Σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία υποδομών και έργων περιβάλλοντος, καθώς και σε δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, θα κατανεμηθούν τα 970,7 εκατ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας ως πρόσθετοι κοινοτικοί πόροι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα μέσω της ρήτρας αναθεώρησης, δηλαδή την ανακατανομή πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού με βάση τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ, δικαιούται κονδύλια ύψους 20,4 δισ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι οι πόροι μοιράστηκαν με βάση τα οικονομικά στοιχεία της τριετίας 2007-2009, αγνοώντας ουσιαστικά τις επιπτώσεις της κρίσης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, συμφωνήθηκε ότι τα οικονομικά στοιχεία των χωρών της Ε.Ε. θα επανεξετάζονταν, προκειμένου να γίνει μια πιο δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων σε αδύναμες χώρες. Η εφαρμογή της ρήτρας αναθεώρησης υιοθετήθηκε το 2013 και προέβλεπε ουσιαστικά την αναπροσαρμογή της κατανομής των κοινοτικών πόρων με βάση τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία της τριετίας 2012-2014, αναδιανέμοντας 4 δισ. ευρώ από μη απορροφηθέντα κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα εξασφάλισε πρόσθετα 970 εκατ. ευρώ, ενώ τη μερίδα του λέοντος από τα 4 δισ. ευρώ πήρε η Ισπανία, που είχε επίσης σημαντικές απώλειες στο ΑΕΠ της λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας που θα αποτελέσει και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. για την κατανομή των πόρων, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Σεπτέμβριο, προβλέπει ότι το σύνολο των 970,7 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί ως εξής:
• 472,8 εκατ. ευρώ για δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
• 472,8 εκατ. ευρώ για δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
• 25,1 εκατ. ευρώ για έργα του Ταμείου Συνοχής, δηλαδή έργα περιβάλλοντος και κυρίως διαχείρισης λυμάτων κυρίως στην Αττική.
Για δράσεις ανταγωνιστικότητας, όπως η αποπληρωμή επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου και η χρηματοδότηση του Ταμείου Υποδομών, προτείνεται να διατεθούν 218 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 254,8 εκατ. ευρώ προτείνεται να διατεθούν σε έργα μεταφορών και περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση λυμάτων και στερεών αποβλήτων. Με βάση την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας το συνολικό ποσό που θα κινητοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια που θα διατεθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης θα φτάσουν τα 602 εκατ. ευρώ, εάν στα 472,8 εκατ. ευρώ προστεθεί και η δημόσια δαπάνη, ενώ ειδικά τα 100 εκατ. ευρώ του Ταμείου Υποδομών μπορούν να μοχλεύσουν έως και 900 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα 472,8 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τα 94,7 εκατ. ευρώ ή 119,6 εκατ. ευρώ σε όρους συνολικής δημόσιας δαπάνης, θα διατεθούν σε δράσεις για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας. Η μερίδα του λέοντας, δηλαδή περί τα 320,7 εκατ. ευρώ ή 405 εκατ. ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης αναμένεται να διατεθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και διά βίου Μάθηση», δηλαδή σε δράσεις για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, τη λειτουργία παιδικών σταθμών, τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας απασχόλησης νέων, την υποστήριξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας κ.ά.
Επισημαίνεται ότι η απασχόληση θα ενισχυθεί με επιπλέον 118,7 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης του προϋπολογισμού της πρωτοβουλίας απασχόλησης των νέων.
Καθημερινή