Η κα Έλενα Γιαννίκη, Δικηγόρος, Συνεργάτης σε θέματα Ασύλου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επιστημονική συνεργάτις της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου γράφει σχετικά:
Το 2015 οι εικόνες οικογενειών που έβγαιναν από τις φουσκωτές βάρκες στα ελληνικά νησιά, ασυνόδευτων παιδιών κατα μήκος των Βαλκανικών χωρών, ηλικιωμένων στις πλατείες πόλεων της κεντρικής Ευρώπης, έγιναν δυστυχώς οικείες στο σύγχρονο πολίτη ανα την ήπειρο. Διώξεις, ένοπλες συρράξεις και η φτώχεια ως συνέπεια αυτών, ανάγκασαν πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους να αναζητήσουν ασφάλεια στην Ευρώπη, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. H συντριπτική πλειοψηφία όσων διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2015 ήταν Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, που διέφυγαν από τον πόλεμο και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο σήμερα την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, επείγουσες ανθρωπιστικές καταστάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν όχι μόνο στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και στην Υεμένη, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Όπως δήλωσε ο Filippo Grandi, ο ‘Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πρόσφατα σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση «…Όταν λέμε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή κρίση των μεταναστών και των προσφύγων, ας θυμόμαστε ότι από αυτή τη μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού, εμείς υποδεχόμαστε λιγότερο από το 10%. Η πλειοψηφία παραμένει στις φτωχές χώρες. Είναι φτωχοί σε φτωχές χώρες.»
Η 20η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων επομένως αποτελεί αφορμή να υπενθυμίζουμε στις κοινωνίες, τι σημαίνει να είναι κανείς πρόσφυγας, πόσοι εκατομμύρια είναι οι ξεριζωμένοι συνάνθρωποι ανα τον κόσμο και πώς μπορεί ο σύγχρονος ευαισθητοποιημένος πολίτης να τους στηρίξει.
Πρώτη φορά εορτάστηκε το 2001, κατόπιν της από 4 Δεκεμβρίου 2000 Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με αφορμή την 50ή επέτειο της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς του Πρόσφυγα. Από τότε, σε όλη την υφήλιο διοργανώνονται εκδηλώσεις μαζί με τους ίδιους τους πρόσφυγες, για να τιμήσουμε τη δύναμη και το κουράγιο τους, αλλά και για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Η φετινή επέτειος στηρίζεται στην έκκληση της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες #WithRefugees «είμαι μαζί με τους Πρόσφυγες», η οποία ζητά από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι:
Κάθε παιδί – πρόσφυγας έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Κάθε οικογένεια προσφύγων έχει να μείνει κάπου με ασφάλεια.
Κάθε πρόσφυγας έχει τη δυνατότητα να εργασθεί ή να αποκτήσει νέες δεξιότητες, ώστε να συνεισφέρει θετικά στην κοινότητα.
Είναι επομένως σημαντικό σύγχρονοι πολίτες, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι, να αντιλαμβάνονται τη διεθνή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος που συνδέεται άρρηκτα με τις εστίες έντασης ανα τον πλανήτη και ταυτόχρονα να ενισχύουν εμπράκτως τις ανθρωπιστικές αξίες.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πράγματι μέσω του έγκριτου επιστημονικού προσωπικού και των συνειδητοποιημένων φοιτητών του, έδωσε το παρόν τα τελευταία χρόνια της προσφυγικής κρίσης στη χώρα. Τον περασμένο μάλιστα Απρίλιο, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, διοργάνωσε το εξαιρετικό τριήμερο εκδηλώσεων, με θέμα την Ανθρωπιστική Κρίση και τίτλο Έρχομαι «Ξένη», Ερχόμαστε «Ξένοι», Συναντήσεις Ανθρώπων, ανοίγοντας τις πόρτες του σε παιδιά και ενήλικες. Συνεχίζει λοιπόν να συμβάλει ουσιαστικά στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, ανοίγοντας τις πόρτες του και στις τοπικές κοινωνίες.
Αποδεικνύει συνεπώς εμπράκτως ότι «είναι ΜΑΖΙ με τους πρόσφυγες»!
Χρήσιμες ιστοσελίδες:
http://www.un.org/en/events/refugeeday/index.shtml
Πηγή: sae.aegean.gr