Σε υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα αναδεικνύεται η υφαλμύρωση για τις περιοχές Κιοτάρι, Γεννάδι και Λαχανιά, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες όχι μόνο δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό για πόση αλλά ούτε για να κάνουν μπάνιο!
Η υφαλμύρωση των παράκτιων υδροφόρων οριζόντων της ευρύτερης περιοχής επεκτείνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση, αφού από τις βρύσες των σπιτιών, των επιχειρήσεων και των καταλυμάτων τρέχει θαλασσινό νερό!
Τα παράπονα των κατοίκων, των επισκεπτών, των καταστηματαρχών και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές πέφτουν «βροχή» και η ΔΕΥΑΡ ήδη αναζητά λύση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον τουρισμό της περιοχής αφενός και αφετέρου έχει διαταράξει την καθημερινότητα των κατοίκων.
Όπως δήλωσαν στην «δ» καταστηματάρχες της περιοχής αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους περίπου 700 ευρώ, για να εγκαταστήσουν τεχνητές μονάδες προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους έστω ένα ποτήρι καθαρού νερού, αφού το κόστος για την προμήθεια εμφιαλωμένου είναι υψηλό και δεν μπορούν να συνεχίσουν να το επωμίζονται.
Τα πράγματα όμως είναι πιο δύσκολα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπως τα ενοικιαζόμενα καταλύματα ή τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας του νερού, εκτοξεύεται μέχρι και τα 7.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» η ΔΕΥΑΡ ήδη επεξεργάζεται την πιο άμεση λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η οποία φαίνεται να είναι η κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει νερό από το διυλιστήριο της Μαλώνας προς το Κιοτάρι, ωστόσο ακόμα και γι αυτήν, θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για την εκτέλεση των εργασιών.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και μέχρι να τρέχει καθαρό νερό από τις βρύσες των σπιτιών και των επιχειρήσεων, η ΔΕΥΑΡ προτίθεται να προχωρήσει σε γενναία μείωση των τιμολογίων της στις συγκεκριμένες περιοχές. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι κάτοικοι πάντως και οι επαγγελματίες της περιοχής, δεν κρύβουν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν μονάδες επεξεργασίας του νερού ούτε μπορούν συνεχώς να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για να κάνουν μπάνιο.
Η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΡ, θα είναι μια σημαντική βοήθεια, αλλά το ζητούμενο είναι η οριστική λύση του προβλήματος και γι΄αυτό ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών για την εύρεση της προσφορότερης και αμεσότερης λύσης.
Να σημειωθεί ότι η υφαλμύρωση είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα το οποίο έχει σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, που ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις περισσότερες ακτές της Ελλάδας και όχι μόνο στη Ρόδο. Παράγοντες που συντελούν στην αύξηση του φαινομένου είναι οι πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές, που το καλοκαίρι ειδικά αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού και των υδατικών αναγκών του, άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η εντατική καλλιέργεια της γης καθώς και η υπεράντληση των υδάτων.
https://www.dimokratiki.gr/16-06-2017/trechi-apo-tis-vryses-tous-thalassino-nero/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.