Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Την βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι ένας πολιτικά επικίνδυνος πρωθυπουργός» εκφράζει σε συνέντευξή του στην «δ» ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη μετά τις γαλλικές εκλογές και τις εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία,την τρομοκρατία, την απομόνωση του Κατάρ και την στάση της Τουρκίας, εκτιμώντας πως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με σύνεση, νηφαλιότητα και διπλωματική γλώσσα. Ακόμη, ο κ. Κεφαλογιάννης τονίζει με έμφαση ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά και μάλιστα με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, εκτιμώντας ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεφαλογιάννη, να ξεκινήσουμε με τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την ψήφιση του 4ου Μνημονίου, παράλληλα με τα επώδυνα και ακόμη πιο βαριά μέτρα τα οποία έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από την άλλη, μας μιλούν για αντίμετρα. Τι λέτε γι αυτό;
Ένας πρωθυπουργός, που συνειδητά ψεύδεται, υποσχόμενος τον περασμένο Νοέμβριο το άμεσο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου και έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουνίου και η χώρα και η πραγματική οικονομία σέρνονται επί μήνες.
Ένας πρωθυπουργός, που συνειδητά ψεύδεται, λέγοντας «ούτε ένα ευρώ μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση» και παίρνει μέτρα 5 δις ευρώ.
Ένας πρωθυπουργός, που συνειδητά ψεύδεται, λέγοντας ότι «η προνομοθέτηση μέτρων για το 2019 και 2020 είναι ξένη προς το Ελληνικό Σύνταγμα, ξένη προς τη Δημοκρατία, ξένη προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και νομοθετεί μέτρα για το 2019 και 2020. Ο κατά τα άλλα πρωθυπουργός, που μας έλεγε ότι «είναι κάθε λέξη του Συντάγματος» (!!!)
Ένας πρωθυπουργός, που συνειδητά ψεύδεται, υποσχόμενος έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια και την ίδια ώρα υπογράφει ένα 4ο μνημόνιο διαρκείας.
Δεν είναι απλά ένας αναξιόπιστος πρωθυπουργός, που θα τιμωρηθεί πολιτικά με βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές.
Είναι ένας πολιτικά επικίνδυνος πρωθυπουργός, που η μόνη πραγματική υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στη χώρα είναι η άμεση παραίτησή του.
Ένας πολιτικός αρχηγός, που συνειδητά ψεύδεται ασύστολα. Είτε τώρα που είναι στην κυβέρνηση για να διατηρηθεί στην εξουσία είτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση για να ανέβει στο «τραίνο της εξουσίας».
Ένας πρωθυπουργός, που πριν λίγες μέρες, κατέθεσε προς ψήφιση προαπαιτούμενα ή αλλαγές επί τα χείρω σε ήδη ψηφισμένα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές όχι με νομοσχέδιο αλλά με τη μορφή τροπολογιών σε μία κύρωση συμφωνίας για την Αλιεία!!!.
Ένας πρωθυπουργός που τον ενδιαφέρει το κομματικό του συμφέρον. Νοιάζεται πραγματικά μόνο για την πάση θυσία προσωπική του πολιτική επιβίωση.
Ας πάμε τώρα στα «περίφημα» και πολυδιαφημισμένα αντίμετρα. Την καραμέλα στο στόμα κάθε στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Το «θρίαμβο της σκληρής διαπραγμάτευσης». Που πέτυχε τα σκληρά μέτρα περικοπών των συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου να εφαρμοστούν οπωσδήποτε από το 2019 και τα λεγόμενα αντίμετρα να τελούν υπό την αίρεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με το “περίφημο” άρθρο 15 του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Και βεβαίως προβλέπεται η ύπαρξη πλεονασμάτων πέραν του 3,5% για να δοθούν τα υποτιθέμενα αντίμετρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν το πλεόνασμα είναι 3,5% δεν θα παρθεί κανένα αντίμετρο. Αν το πλεόνασμα είναι 3,7%, τα αντίμετρα που θα παρθούν δεν θα είναι 2% του ΑΕΠ ισόποσα με τα μέτρα των 5 δις ευρώ που σίγουρα θα εφαρμοστούν αλλά 0,2% του ΑΕΠ δηλαδή 360 εκ ευρώ !!!.
Τι αναφέρει, όμως, και αυτό το “περιβόητο” άρθρο 15; Ότι αυτός που θα «υπογράψει και θα κατοχυρώσει» το όποιο ποσοστό του πλεονάσματος θα είναι το Δ.Ν.Τ!!!.
Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.
• Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, θα ήθελα το σχόλιό σας για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα σημάνει μια νέα εποχή για την πολιτική της Γαλλίας;
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη είναι το πρόβλημα του λαϊκισμού. Ένα πρόβλημα που διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σκηνικό. Ο λαϊκισμός δεν έχει χρώματα και ιδεολογίες. Ακροδεξιός λαϊκισμός, η Λεπέν στη Γαλλία, αριστερός ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos στην Ισπανία, κεντρώος ο Γκρίλο στην Ιταλία, φιλελεύθερος ο Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία. Γιατί, ο λαϊκισμός έχει μόνο χαρακτηριστικά. Και γι΄αυτό ενώνει τελείως αντίθετα ιδεολογικά κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγκυβέρνηση στην Ελλάδα. Μιλάνε την ίδια γλώσσα.
Ο λαϊκισμός, όπου γης, δηλώνει δήθεν ότι μιλάει πάντα εξ ονόματος του λαού. Ότι είναι ο μόνος γνήσιος εκφραστής του. Η άποψή του δόγμα. Δεν δέχεται την άλλη άποψη. Δεν υπάρχει άλλη άποψη. Αμέσως προσπαθεί να την αποδομήσει. Όχι, με επιχειρήματα αλλά συνήθως με υβριστικούς ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Δεν έχει φραγμό στις υποσχέσεις. Οι περισσότερες εύηχες μεν αλλά ανέφικτες και ουτοπικές.
Αλλά ευτυχώς τους τελευταίους μήνες ο λαϊκισμός «βρίσκει πόρτα». Σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στις χώρες της ΕΕ αρχίζει και «μπαίνει στη γωνία». Στην Ισπανία η σαρωτική ήττα των Podemos, στην Ολλανδία η ήττα του ακροδεξιού λαϊκιστή Βίλντερς. Και πιο πρόσφατο παράδειγμα, η νίκη Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ενός βαθιά Ευρωπαίου, μεταρρυθμιστή και φιλελεύθερου πολιτικού. Μία νίκη που είχε θετική συνέχεια και στις βουλευτικές εκλογές. Πιστεύω βαθιά ότι η εκλογή Μακρόν θα έχει θετικό αποτύπωμα όχι μόνο στην πολιτική πορεία της Γαλλίας αλλά και στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Που σήμερα –περισσότερο παρά ποτέ- καθίσταται αναγκαία και απαραίτητη.
• Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα;
Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Κινδυνεύει από Μ. Βρετανία να γίνει μικρή Αγγλία. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός προσέφυγε σε ένα αχρείαστο δημοψήφισμα που οδήγησε τη χώρα του εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας στην αναγκαστική πολιτική συνταξιοδότηση. Ένα δημοψήφισμα, που το αποτέλεσμά του και τα επακόλουθά του, θα δημιουργήσουν προβλήματα και στη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η σημερινή πρωθυπουργός αποζητώντας προσωπική πολιτική νομιμοποίηση και πιστεύοντας ότι «θα κάνει υγιεινό περίπατο» οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και «πέτυχε», να απολέσει το κόμμα της την αυτοδυναμία, η ίδια παραλίγο την πρωθυπουργία και η χώρα της τη δυνατότητα σκληρής διαπραγμάτευσης με την ΕΕ για την υλοποίηση του BREXIT.
• Η απομόνωση του Κατάρ, εκτιμάτε ότι θα επιφέρει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή και τι περιμένουμε από την Τουρκία;
Καταρχήν, το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία προβλήματα και στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια ατζέντα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η καταπολέμησή της είναι ευθύνη όλων μας στην Ευρώπη. Και φόρος τιμής στα μέχρι σήμερα αθώα θύματά της είναι αυτό ακριβώς. Να μην θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα.
Τώρα, στην πιο εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, που επί πολλές δεκαετίες είχε γίνει εστία πολεμικών συγκρούσεων, καλό είναι να μην παίζουμε με τη φωτιά. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν δύο χώρες, το Ιράκ και η Συρία που ουσιαστικά τελούν υπό διάλυση.
Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με σύνεση, νηφαλιότητα και διπλωματική γλώσσα.
Όσον αφορά την Τουρκία, στην αρχή της κρίσης με την απομόνωση του Κατάρ πήρε σαφή θέση υπέρ του Κατάρ και προχώρησε σε εξαγγελίες για αποστολή ακόμη και στρατιωτικής δύναμης, προσπαθώντας σε μία δύσκολη περίοδο για αυτήν να κερδίσει γεωπολιτικούς πόντους στην περιοχή. Μετά από τις σαφείς προειδοποιήσεις που έλαβε από τα υπόλοιπα αραβικά κράτη προς το παρόν έχει υποχωρήσει από τις αρχικές της εξαγγελίες.
• Να περάσουμε στις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη Ν.Δ. μπροστά και σταθερά με μεγάλη διαφορά από τον Σύριζα (και στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης). Εκτιμάτε ότι μπορεί να κερδίσει αυτοδυναμία όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης;
Το ό,τι η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά και μάλιστα με διαφορά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δημοσκόπος για να το καταλάβει. Δεν χρειάζεται καν να παρακολουθήσει κάποια δημοσκόπηση. Το αφουγκραζόμαστε όλοι μας καθημερινά στην ελληνική κοινωνία. Το πιάνουμε όλοι στο σφυγμό αγωνίας του κόσμου που έχει στα χείλη του ένα μόνο αίτημα: «Να φύγουν. Είναι η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος». Σας το είπα και παραπάνω. Έχουν μόνο μία πραγματική υπηρεσία να προσφέρουν στον ελληνικό λαό. Την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Για να αποκτήσει επιτέλους σταθερότητα η χώρα.
• Πιστεύετε ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα μπορέσει να επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα, με επενδύσεις, μείωση της φορολογίας και σταθεροποίηση της οικονομίας;
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στις επενδύσεις, είναι στη φιλοσοφία της και στην ιδεολογία της. Πιστεύει στις επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις. Στην παραγωγή νέου πλούτου. Που θα αυξήσει πραγματικά το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Που δεν θα το μεγεθύνει πλασματικά. Πιστεύει, στη μείωση της φορολογίας και των φυσικών και των νομικών προσώπων. Πιστεύει, στις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα. Ψευτοθρήνους. Σαν τους σημερινούς υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Που έχουν μόνο μία «ιδεολογία». Την ιδεοληψία του απόλυτου κρατικού παρεμβατισμού.
Και σε αυτή τη βάση, στη βάση της άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων και στην υλοποίηση και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα προχωρήσουμε. Για να επανέλθει το γρηγορότερο δυνατόν η χώρα στην κανονικότητα. Κάτι που διεκόπη βίαια στο τέλος του 2015 από τη δίψα του ΣΥΡΙΖΑ για την εξουσία. Με όλα τα οδυνηρά αποτελέσματα που η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει.