Οι νέοι οδηγοί διατρέχουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε θανατηφόρο ή άλλο δυστύχημα σε σχέση με τους πιο έμπειρους οδηγούς, όπως αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας YEARS για την οδική ασφάλεια των νέων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κίνδυνος δεν αφορά μόνον τους ίδιους. Για κάθε νεαρό οδηγό που σκοτώνεται σε σύγκρουση, βρίσκουν τον θάνατο και άλλα 1,3 άτομα κατά μέσο όρο. Τα ατυχήματα με θύματα νεαρούς οδηγούς προκαλούνται συχνά εξαιτίας της απώλειας ελέγχου ή της μεγάλης ταχύτητας και συμβαίνουν συνήθως τη νύχτα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι έφηβοι και νεαροί άνδρες αντιπροσωπεύουν το 72% και 82% αντίστοιχα των θυμάτων από τροχαίο συμβάν σε αυτές τις ηλικίες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι έφηβοι και νεαροί οδηγοί, καθώς και συνεπιβάτες που κινούνται με δίκυκλα σε επαρχιακές οδούς.
Η χώρα μας κατέχει πανευρωπαϊκά θλιβερές πρωτιές στα τροχαία δυστυχήματα όπου εμπλέκονται νέοι ηλικίας 15 – 24. Το 2015 κατέγραψε πανευρωπαϊκά τον υψηλότερο αριθμό θανάτων νέων ανθρώπων στον δρόμο αναλογικά με τον πληθυσμό της. Σύμφωνα και με σχετική έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC), η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά και στις συγκρούσεις με μόνο ένα όχημα (single-vehicle collisions) με κύρια αίτια την υπερβολική ταχύτητα, την απόσπαση προσοχής και το αλκοόλ, με θύματα κυρίως νέους οδηγούς και επιβάτες.
Εκπροσωπώντας τον χώρο της μοτοσικλέτας και του φορέα «ΜΟΤΟΘέσις» της ΜΟΤΟΕ, ο κ. Θωμάς Κακαδιάρης αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, στα στοιχεία πρόσφατης έρευνας όπου καταγράφεται αυξημένη τάση των δικυκλιστών στην Ελλάδα να υιοθετούν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, αγνοώντας ή και αρνούμενοι τη σπουδαιότητα της χρήσης μέσων αυτοπροστασίας στον δρόμο, όπως το κράνος.
Από όλα τα παραπάνω, η επένδυση στην εκπαίδευση των νέων και των ευάλωτων χρηστών του δρόμου αναδεικνύεται στη νούμερο «ένα» προτεραιότητα για την οδική ασφάλεια. «Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρά πως το να κινούνται ως πεζοί ή ποδηλάτες στους δρόμους είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που κάνουν στη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του ETSC, κ. Antonio Avenoso, καλώντας τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα να εστιάσουν σε εκπαιδευτικές δράσεις από μικρή ηλικία και σε στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης. Ωστόσο, τόνισε ότι «η εκπαίδευση από μόνη της δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση την αποτελεσματικότητα της συστηματικής αστυνόμευσης και άλλων μέτρων για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων».
«Η αποφυγή ατυχημάτων θέμα δεξιοτήτων και όχι παιδείας»
Στο σημαντικό έλλειμμα εκπαίδευσης σε θέματα οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα «όπου η αποφυγή ατυχημάτων είναι θέμα δεξιοτήτων και όχι παιδείας» αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο οποίος δεσμεύτηκε πως «με την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς το θέμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής θα είναι στην κορυφή, έτσι ώστε αυτό που έχει ξεκινήσει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να μπορέσουμε να το περάσουμε και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο όπου υπάρχουν και τα περισσότερο ενεργητικά θύματα από τροχαία συμβάντα».
Για την ανάγκη μετάβασης από ένα μοντέλο καταστολής σε μια στρατηγική που θα «έχει ως προμετωπίδα την πρόληψη» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης. Στρατηγική που θα στηρίζεται στην ορθολογικότητα, την εξωστρέφεια, την εντατική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της Τροχαίας καθώς και στις συνέργειες με φορείς «όπως το ΙΟΑΣ που με ανιδιοτέλεια είναι μπροστάρης σε μια πραγματικότητα όπως τα τροχαία, εκφράζοντας μια κοινωνική αγωνία που το υπουργείο πάντα θα στηρίζει».
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) και τον στρατηγικό εταίρο του στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος YEARS (Young Europeans Acting for Road Safety), το οποίο υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών και το Συμβουλευτικό Οργανο του Κοινοβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (PACTS) του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κορυφαίων ευρωπαϊκών οργανισμών για την οδική ασφάλεια.
ΒΗΜΑ