Με τίτλο «Ελληνικά κρασιά: Μια πλούσια κληρονομιά από τοπικές ποικιλίες», η δημοσιογράφος των Financial Times υπογράφει ένα αποθεωτικό άρθρο για την ποιότητα των ελληνικών κρασιών, το οποίο αποτελεί παράλληλα και την καλύτερη διαφήμιση για τις ελληνικές εξαγωγές τοπικού οίνου.
«Μόνο αν δεις κανείς μία λίστα κρασιών στην Ελλάδα καταλαβαίνει τους θησαυρούς που έχουν να προσφέρουν τα ελληνικά κρασιά σε όποιον τα γευτεί» γράφει εισαγωγικά, η Τζάνσις Ρόμπινσον, η οποία ήρθε στη χώρα μας προκειμένου να δοκιμάσει τις ελληνικές ποικιλίες και να συνομιλήσει με Έλληνες οινοπαραγωγούς.
Η δημοσιογράφος τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα ο κόσμος να εκτιμήσει τις ελληνικές ποικιλίες κρασιών, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση ανάμεσα στις οινοπαραγωγούς ευρωπαϊκές χώρες.
Πρώτο στις αναφορές της είναι το Ασύρτικο Σαντορίνης, το οποίο ήταν το πρώτο ελληνικό κρασί που έκανε εντύπωση διεθνώς, με αποτέλεσμα πλέον να παράγεται και στη νότια Αυστραλία.
Η Ρόμπινσον γράφει στη συνέχεια και για άλλα σαντορινιά κρασιά, όπως το Αϊδίνη και το Αθήρι, την Κυδωνίτσα Μονεμβασιάς, το κρασί Ρομπολα της Κεφαλονιάς, κρασιά από την Κρήτη και άλλα.
«Όλα αυτά, μαζί με τη Μαλαγουζιά και το Μοσχοφίλερο, που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζαν εξωτικά και σπάνια, έχουν πλέον κατακτήσει την ελληνική επικράτεια, μαζί με τον Ροδίτη και το Σαβατιανό» προσθέτει, ενώ τονίζει ότι οι τιμές των ελληνικών κρασιών είναι προσιτές.
Στο τέλος του άρθρου της, η Ρόμπινσον αναφέρεται στα αγαπημένα της ελληνικά κρασιά, για τα οποία δηλώνει ότι «τα ερωτεύτηκε με την πρώτη γουλιά».
Ξηρά λευκά
• Χατζηδάκης Aidani 2016 Σαντορίνη
• Χατζηδάκης, Cuvee 15 Organic Assyrtiko 2015 Σαντορίνη
• Χατζηδάκης, Louros Assyrtiko 2013 Σαντορίνη
• Χατζηδάκης, Nykteri 2014 Σαντορίνη
• Kαραβιτάκης, Klima Vidiano 2016 Κρήτη
Γλυκά λευκά
• Χατζηδάκης Vinsanto 2003 Σαντορίνη
• Σάμος, Co-op, Nectar 2010 Σάμος
Κόκκινα
• Μπίζιος, 2011 Nεμέα
• Χατζηδάκης Mavrotragano 2015 Σαντορίνη
• Μωραΐτης, Sillogi 2015 Πάρος
• T-Oinos, Clos Stegasta Mavrotragano 2014 Κυκλάδες