Με τις αντοχές της στο ναδίρ βαδίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.
Την ένταση και την ανησυχία επέτεινε το νέο «καψώνι» των δανειστών στο οποίο υποχρεώθηκαν οι βουλευτές, ψηφίζοντας τις «ουρές» των προαπαιτούμενων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει χωρίς προσκόμματα η συζήτηση για το χρέος.
Η αιφνίδια αυτή εξέλιξη προκάλεσε μεγάλη αναταραχή και εκνευρισμό στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όταν έγινε γνωστό ότι πρέπει για μια ακόμα φορά να καθήσουν στα έδρανα της Βουλής και να ψηφίσουν, παραβιάζοντας κάθε «γράμμα» του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, ότι είχε απομείνει.
Το Μαξίμου απέφυγε να μπει στην μάχη, σε μια συνάντηση «ενώπιος ενωπιο» με τους βουλευτές, Ανέλαβαν το ρόλο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου σε μια πολύωρη συνεδρίαση την Πέμπτη το απόγευμα στην αίθουσα 223 της Βουλής όπου είχαν κληθεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και υπήρξε προσπάθεια να φανεί ότι οι δύο υπουργοί είχαν ένα εύκολο απόγευμα το οποίο αναλώθηκε μόνο σε πληροφορίες για την στρατηγική της κυβέρνησης για το χρέος αλλά και για το περιεχόμενο των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα, κάθε άλλο παρά υπήρξε μια «ωραία ατμόσφαιρα».
Τον λόγο πήραν πολλοί βουλευτές και σύμφωνα με πληροφορίες άσκησαν κριτική εφ όλης της ύλης.
Η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη ήταν τόσο το παράπονο των Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι βουλευτές δεν βάζουν όσο πρέπει πλάτη, όσο και οι «ουρές» με τα προαπαιτούμενα. Σε δεύτερο χρόνο γκρίνιες υπήρξε και για το success story του Αλέξη Τσίπρα που κατέληξε στα βράχια.
Οι βουλευτές είπαν στον υπουργό ότι ζουν έναν εφιάλτη δίχως τέλος, αφού εδώ και δύο χρόνια ψηφίζουν και ξαναψηφίζουν μέτρα και μνημόνια που δεν συμφωνούν. Ορισμένοι μάλιστα εξέφρασαν την ανησυχία (με αφορμή την ψήφιση των νέων προαπαιτούμενων) μήπως η νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Πέμπτη φέρει αντί «λευκό καπνό» για το χρέος, και δόση, νέο γύρο μέτρων και προαπαιτούμενων.
Οι ενστάσεις και οι φόβοι που διατυπώθηκαν, αλλά και η προσπάθεια να ανυψωθεί το πεσμένο ηθικό των βουλευτών ήταν προφανώς και ο λόγος που ανάγκασε χθες τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή, να τα παίξει όλα για όλα.
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μια θετική έκβαση για τις ελληνικές διεκδικήσεις στο Eurogroup της Πέμπτης με αναφορά σε επενδύσεις, με περαιτέρω αποσαφήνιση των βραχυπρόθεσμων μέτρων και με πιθανή δημιουργία μηχανισμού για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι προεξόφλησε καλύτερη διατύπωση για το χρέος.
Εξήγησε ότι θα απουσιάζει η λέξη «αν χρειάζεται» και θα παραμείνει η δέσμευση υπουργών Οικονομικών ότι θα κάνουν ότι μπορούν περισσότερο για το χρέος.
Την άλλη Πέμπτη θα γνωρίζουμε αν οι εκτιμήσεις του επαληθευθούν ή θα χρειαστεί να φτάσουμε στην Σύνοδο Κορυφής με αβέβαια, βέβαια, αποτελέσματα.
Ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε και στην ΝΔ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά την δημοσκοπική της «ευρωστία» θα μείνει πίσω όταν στηθούν οι κάλπες.
Στα έργα και τις ημέρες της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θεοφύλακτος, Συρμαλένιος, Αραχωβίτης κα) αλλά και των ΑΝΕΛ με προφανή στόχο να δημιουργήσουν κλίμα συσπείρωσης στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες έναντι των συνήθη υπόπτων σε σκάνδαλα, διαπλοκή, και διαφθορά.
Δεν ακολούθησαν όμως όλοι την ίδια γραμμή. Ο Νίκος Ξυδάκης για παράδειγμα ανέπτυξε (ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) μια πιο μετριοπαθή θέση η οποία συγκλίνει με όσα διαρρέονται το τελευταίο διάστημα περί κοινής στάσης όλων των δυνάμεων σε σχέση με το χρέος.
Ο κ. Ξυδάκης απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση διατύπωσε την άποψη ότι « Πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πίσω και μετά να φύγουμε μπροστά, να αφήσουμε πίσω τη βιομηχανία εξαγορών της Siemens, να αφήσουμε τις λίστες Λαγκάρντ να τις ερευνούν οι αρμόδιες αρχές, τις λίστες Μπόργιανς, τις λίστες του Λουξεμβούργου»
Και κατέληξε : «Χωρίς συνθέσεις και δεσμεύσεις, χωρίς συγκλήσεις και αναγεννήσεις της πολιτικής απ’ όλους τους έντιμους δημοκράτες πολιτικούς που είναι σε αυτή την Αίθουσα, πολύ φοβούμαι ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας μια λεηλατημένη αποικία με φόντο τον διαρκή εμφύλιο χαμηλής έντασης και φόντο την ενδόρρηξη».
Στο ίδιο πνεύμα και ο Κώστας Δουζίνας που ζήτησε εθνική συνεννόηση για το χρέος.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο απέφυγαν να αναφερθούν στα φλέγοντα εσωκομματικά τους θέματα.
Η συνάντηση ωστόσο της ομάδας των «53» θα ταράξει εκ νέου τις ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ούτως ή άλλως το τελευταίο διάστημα είναι κλονισμένες.
thetoc.gr