Της Στεφανίας Σούκη
Στο μείζον ζήτημα των εσόδων του ελληνικού τουρισμού φαίνεται ότι έχουν επικεντρωθεί εσχάτως τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδας όσο και στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο μάλιστα δεν έχει πάψει να αμφισβητεί, εμμέσως πλήν σαφώς, τα νούμερα της ΤτΕ.
Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση από πλευράς του υπουργείου με αφορμή το ταξίδι την περασμένη εβδομάδα του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Τζιάλλα, στο Παρίσι, στην 1η Συνάντηση Εργασίας για τις Στατιστικές Τουρισμού του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ):
«Στην Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό παρουσιάζουν ελλείψεις, μέρος αυτών είναι αντικρουόμενα και μη συγκρίσιμα με τα διεθνή επίσημα στοιχεία. Για το λόγο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι το Υπουργείο Τουρισμού δρομολόγησε και κάνει πράξη τον Δορυφόρο Λογαριασμό Τουρισμού, που αποτελούσε εξαγγελία ετών. Ο κ. Τζιάλλας συμμετείχε στις εργασίες της ημερίδας όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων θέματα αναφορικά με την ποιότητα των τουριστικών στατιστικών στοιχείων, στις διαδικασίες συλλογής και διάχυσης τους, στη μεθοδολογία επεξεργασίας τους καθώς και στην αναγκαιότητα τους ως βασικά εργαλεία διαμόρφωσης πολιτικών για τον τουρισμό».
Το υπουργείο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την υποστήριξη της τεχνικής βοήθειας της ΕΕ (SRSS), έθεσε προτεραιότητα τον Δορυφόρο Λογαριασμό Τουρισμού και την ολοκλήρωση του έργου ώστε η Ελλάδα να μπορεί να διαθέτει και να αξιολογεί στη βάση αξιόπιστων συνολικών στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό, προσαρμοσμένα στις διεθνείς πρακτικές, και σύντομα αναμένεται η πιλοτική έναρξή του.
Από την πλευρά της η ΤτΕ ασχολείται πιο επισταμένα το τελευταίο διάστημα με το παράδοξο της απόκλισης των αφίξεων- ρεκόρ, με παράλληλη πτώση των εσόδων . «O τουριστικός κλάδος καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των εσόδων, τα οποία μειώνονται και προκαλούν μία σχετική ανησυχία», αναφέρουν πηγές από την ΤτΕ. Το θέμα αυτό, μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την ΤτΕ αναλύεται ώς ένα βαθμό και στην εκθεση του Διοικητή της ΤτΕ και ήδη υπάρχουν οι πρώτες ερμηνείες: Μία από αυτές έχει να κάνει με την αλλαγή της σύνθεσης των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα, με την αύξηση των Βαλκάνιων (λόγω και της αύξησης του οδικού τουρισμού) κι επίσης την περαιτέρω αύξηση του «μαζικού» τουρισμού με τα λεγόμενα φθηνά πακέτα.
Επιπλέον, με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από την ΤτΕ και η επιμήκυνση της σεζόν πριν το ξεκίνημα του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου φέρνει χαμηλότερη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη γιατί οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες της υψηλής περιόδου, όπου η «ψαλίδα» είναι σαφώς μεγαλύτερη. Ένα ακόμη –μείζον- ζήτημα έχει να κάνει με τα capital controls από το 2015, για τα οποία, όπως αναφέρεται με νόημα, υπάρχει ένας προβληματισμός και ένα ερώτημα κατά πόσο τα χρήματα έρχονται στην Ελλάδα ή μένουν στο εξωτερικό.
newmoney.gr