Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη νερού αναφέρθηκε στην χτεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Παράλληλα, μίλησε για ‘αδικία’ κατά του κ. Τσίκκη (πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΡ) ενώ δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί οπωσδήποτε λύση σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Νωρίτερα προηγήθηκε συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ στο γραφείο του δημάρχου.
«Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα της υδροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί. Το αντιμετωπίσαμε βέβαια και πέρσι, σε περιοχές που δεν υδρεύονται μέσω του δικτύου του Φράγματος όπως η Νότια Ρόδος, ο Αρχάγγελος, η Σορωνή, η Παστίδα και η Κρεμαστή και άλλες περιοχές. Δεν προλάβαμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την ομαλοποίηση της κατάστασης που επικρατεί με την διαχείριση των σκουπιδιών στην Ρόδο και προέκυψε το θέμα με το νερό.
Η κατάσταση με την λειψυδρία δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Την περασμένη εβδομάδα που μετείχα στην συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ και είχα επικοινωνήσει προσωπικά με το γραφείο της προέδρου του Ελεγκτικού Συνδερίου, δηλώνω ξεκάθαρα ότι ούτε θα καταλογίσω, ούτε θα επιμερίσω ευθύνες. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος ευθύνεται όταν έχει να κάνει με κοινωνικά αγαθά. Εκεί, έχουμε ένα μέρος ευθύνης –και μόνον ότι κατέχουμε μια θεσμική θέση. Εκείνες τις ευθύνες που αφορούν εμένα, ευθαρσώς τις αναλαμβάνω. Πέρσι, το ίδιο έπραξα και για το ζήτημα της καθαριότητας. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση της καθαριότητας στο νησί της Ρόδου. Όσον αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο θέλω να ξεκαθαρίσω πως είναι ανώτατο δικαστήριο, λειτουργεί με τους δικούς του νόμους και διαδικασίες. Και είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις αποφάσεις του. Έχω επικοινωνήσει με τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας και με τον κ. περιφερειάρχη. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει η αίτηση ανάκλησης για την απόφαση και στο α’ θερινό τμήμα του Ιουλίου θα επιδιώξουμε να γίνει η εκδίκαση –έως τις 3 Ιουλίου, όπως εικάζω. Πιστεύω ότι οι αντιρρήσεις θα καμφθούν διότι υπάρχουν πειστικές απαντήσεις. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Βρισκόμαστε σε μια τουριστική περιοχή, εν μέσω καύσωνα και στο μέσον της σεζόν.
Ωστόσο, αυτό είναι το νομικό μέρος και η αντιμετώπιση από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –με την οποία βρισκόμαστε σε συνεργασία. Από εκεί και πέρα, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή τυχόν καθυστερήσεις. Έπρεπε να υπάρχει η απάντηση μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο οι καθυστερήσεις παίζουν ρόλο στην εξέλιξη του θέματος» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην σύσκεψη που προηγήθηκε στο γραφείο του με τη διοίκηση ΔΕΥΑΡ και τους αρμόδιους αντιδημάρχους.
Τι γίνεται με τις γεωτρήσεις
«Έγινε ένας σχεδιασμός ώστε να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες γεωτρήσεις, οι οποίες λειτουργούν και ελέγχονται σε 24ωρη βάση κατά τρόπο που η μία να καλύπτει και να ‘ανακουφίζει’ την άλλη. Να μπορέσουμε κάποιες παλιές γεωτρήσεις, που είναι σε μερικές περιοχές, να τεθούν σε λειτουργία –για όσο νερό κι αν μπορούν να αποδώσουν. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν ανενεργές γεωτρήσεις. Με τις καθυστερήσεις αυτές, αλίμονο αν είχαν κλείσει γεωτρήσεις. Ακόμη, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν με την διακοπή υδροδότησης από το Φράγμα, δεν σταμάτησαν οι προσπάθειες της ΔΕΥΑΡ για να γίνουν έργα και μελέτες ώστε να συνδεθούν περιοχές με τον αγωγό του Φράγματος. Αφενός ενεργοποιούνται όλες οι γεωτρήσεις και αφετέρου, προχωρούν οι εργολαβίες όπου χρειάζονται, π.χ. Κολύμπια και Ασγούρου. Θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε όχι μόνον το βόρειο τρίγωνο αλλά και όλες τις περιοχές που έχουν ανάγκη» ανέφερε και έκανε λόγο για χρηματοδοτήσεις μελετών που θα προχωρήσουν άμεσα.
Διαβεβαίωσε ακόμη, πως από πλευράς ΔΕΥΑΡ θα γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος (ακόμη και με πρόχειρες απ’ ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους) και ότι τα συνεργεία θα δουλεύουν σε 24ωρη βάση σε όλο το νησί –κυρίως στις τουριστικές περιοχές.
Ο δήμαρχος μίλησε ακόμη για γεωτρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές όπως στις Καλυθιές, στην Ψίνθο και αλλού.
Πρέπει να κάνουμε….
οικονομία
Ο κ. Χατζηδιάκος έθεσε και την βασικότερη παράμετρο που αφορά την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την σωστή διαχείριση του νερού, λέγοντας: «Δεν λύνεται το ζήτημα μόνον έτσι. Μέχρι να συνδεθούμε με το Φράγμα, πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι. Έχω δώσει εντολή στην Υπηρεσία Πρασίνου να κάνει οικονομία στα ποτίσματα. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και ο κόσμος. Με μόνον 10% οικονομία, εξοικονομούμε νερό για μία γεώτρηση». Μάλιστα έφερε μία πρόταση, για να τοποθετηθούν στις ντουζιέρες κερματοδέκτες ή μηχανισμοί ελέγχου του νερού.
Η αναφορά στον κ. Ν.Τσίκκη
Προέβη ακόμη σε μια παρατήρηση σχετικά με τον κ. Τσίκκη: «Το ότι επιρρίπτονται ευθύνες στον κ. Τσίκκη, το θεωρώ άδικο. Επειδή έστειλε ένα έγγραφο πέρσι τον Μάιο, όταν γίνονταν οι δοκιμές της πλύσης του αγωγού.
Την περίοδο εκείνη η δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα. Δεν μπορεί με αυτή την αποσπασματική γραπτή δήλωση τού τότε προέδρου της ΔΕΥΑΡ, να του επιρρίψουμε ευθύνη και μάλιστα ότι ευθύνεται και για το ό,τι το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την σύμβαση. Από εκεί και πέρα οι συνεννοήσεις με την Περιφέρεια, σχετικά με την διαδικασία, είναι ταυτόσημες. Εφόσον αναδειχθεί ο ανάδοχος εμείς θα ακολουθούμε κατά βήμα ο,τι περιέχει η σύμβαση. Η ΔΕΥΑΡ θα επωμίζεται το σύνολο του κόστους της πληρωμής του αναδόχου, μέχρι να φέρνει στις δεξαμενές το νερό. Η ΔΕΥΑΡ θα το παραλαμβάνει και θα το διαθέτει. Κι έπειτα, θα κλείνουν μία – μία οι γεωτρήσεις. Είναι κρίμα να επιρρίπτουμε ευθύνες σε κάποιους που δεν έχουν καμία σχέση με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου» όπως τόνισε.
Σταδιακές διακοπές
υδροδότησης
Ο δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι θα εξεταστεί η νομική πλευρά της υπόθεσης αλλά πάντα σε συνεργασία με τον κ. Χατζημάρκο.
«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε άμεσα την λειτουργία του Φράγματος. Κι επειδή είδα μια δήλωση του περιφερειάρχη που προτείνει να ‘κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης’, θέλω να πω ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τον Τουρισμό και θα υπάρξουν συνέπειες. Ας μας αφήσουν να βρούμε την λύση μόνοι μας και να λειτουργήσουμε το Φράγμα όπως πρέπει».
Σε ερώτηση εάν η ΔΕΥΑΡ έχει αποφασίσει να προβαίνει σε σταδιακές διακοπές υδροδότησης σε διάφορες περιοχές, απάντησε ότι αυτό γίνεται καθημερινά με μείωση της ροής του νερού σε μερικές περιοχές, από τις 12 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, ώστε να αποθηκεύεται νερό στις γεωτρήσεις. «Ενδεχομένως να ξεκινάει από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Σε μερικά χωριά όμως δεν μπορεί να γίνει αυτό λόγω υψόμετρου», ανέφερε.
Ακόμη μια παράμετρος που τέθηκε ήταν εάν στο σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει ετοιμαστεί θα περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση του προσωπικού: «Πράγματι δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για τις εργασίες. Ακόμη και αν η Περιφέρεια παραχωρούσε ευθύς εξαρχής την διαχείριση του Φράγματος και πάλι η ΔΕΥΑΡ θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε προσλήψεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Σημασία δεν έχει για μένα τι έγινε πριν. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τηρεί τον Νόμο» είπε ο δήμαρχος.
«Δεν θέλω να αρχίσω να μετακυλίω ευθύνες. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, οφείλουμε να το δώσουμε στον κόσμο. Είναι μια κατάσταση που δημιουργήθηκε όπως πέρσι με την καθαριότητα. Η γραφειοκρατία είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Της κόβεις το ένα κεφάλι, και φυτρώνουν άλλα…» όπως τόνισε.
«Πράσινο φως»
για άλλα έργα
Την ίδια ώρα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, πάντως, έδωσε το «πράσινο φως» για να υπογραφεί η οριστική σύμβαση για την αξιοποίηση του ‘Ήχος και Φως’. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, ο υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης υπέγραψε την έγκριση της πληρωμής του συμπληρωματικού πίνακα για την Μεσογειακή Χάραξη (που αφορά τη νέα είσοδο της πόλης από το αεροδρόμιο προς το νέο Νοσοκομείο).