Κατατέθηκαν αργά το απόγευμα στη Βουλή οι πέντε συνολικά τροπολογίες οι οποίες περιλαμβάνουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθεί η δόση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Οι τροπολογίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κυρώνει τη Σύμβαση για την Αλιεία, ένα νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια αύριο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Βουλή, στις 10:00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, αν υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.
Οι πέντε τροπολογίες
- για το φορολογικό
- για την τροποποίηση του άρθρου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
- για το συνταξιοδοτικό
- για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
- για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Τι περιλαμβάνουν
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τροπολογίες, ως προς το ασφαλιστικό, παγώνουν οι συντάξεις μέχρι το 2022, κάτι που αποτελούσε απαίτηση των δανειστών. Βάσει της παλαιότερης διάταξης του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ήταν μπλοκαρισμένες μέχρι το 2021.
Επίσης, στα εργασιακά, η όποια αλλαγή θα γίνει στο θέμα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων θα γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών γινόταν λόγος για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο τέλος του προγράμματος το 2018. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά του τελευταίου Eurogroup, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έθεσε θέμα διαφωνίας του Ταμείου με την εν λόγω ρύθμιση.
Αντίστοιχα, οποιαδήποτε αλλαγή στο αφορολόγητο θα γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του κουαρτέτου.
Αναφορικά με τη διάταξη για τα πολιτικά κόμματα, αυτή προβλέπει ότι δεν μπορούν να εκχωρούν σε τράπεζες για δάνειο ως ενέχυρο, ποσοστό πάνω του 50% της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν.
Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η τροπολογία περιλαμβάνει ότι το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια θα καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή. Επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων.
Έντονες αντιδράσεις
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία ζήτησαν να κατατεθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο και να συζητηθεί τη Δευτέρα. Όπως διευκρίνισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Τσιάρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να κατατίθενται με τη μορφή τροπολογίας μέτρα που θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή των πολιτών.
«Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά επιχειρεί σε ένα χρόνο που θα περιορίσει την δημοσιότητα και ενδεχομένως την συμμετοχή των βουλευτών να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε με ανάρτησή του στου twitter «έκτακτο: με τροπολογίες στην σύμβαση για την αλιεία έρχονται τα νέα μέτρα. Λογικό. Αφού περνάνε τους ψηφοφόρους τους για χάνους».
Το ΚΚΕ από τη μεριά του, όπως προκύπτει από διαρροή πηγών του κόμματος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναμένεται να καταγγείλει τη διαδικασία και να αποχωρήσει από την αίθουσα της ολομέλειας.
newpost.gr