Ειδήσεις

Μόνος ο Τσίπρας στο Μαξίμου, «πάγος» από πολιτικούς αρχηγούς-Για τα μάτια του κόσμου οι συναντήσεις

Επαφές χωρίς λαγούς και χωρίς ψευδαισθήσεις ήταν αυτές που ολοκληρώθηκαν μετά από πρωτοβουλία του Μαξίμου και είχαν ενημερωτικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα ήταν απλώς η επιβεβαίωσης της διάστασης απόψεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με την κυβέρνηση. Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν έπεσε κανείς από τα σύννεφα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τις διαδοχικές συναντήσεις που επεδίωξε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Εurogroup και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οπως τόνιζαν  κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του για την αρχή του τέλους των μνημονίων μετά και την απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, της 15ης Ιουνίου.

Οι συναντήσεις έγιναν με στόχο να περιβληθεί με έναν θεσμικό μανδύα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και να δοθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που επιθυμεί τη συναίνεση και τη συνεννόηση. Η απάντηση ωστόσο που έλαβε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον πρωθυπουργό. Οι πολιτικοί αρχηγοί στο μεν εθνικό θέμα, άκουσαν με προσοχή τον Α. Τσίπρα και τον κάλεσαν να προφυλαχθεί από τις ακραίες φωνές, στο μεν θέμα του Eurogroup του είπαν ότι… δεν πείστηκαν. Παραπέμποντάς τον στην προ ημερησίας συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή.

Μύλος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Κερασάκι στην τούρτα την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επένδυε στη δύναμη της πειθούς  η παρέμβαση Φίλη που με μπόλικη «αντιπολιτευτική» διάθεση είπε ότι «τα πλεονάσματα 3,5% σημαίνουν σκληρή λιτότητα». Η κυβέρνηση ασκεί μία πολιτική που στον πυρήνα της έχει νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα, συνέχισε και ο θόρυβος της τοποθέτησης του έφτασε στο Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις είπε μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει τις διαφωνίες του με την πολιτική που ασκείται σε όλη την ΕΕ και ότι «αυτό που έχουμε είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, όχι στη θέση του ισχυρού, όπου κάθε φορά εντός του πλαισίου του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και με δεδομένους τους συσχετισμούς που υπάρχουν στην Ευρώπη, προσπαθεί να αμβλύνει μια σειρά από αποτελέσματα αυτής της πολιτικής».

Κατόπιν αυτών ανέφερε, πως ο κ. Φίλης έκρουσε ανοικτές θύρες, «δηλαδή μας είπε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζουμε -και αυτή είναι η πραγματικότητα- έχει και πολλά στοιχεία με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί, αλλά αυτό νομίζω ότι το έχει πει πρώτος ο πρωθυπουργός».

Θα τα πούμε στη Βουλή είπε ο Κυριάκος 

Τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης  όπου με μια σημειολογική τοποθέτηση έστειλε το μήνυμα ότι τα σπουδαία έρχονται στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στο ξεκίνημα της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως  «για το μεν ζήτημα της οικονομίας και της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, θα έχουμε, την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή και νομίζω ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε. Για τα ζητήματα τώρα της εξωτερικής πολιτικής, για το ζήτημα του Κυπριακού, είμαι πάντα στην διάθεση της Κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε έχουμε εξελίξεις μπροστά μας. Αν υπάρχουν, όμως, ζητήματα τα οποία πρέπει να τα γνωρίζω κατ’ ιδίαν, είμαι έτοιμος να ακούσω».

«Πάντα οι σκέψεις και οι στρατηγικές πρέπει να περιφρουρούνται (…) αλλά  ζούμε στην εποχή της ενημέρωσης και της ταχύτητας, και όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα», σημείωσε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός.

 «Δεν έπεσε τίποτα κάτω» από τη Φώφη

Η ευγένεια είχε… κόκκαλα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παγωμένη αβρότητα στα διαμειφθέντα με εκατέρωθεν μετάθεση ευθυνών. «Το γεγονός ότι μας δίνεται ως χώρα κάποιος χρόνος, χωρίς αυτή την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να στοχαστούμε το μέλλον της χώρας και τις διαφωνίες μας και τις συμφωνίες μας είναι καλό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε γιατί τη θηλιά στον λαιμό μας την έχεις βάλει. Οπότε…», ήταν η απάντηση της κ. Γεννηματά για να πάρει εκ νέου τον λόγο ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω».

«Θα τη βγάλουμε και θα σε πάρω μαζί με το Γιώργο να πάμε στο Καστελόριζο», της απάντησε ο πρωθυπουργός.  Δοκιμάστηκαν όλα και τα μεγάλα λόγια, του είπε η κ. Γεννηματά. «Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση και όχι της επιστροφής πίσω», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Άλλωστε με έχεις καλέσει και στο συνέδριο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Βεβαίως. Θα έρθεις;», ρώτησε η κ. Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό να το αφήνει ανοικτό, ανάλογα με τις υποχρεώσεις που θα έχει στο τέλος του μήνα, οπότε και πραγματοποιείται το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επιβεβαίωσε το χάσμα ο Δ. Κουτσούμπας

Πρώτος πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τη διαπραγμάτευση.
Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και το υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη το πρωί.

Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης άνοιξαν τη φιέστα

Χθες, ο πρωθυπουργός  ανοίγοντας τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, υπογράμμισε πως το χρέος μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας συνδυαστικά με τις αποφάσεις του Εurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 και του eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Καθώς, όπως διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο όριζε σαφώς ως ανώτατο όριο για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας το 15% του ΑΕΠ, ενώ στη τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% μετά το 2023. Συνδυαστικά οι δυο αυτές αποφάσεις συγκροτούν έναν αλγόριθμο, ο οποίος προσδιορίζει τα μέτρα για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός στις κατ ιδίαν συναντήσεις που είχε χθες με τους κ.κ. Θεοδωράκη και Λεβέντη υπογράμμισε τη θετική αντίδραση των αγορών μετά την επίτευξη της συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης που ανοίγουν τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας σε αυτές (τις αγορές δηλαδή).

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του για το τέλος των μνημονίων, αφού για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια δεν θα υπάρξει μνημόνιο. Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει αυτοδύναμα στις αγορές, υποστήριξε ο Αλέξης Τσιπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σαφείς δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που περιγράφονται στο κείμενο του eurogroup της 15ης Ιουνίου και αφορούν στην ανάπτυξη καθώς και στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, εξέλιξη που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο τραπέζι ενόψει της Γενεύης το Κυπριακό

Το Κυπριακό, ενόψει της δεύτερης Διάσκεψης της Γενεύης, στις 28 του μήνα, αποτέλεσε το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς.

Με γνώμονα την πάγια ελληνική θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και ζήτησε σύμπνοια των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στα εθνικά θέματα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση και στήριξη από όλα τα κόμματα καθώς τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης, επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στη Γενεύη μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις ίδιες θέσεις και κατά τις σημερινές του συναντήσεις, με τους πολιτικούς αρχηγούς Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος ενημερώθηκε αναλυτικά από το πρωθυπουργό την Παρασκευή, καθώς τώρα βρίσκεται (ο κ. Καμμένος) εκτός Ελλάδας.

Η αποκωδικοποίηση από κυβερνητικές πηγές

Ήπιο και καλό περιγράφουν, κυβερνητικές πηγές το κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά οι αποφάσεις του Eurogroup καθώς και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου και χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας, ωστόσο δεν πρέπει να εκπέμπονται λάθος μηνύματα προς τους επενδυτές. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να κάνει ζημιά στον εθνικό στόχο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να επιδιώξει πλατιά διακομματική συναίνεση τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της (τράπεζας) όσο και ως προς τη διοίκηση της.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ, για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση και υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να φτάσει σε επίλυση το ζήτημα.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν και για το μέλλον της Ευρώπης με αιχμή τις συζητήσεις που αναπτύσσονται για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ένωσης.

Για τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, περί θηλιάς, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι σε μια συζήτηση που αφορούσε εθνικά θέματα ήρθε να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και προσέθεταν πως «όταν η κ. Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, από το 2010 έως το 2015 επέβαλλαν 65 δισ. μέτρα, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, πήραν το χρέος από το 120% και το πήγαν στο 180% και συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και σήμερα μιλούν για θηλιά, ήταν αναμενόμενο να λάβει την απάντηση της».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι ίδιες πηγές τις χαρακτήριζαν αναγκαίες. Είναι σωστό να ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί απευθείας από τον πρωθυπουργό, σημείωναν χαρακτηριστικά. Είναι προφανές πως ο σημερινός πρωθυπουργός σέβεται το Κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τους αρχηγούς σε αντίθεση με τους προκατόχους του, σχολίαζαν χαρακτηριστικά.

… το tweet Τσίπρα

Για πρώτη φορά, μετά από επτά χρόνια μνημονίων η κυβέρνηση πέτυχε έναν «καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση» και στο Κυπριακό προχωράει στη 2η Διάσκεψη της Γενεύης, με «ξεκάθαρη εθνική γραμμή», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής.

Στην ανάρτηση αναφέρει: «Συνάντησα χθες και σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ΠτΒ για να τους ενημερώσω σχετικά με την Συμφωνία στο EG και το Κυπριακό. Με την Συμφωνία της 15ης Ιουνίου πετύχαμε, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια μνημονίων, έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση. Στο Κυπριακό, προχωράμε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, με ξεκάθαρη εθνική γραμμή.

… και έπεται συνέχεια 

Την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθεί το δεύτερο ημίχρονο στη Βουλή κατά το οποίο ο αρχηγός της κυβέρνησης θα πρέπει σε δημόσια έκθεση αυτή τη φορά, να δώσει λόγο για την απόσταση μεταξύ των προσδοκιών του και της σκληρής πραγματικότητας, αλλά και να δεχθεί την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης που τον περιμένει στην γωνία να τελειώσει την επικοινωνιακή του επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ζητήσει την διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το Eurogroup και αυτός είναι προφανώς ένας από τους λόγους που ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, νωρίτερα σήμερα.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου