Έληξαν την Δευτέρα 5 Ιουνίου με επιτυχία και πολλές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, οι εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνέδριου ΕΠΕΜΥ (Επιστημονική Εταιρεία για την Μυοσκελετική Υγεία) που είχε ως θέμα: «Συνέργειες των ιατρικών ειδικοτήτων στις συστηματικές παθήσεις που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα». Το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν 360 σύνεδροι, ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Ξενοδοχείο Rodos Palace.
Στο μεγάλο αυτό και σημαντικό για την προβολή του νησιού μας συνέδριο, συμμετείχαν: Ρευματολόγοι, Δερματολόγοι, Ορθοπεδικοί, Παθολόγοι, Γαστρεντερολόγοι, Ογκολόγοι, Γενικοί Ιατροί καθώς και Φαρμακοποιοί από τα Νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Η θεματολογία ήταν προσανατολισμένη στη μετάδοση εφαρμοσμένων γνώσεων στη διάγνωση και τη θεραπεία καθώς και στην ανταλλαγή κλινικής εμπειρίας. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος και πολλοί γιατροί από την περιοχή μας.
Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ
Μιλώντας προς την «δημοκρατική» ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ και ρευματολόγος κ. Παναγιώτης Τρόντζας, τόνισε τα εξής: «Η Μυοσκελετική Εταιρεία πραγματοποίησε για 2η φορά το συνέδριό της στη Ρόδο (είχαμε έρθει ξανά το 2013) με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων από όλη την Ελλάδα, από διάφορες ειδικότητες και με κεντρικό θέμα ‘AGEING – τη γήρανση του πληθυσμού’. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δημιουργεί ζητήματα τόσο στο κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, στις ομάδες χρονίων πασχόντων όσο και στα συστήματα Υγείας. Αυτές τις ημέρες ασχοληθήκαμε με αυτό, σε επιστημονικό αλλά και σε κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι βγάλαμε κάποιες χρήσιμες προτάσεις και προς την Πολιτεία γι’ αυτό το μεγάλο ζήτημα».
Όπως είπε, η Ρόδος επιλέχθηκε επειδή πληροί πολλές προϋποθέσεις:
«Επιλέγουμε κάθε χρόνο ένα μέρος, που να είναι εκτός Αθηνών. Η Ρόδος έχει ένα παραπάνω πλεονέκτημα. Δεν είναι μόνον όμορφη αλλά έχει πολύ καλή συνεδριακή υποδομή και αυτό βοηθάει πάρα πολύ στο να μπορεί -εκτός από την βόλτα που θέλει να κάνει κάποιος σε ένα τέτοιο μέρος, να βρίσκεται σε έναν αξιοπρεπή χώρο, με αίθουσες, με δυνατότητα ξενοδοχειακής υποδομής, που τα περισσότερα μέρη στην χώρα δεν το διαθέτουν» ανέφερε ο κ. Τρόντζας.
Ερωτηθείς πως είδε το θέμα του συνεδρίου ως ρευματολόγος, δήλωσε: «Στο θέμα που συζητήσαμε ‘AGEING – τη γήρανση του πληθυσμού’ δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θέτει σαν μεγάλο στόχο ακριβώς αυτό, το ό,τι δηλαδή μέχρι το 2050 θα έχει διπλασιαστεί περίπου ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν πάνω από 65 χρόνια σε σχέση με σήμερα και αυτό δημιουργεί προκλήσεις σε τρία επίπεδα: πρώτον, πώς ο άνθρωπος μεγαλώνει και μεγαλώνει, υγιής. Δεύτερον, οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα και πώς περνούν από την μία ηλικία στην άλλη. Αυτό δεν αφορά μόνον τους γέροντες. Π.χ. υπάρχουν παιδιά με χρόνια νοσήματα, τα οποία πρέπει να δούμε πώς περνούν στην ενήλικη και αργότερα υπερήλικη ζωή ή άνθρωποι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. Το τρίτο επίπεδο είναι τι ακριβώς θα γίνει με τα κοινωνικά και ασφαλιστικά ζητήματα. Εάν δεν βρούμε λύσεις θα καταρρεύσουν και αυτά. Το φαινόμενο της μαζικής γήρανσης απειλεί ευθέως το φαινόμενο της κοινωνικής συνοχής, διότι δεν θα μπορούν οι κοινωνικές παροχές, τα συστήματα υγείας, να αντέξουν αυτό το τεράστιο βάρος νοσηρότητας, που φέρνει η γήρανση του πληθυσμού. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή –όχι μόνον εμείς που αγγίζουμε το θέμα αλλά και οι θεσμικοί φορείς. Όταν μιλάμε για ‘γήρανση’ δεν μιλάμε για συγκεκριμένη ηλικία, καθώς δεν έχουμε απαντήσειτι είναι ακριβώς το γήρας. Δεν έχουμε απαντήσει ούτε εάν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας. Σημασία έχει η μετάβαση: πώς μεταβαίνουμε από την μία ηλικία στην άλλη, υγιείς σαν άτομα και με υποστήριξη σαν ασθενείς».
Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα, στην Ελλάδα ο μέσος όρος ζωής είναι τα 73 έτη, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 2 έτη (ήταν 75 πριν από 7-8 χρόνια) λόγω της κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα.
Ο πρόεδρος της ρευματολογικής εταιρείας
Ο πρόεδρος της ρευματολογικής εταιρείας κ. Χαράλαμπος Μπερμπερίδης (ρευματολόγος) μίλησε για τα ρευματικά νοσήματα, και τόνισε τα εξής: «Αυτού του τύπου τα συνέδρια έχουν μεγάλη σημασία και μάλιστα όταν πραγματοποιούνται εκτός Αθηνών. Το αντικείμενο δεν ήταν αμιγώς ρευματολογικό, καθώς αφορά το μυοσκελετικό σύστημα και όλες οι ειδικότητες οι οποίες εμπλέκονται με αυτό. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι πέρα από τα ρευματικά νοσήματα τα οποία προσβάλλουν το μυοσκελετικό σύστημα και όχι μόνο, υπάρχουν και άλλα νοσήματα τα οποία δεν είναι ρευματικά αλλά κάνουν ρευματικές εκδηλώσεις. Είναι σημαντικό, διότι θα πρέπει να το διαγνώσει ο ρευματολόγος και να δώσει την κατάλληλη κατεύθυνση και θεραπεία. Εμείς ως ρευματολογική εταιρεία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους γιατρούς όσο και το κοινό, όπως η Πανελλήνια Εκστρατεία για τα ρευματικά νοσήματα –με εκδηλώσεις, με συμμετοχή γιατρών, ασθενών, συλλόγων κ.λπ.»
Πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει στην Ρόδο μια ανάλογη εκδήλωση ενημέρωσης για τα ρευματικά νοσήματα.