Διαστάσεις αναμένεται να προσλάβει η νέα ένδικη διαφορά, που εισήχθη στο Ειρηνοδικείο Ρόδου, σχετικά με την κυριότητα προνομιακού ακινήτου στην Ιξιά γνωστού και ως ακινήτου «Ψιμόριφου».
Χθες ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου συζητήθηκε συγκεκριμένα η αίτηση των Ζερμαίν-Σουζάνας χήρας Γεράσιμου Ζησιμάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασίας Μας, και Μιχαήλ Ζησιμάτου του Γερασίμου, που επικαλούνται ότι στο Ειρηνοδικείο Ρόδου δημοσιεύθηκε η από 25 Δεκεμβρίου 1993 ιδιόχειρη διαθήκη του αποβιώσαντος Ευάγγελου Ψιμόριφου του Νικολάου και ζητούν την κήρυξη ως ανίσχυρου και την ανάκληση ως ανακριβούς, του πιστοποιητικού-κληρονομητηρίου του παραπάνω διαθέτη.
Οι ανωτέρω, που εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους κ.κ. Ακη Δημητριάδη και Ελένη Ηρωνία, διατείνονται ότι ο διαθέτης είχε και άλλη διαθήκη, που ακύρωσε προηγούμενες, η οποία δεν είχε εμφανιστεί, υπέρ της εγκυρότητας της οποίας έχουν εξασφαλίσει πραγματογνωμοσύνες από γραφολόγους.
Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των ανωτέρω άσκησε η συγγενική τους οικογένεια Μας δια της πληρεξουσίας δικηγόρου της κ. Μαρίας Παρούσου.
Στην δίκη παρέστη ως διάδικος ο Δήμος Ρόδου, δια του νομικού του συμβούλου κ. Μανώλη Στάγκα και άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσωπήθηκε από την κ. Μαρία Ελευθερίου.
Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε συγκεκριμένα κυρία παρέμβαση στην δίκη, ενώ πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου άσκησε και η ξενοδοχειακή εταιρεία «Καραγιάννη», που διατηρεί όμορο ακίνητο και ενδιαφέρεται για την εξαγορά του επίδικου από τον Δήμο Ρόδου.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους κ.κ. Λουκά Αποστολίδη (Αθηνών) και Γ. Μαυρομάτη.
Στο ακροατήριο του Ειρηνοδικείου σημειώθηκε αντιδικία μεταξύ των ανωτέρω με τους αιτούντες να υποστηρίζουν ότι τόσο το Ελληνικό Δημόσιο, όσο και ο Δήμος Ρόδου και περισσότερο η ξενοδοχειακή εταιρεία δεν έχουν έννομο συμφέρον για να παρεμβαίνουν στη δίκη.
Η πλευρά του ξενοδόχου υποστήριξε ότι η αίτηση ασκείται μετά την πάροδο 22ετίας και το όποιο δικαίωμα που τυχόν υφίσταται έχει υποπέσει σε παραγραφή.
Θυμίζουμε ότι στο κληρονομητήριο αναγνωρίζεται ότι μοναδική κληρονόμος του Ψιμόριφου, βάσει της από 19-11-1988 ιδιόγραφης διαθήκης του, είναι η ορισθείσα και εκτελέστρια σύζυγός του Ούτε-Βεατρίκη Ψιμορίφου, το γένος Καρλ Βιρτζ, μεταποβιώσασα 8-6-2003 βεβαρημένη με κληροδοσία ενός αγρού στην Ιξιά Ρόδου εκτάσεως 19.130 τ.μ., υπέρ του Ψιμορίφειου Δημοτικού Ιδρύματος Ρόδου, ο κοινωφελής σκοπός της οποίας με την υπαρ. 1560/2008 απόφ. εκ. Εφ.Αθ. χαρακτηρίστηκε ανέφικτος και διατάχθηκε για την πληρέστερη ικανοποίηση της θελήσεως του διαθέτη η εκποίηση του εν λόγω ακινήτου.
Την από 25 Δεκεμβρίου 1993 ιδιόχειρη διαθήκη του κατά την 29.11.1994 αποβιώσαντος Ευάγγελου Ψιμόριφου του Νικολάου, κατέθεσε προς δημοσίευση την 25-6-2013 στο Ειρηνοδικείο Ρόδου, όπου και δημοσιεύθηκε με το με αριθμό 26/26-06-2013 πρακτικό του ο Μιχαήλ Ζησιμάτος του Γερασίμου (2ος αιτών της προκείμενης ανάκλησης) επικαλούμενος ότι απεστάλη στην οικία του την 5-2-2013 μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα σχετικά έγγραφα.
Για το εν λόγω ακίνητο η σύζυγος του διαθέτη Ούτε Ψιμορίφου, ενεργούσα εν τοις πράγμασιν ως εκτελέστρια της διαθήκης, εξέδωσε το υπ’ αρ. 91/1995 κληρονομητήριο, το οποίο δεν είχε μεταγραφεί.
Ακολούθως, έγιναν ενέργειες για την σύσταση του Ιδρύματος, πλην όμως με το υπ’ αρ. 1063953/1570/Α011/17.5.2005 έγγραφό του το Υπ.Οικονομικών αρνήθηκε να προβεί την έκδοση διοικητικής πράξης (για τη σύσταση του Ιδρύματος) λόγω έλλειψης πόρων.