είναι περισσότερες. Και μπορεί αυτό το «κάτι» να μη φτάσει έως την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, μπορεί όμως άνετα να μετουσιωθεί σε μια δεσμευτική δήλωση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με το τέλος του προγράμματος, το 2018.
3. Στο μεδοδιάστημα και μέχρι να φτάσουμε ώς τον Οκτώβριο, θεωρούν δεδομένη την αποδέσμευση της δόσης, παρά τα όσα περί του αντιθέτου ανεπισήμως διαρρέονται και επισήμως διαψεύδονται.
4. Στο μεσοδιάστημα, επίσης, επενδύουν στη θερινή περίοδο, η οποία λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος, παραδοσιακά δημιουργεί θετικό κλίμα. «Το κλίμα αυτό δεν επηρεάζει μόνο τον τουριστικό κλάδο, αλλά το σύνολο της οικονομίας, αφού τα πάντα λειτουργούν ως αλυσίδα», όπως σημειώνει γνωστός τραπεζίτης.
Υπάρχει όμως και μια απώλεια: Η Ελλάδα χάνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και δεν χρειάζεται να το πει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια απλή ματιά στα χρονικά ορόσημα από τώρα έως τον Οκτώβριο, αρκεί για να αποδείξει του λόγου το ασφαλές…
Καθημερινή