«Ενθουσιασμός και θλίψη μαζί, είναι τα συναισθήματα τα οποία με εκφράζουν, μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κάλυμνο» δήλωσε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού, Κάλλιστος Διακογεωργίου και συνέχισε: «ενθουσιασμός, λόγω του απίστευτου πνευματικού, καλλιτεχνικού και αρχαιολογικού πλούτου, του αέναου πολιτισμού που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού και θλίψη, διότι η εικόνα εγκατάλειψης, τόσο του Αρχαιολογικού Μουσείου, όσο και του Μουσείου Βουβάλη, του μεγάλου Καλύμνιου δωρητή, είναι τραγική!
Η αρχαιολογική αξία της Καλύμνου, είναι δυσανάλογη με τη σημασία, που μέχρι τώρα έδωσαν, δωδεκανησιακοί φορείς και αυτό σημαίνει, πλήρης ασέβεια στην εν γένει ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα. Η Κάλυμνος, με τα αρχαιολογικά της ευρήματα, θα πρέπει να γίνει σταθμός αναφοράς πολιτισμού, για ντόπιους και επισκέπτες».
Προβληματισμένος από την επίσκεψη αυτή, ο κ. Διακογεωργίου, είναι αποφασισμένος, σε συνεργασία πάντα με την ηγεσία του πολιτισμού της περιοχής μας, τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και σε συνεννόηση με το δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, να συμβάλει, στο να δοθεί ώθηση, ώστε και να αποκατασταθούν οι υποδομές αξιοπρεπώς, εσωτερικά και εξωτερικά και να δημιουργηθούν λόγοι επισκεψιμότητας. Θα μπορούσαν, μετά την αποκατάσταση, να διοργανωθούν κονσέρτα στο προαύλιο, συναντήσεις καλλιτεχνών, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, πάντα με σεβασμό, στο τι αντιπροσωπεύει ο χώρος.
Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μάνια Μιχαηλίδη και τους εργαζόμενους, καθώς η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων ανά τη Δωδεκάνησο, αντιμετωπίσθηκε μέχρι στιγμής με ιδιαίτερο σεβασμό και μετά από σωστή μελέτη της ιστορίας του τόπου μας.
Άποψη εξέφρασε ο κ. Διακογεωργίου και για το Ναυτικό Εκθετήριο της Καλύμνου, όπου αποτυπώνεται με δωρεές των Καλυμνίων, η ιστορία της σπογγαλιείας, καταξιώνοντας την Κάλυμνο ως το νησί των σφουγγαράδων. Σκάφανδρα και σκανδαλόπετρες, μαρκούτσια και σιδερένια παπούτσια, κλεψύδρες και κουφάρια πλοίων, εκθέματα της θάλασσας και εργαλεία, με τα οποία, οι Καλύμνιοι, όργωναν τις θάλασσες της Μπαρμπαριάς αλιεύοντας σφουγγάρια, εξασφαλίζοντας ένα υψηλότατο εισόδημα, επομένως και την τότε ευημερία του νησιού.
Για τις σκέψεις και τις επικείμενες παρεμβάσεις, ο Κάλλιστος Διακογεωργίου, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος δηλώνει υπέρμαχος, σε οτιδήποτε αφορά στη βελτίωση σε θέματα πολιτισμού, καθώς οι Καλύμνιοι είναι αυθεντικός και ζωντανός λαός, και αγαπούν ιδιαίτερα τον τόπο τους.