Επανήλθε στο ζήτημα της έλλειψης νερού που απασχολεί το νησί της Ρόδου, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες.
Μάλιστα θέλησε να ξεκαθαρίσει την θέση του όσον αφορά την ‘ανάληψη ευθυνών’ για το ζήτημα (τόσο από την δική του πλευρά όσο και για τον κ. Δημήτρη Τσίκκη) ενώ απέστειλε μήνυμα προς τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για το Φράγμα Γαδουρά όπου μίλησε «για το παρακράτος της Ρόδου», καλώντας τον να ξεκαθαρίσει ποιους ακριβώς εννοεί.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου:
«Είπα να πω δύο κουβέντες μόνον και να ξεκαθαρίσω ορθά και κοφτά αυτή την φορά τα πράγματα σε σχέση με τον διαγωνισμό του Φράγματος και το πώς έχει περάσει προς τα έξω στην κοινωνία. Έχει περάσει, λοιπόν, προς τα έξω στην κοινωνία, ‘τεχνηέντως’ ότι ο Δήμος ευθύνεται, ότι ο δήμαρχος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και ενώ, λοιπόν, μιλάω για συνεργασία, για συνένωση δυνάμεων στο δ.σ. της ΔΕΥΑΡ, αυτά τεχνηέντως παραγκωνίζονται γιατί έχω την εντύπωση ότι είτε η ευπρέπεια και ο πολιτικός πολιτισμός παρεξηγείται, ή κάτι συμβαίνει. (Το κάτι άλλο, ας το ερμηνέυσει ο καθένας, όπως θέλει). Είδα λοιπόν δηλώσεις προχθές, ότι η ΔΕΥΑΡ ευθύνεται για την λειψυδρία, ότι ο Τσίκκης έκανε πολλά λάθη. Σήμερα είδα να αναφέρεται στην πρώτη σελίδα τοπικού εντύπου και μέσα στο περιεχόμενο ότι ο δήμαρχος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την λειψυδρία –γιατί άραγε; Επειδή δεν έβρεξε ο Θεός; Να το καταλάβουμε. Φταίει ο Τσίκκης έχουμε τρία χρόνια ανομβρίες ή φταίει ο δήμαρχος και ο Τσίκκης για το ό,τι το Ελεγκτικό δεν ενέκρινε την διακήρυξη και τον διαγωνισμό που έχει συντάξει η Περιφέρεια, που έχει περάσει από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, που η Περιφέρεια έχει προωθήσει στο Ελεγκτικό –ο Δήμος και ο δήμαρχος δεν έχουν καν ακόμη πρόσβαση στην απόφαση- είναι μια διακήρυξη που έχει κάνει η Περιφέρεια για την διαχείριση του Φράγματος με ανάδοχο τον ΆΚΤΟΡΑ του Μπόμπολα. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα ότι ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση με τον διαγωνισμό αυτόν.
Το άλλο, επειδή έχω πολλά χρόνια σε αυτές τις θέσεις, είπα προηγουμένως ότι παρεξηγήθηκε και η ευπρέπεια και ο πολιτικός πολιτισμός. Κι επειδή το έχω αποδείξει ότι δεν με αγγίζει εμένα ο κιτρινισμός του Τύπου, όταν έχω να πω κάτι, τα λέω με το όνομά τους. Είπα λοιπόν, ευθαρσώς χτες, ότι, ξέρετε, όταν υπήρχε ευθύνη του Δήμου στον διαγωνισμό –που πάλι εκεί ήταν θέμα των δικαστηρίων- εγώ βγήκα και είπα αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη. Τώρα λοιπόν, να βγουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, εκείνοι οι οποίοι την έχουν. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, να μην μεταβιβαστούν οι όποιες ευθύνες στον Δήμο ή στο δ.σ. της ΔΕΥΑΡ.
Και μάλιστα επειδή διάβασα μια δήλωση, εγώ θα παρακαλέσω τον κ. Χατζημάρκο να κατονομάσει ποιο είναι το ‘ροδιακό παρακράτος’ για να ξεκαθαρίσουμε άπαξ διά παντός από το να πλανώνται σκέψεις ότι κάποιοι έβαλαν εμπόδια ή δεν έβαλαν εμπόδια κι αν υπάρχουν αυτά, μαζί να τα πολεμήσουμε και να δούμε πώς θα πάει αυτός ο τόπος μπροστά. Αυτά όσον αφορά τα σχόλια, τις εντυπώσεις για το θέμα του Φράγματος.
Ένα είναι σίγουρο: ότι τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος έχει την ευθύνη ή ποιος δεν την έχει. Ότι πρέπει να πάμε στρατευμένοι, να παλέψουμε, να προχωρήσουμε και να νικήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να νικήσουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο (με την έννοια να έχουμε μια θετική απόφαση) και από εκεί και πέρα, στην προγραμματική σύμβαση, είναι αυτονόητο ότι ο δήμαρχος και ο Δήμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια μαζί με την Περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη να μην δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.
Και μία διευκρίνιση ακόμη, για το αν θα τεθεί το νησί σε κατάσταση ‘έκτακτης ανάγκης’. Το είπα στο δ.σ. της ΔΕΥΑΡ την Πέμπτη: εύχομαι κι ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο αν δεν καταλάβουν για την αναγκαιότητα και την ζημιά που γίνεται στην Ρόδο είτε το Ελεγκτικό είτε οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες να υποβάλουμε αυτό το αίτημα, να γίνει αυτή η διαδικασία, όπου εκεί εφαρμόζονται άλλες διατάξεις, που συντομεύουν τα πάντα, μόνο και μόνο για να μην κάνουμε ζημιά στον Τουρισμό. Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς ξενοδόχους, πράκτορες, επιχειρηματίες και είπαν σας παρακαλούμε λύστε το πρόβλημα και κρατείστε χαμηλούς τόνους. Δεν το απέκλεισα –το είπα και στο δημοτικό συμβούλιο. Είπα να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτή είναι η δήλωσή μου.
Από εκεί και πέρα, ενημερωτικά, εγώ κάθε πρωί και όλη την ημέρα βρίσκομαι σε επαφή με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΡ και με τον Αγαπητό Πάλλα (που έχει την εποπτεία των τεχνικών συνεργείων) για να ξέρω σε ποια κατάσταση βρίσκεται η υδροδότηση του νησιού. Σήμερα, λοιπόν, έχουν ήδη αναλάβει την υπηρεσία να ανοίξουν μία ιδιωτική γεώτρηση στο κτήριο της Κόκα Κόλα στην Παστίδα, για να υδροδοτηθεί η περιοχή αυτή και η Κρεμαστή, ενώ ήδη προχωρούμε στις γεωτρήσεις σε Καλυθιές και Ψίνθο. Στη Νότια Ρόδο τέθηκε σε λειτουργία επιτυχώς και δίνει 40 κυβικά νερό την ώρα (δηλαδή πάνω από 1.600 κυβικά νερό το 24ωρο) δίνοντας ‘ανάσα’ στην τουριστική παραλιακή περιοχή. Αυτές οι ενέργεις γίνονται παράλληλα με τις ενέργειες που κάνει η Περιφέρεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχω δηλώσει ότι αν χρειαστεί, θα παραστώ και εγώ και η ΔΕΥΑΡ να ασκήσουμε ένδικα μέσα πρόσθετης παρέμβασης υπέρ των θέσεων της Περιφέρειας, γιατί σ αυτή την κατάσταση που είμαστε δεν μπορούμε να γυρίσουμε έναν χρόνο πίσω και να μοιρολατρώ και να μεμψοιμιρώ αν το έπαιρνε η ΔΕΥΑΡ ή όχι το Φράγμα κ.λπ. Σημασία έχει οι δηλώσεις του δημάρχου να μην παρερμνηεύονται σκοπίμως –είτε για άλλους λόγους, είτε από άλλα συμφέροντα, είτε επειδή θέλουν να ρίξουν ευθύνη στον δήμαρχο που δεν του αναλογεί και δεν την έχει. Τελεία και παύλα».
Απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ‘γιατί πιστεύετε ότι ορισμένοι θέλουν να ρίξουν την ευθύνη σ’ εσάς για την μη λειτουργία του Φράγματος’, ο δήμαρχος απάντησε: «Γιατί τους βολεύει να πολεμήσουν τον Δήμο, να πολεμήσουν τον δήμαρχο. Δεν είναι η πρώτη φορά –ξεκάθαρα το λέω, γιατί ο δήμαρχος δεν είναι ‘οσφυοκάμπτης’. Θα περπατάει ευθεία, να στηρίζει τον δήμο, να δίνει τον εαυτό του και την ζωή του γι’ αυτό το Δήμο αλλά δεν θα προσκηνύσει ποτέ κανέναν. Τελεία και παύλα. Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι. Και ο δήμαρχος δεν έχει καμία σχέση με ενέργειες ή συναλλαγές, ούτε πάνω ούτε κάτω από το τραπέζι. Καθαρές κουβέντες για να τελειώνουμε άπαξ διά παντός».
Σε άλλο ερώτημα, για ποιον λόγο η ΔΕΥΑΡ και ο Δήμος Ρόδου δεν διεκδίκησε εδώ και ένα χρόνο την λειτουργία το Φράγματος Γαδουρά καθώς δεν έλαβε και κάποια θέση απέναντι στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που συνεδρίασε στο Καστελόριζο για το θέμα του ιδιώτη όταν κάποιοι από τότε ξεκίνησαν να εκφράζουν αντιρρήσεις, ο κ. Χατζηδιάκος υπογράμμισε:
«Να ξεκαθαρίσω ότι δεν δέχτηκα καμία πρόσκληση, καμία ενημέρωση, καμία πρόταση από την Περιφέρεια να συζητήσουμε –όπως γινόταν παλιά, διότι έχω υπηρετήσει 16 χρόνια ‘απέναντι’ και ξέρω πώς γίνεται η επαφή του περιφερειάρχη, του χωρικού αντιπεριφερειάρχη με τους δημάρχους, να τα ξεκαθαρίζουμε. Δεν έλαβα καμία πρόσκληση για συζήτηση να δούμε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Για την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, σας έχω πει ότι το άρθρο 3 του ‘Καλλικράτη’ μιλάει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ιεράρχησης μεταξύ α’ και β’ βαθμού, υπάρχει σχέση συνεργασίας και συναλληλίας. Αυτό λέει ο Νόμος. Άνθρωπος είμαι, μου στέλνουν την πρόσκληση και ίσως δεν είδα την πρόσκληση του περιφερειακού συμβουλίου. Εδώ ευθύνομαι εγώ. Το να συνεδριάζει στο Καστελόριζο για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την Ρόδο είναι και θέμα επιλογής άλλου συλλογικού οργάνου, το οποίο δεν κρίνω εγώ. Από εκεί και πέρα, ανεξάρτητα από την απόφαση αν θα έπρεπε να παραχωρηθεί στην ΔΕΥΑΡ έτσι όπως προβλεπόταν από τον αρχικό σχεδιασμό η διαχείριση. Πήρε μία απόφαση το π.σ. που είναι σεβαστή. Πήγαμε μαζί με τον περιφερειάρχη τον περασμένο Δεκέμβρη στην ΔΕΥΑΡ και συμφωνήσαμε σε όλα. Αφού προχώρησε ο διαγωνισμός, συμφώνησα για να μην στερηθεί η Ρόδος από νερό. Εγώ σας λέω: φέρτε μου αύριο το νερό έξω από τις δεξαμενές των Αγίων Αποστόλων κι εγώ θα το πληρώσω 1,3εκ. ευρώ. υπάρχει στο ταμείο της ΔΕΥΑΡ το ποσόν αυτό! Φέρτε μου όμως το νερό! Να τελειώνουμε με αυτά. Κάνω υπομονή όλες αυτές τις ημέρες για να μην δημιουργηθεί μείζον θέμα στο νησί. Οχι όμως να γίνω εξιλαστήριο θύμα, ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες μου, που δουλεύουμε νύχτα μέρα για να μην στερηθεί κανένας νερό».
Κληθείς να σχολιάσει εάν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει την δυνατότητα να υδροδοτήσει το νησί από το Φράγμα, απάντησε: «Αυτό δεν θα σας το απαντήσω εγώ. Θα το κρίνει η Περιφέρεια. Όταν μας πει με οποιοδήποτε νομικό ή άλλο τρόπο ότι σήμερα θα δώσει το νερό, προχωράμε σε όποια διαδικασία χρειαστεί. Απελθέτω απ εμού το ποτήριον τούτο…»
Σημειώνεται ότι τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισθείσα για την Τρίτη συνάντηση ανάμεσα στους κ.κ. Χατζημάρκο και Χατζηδιάκο, ο οποίος καταλήγοντας είπε: «Όχι, δεν συναντηθήκαμε τελικά. Είχαμε πει ότι θα βρισκόμασταν οι δυό μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Πάντως οποτεδήποτε μου ζητηθεί η οποιαδήποτε συνδρομή είτε εδώ, είτε στο Ελεγκτικό, είτε σε κυβερνητικό επίπεδο, εννοείται ότι παρατάω όλα τα άλλα και πάω ως αρωγός και υποστηρικτής των θέσεων της Περιφέρειας στο ζήτημα. Για να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά ανάμεσά μας ή έλλειψη συνεργασίας. Το ξεθαρίζω. Τώρα όπως εξελίχθηκε αυτή η κατάσταση με ευθύνη κάποιων που βγάζουν προς τα έξω αυτή την ‘σπέκουλα’ θα τον παρακαλέσω να βγει αμέσως μετά από αυτή την δήλωσή μου και να κατονομάσει ποιο είναι αυτό το ροδιακό παρακράτος που πολεμά την Περιφέρεια και εξ αντανακλάσεως την πληρώνει ο Δήμος και ο δήμαρχος. Να μου τους κατονομάσει και να τους πολεμήσουμε μαζί! Αυτός ο τόπος δεν μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω. Θα βγούμε όλοι μαζί μπροστά για το όφελος αυτού του τόπου».
Οφειλομένη απάντηση για
τα περί «κίτρινου τύπου»:
Είναι πλέον φαεινότερον ότι ο δήμαρχος Ρόδου πάσχει από αχρωματοψία και μάλιστα επικίνδυνη, κάνοντας λόγο για «κιτρινισμό» αναφερόμενος στη «δ», επειδή ενίοτε κρίνει τις πράξεις και παραλείψεις του.
Και πάσχει ξαφνικά από αχρωματοψία γιατί επί σειράν ετών η εφημερίδα αυτή (που τον ανέδειξε εκ του μηδενός, όπως ΟΛΟΙ γνωρίζουν στα νησιά μας) ήταν ο… Θεός, οι Αγιοι Πάντες, κλπ κλπ.
Η αχαριστία και οι κωλοτούμπες του, σε συνδυασμό με την αδυναμία του να καταλαβαίνει (εκ των υστέρων) τι είχε πει και τι είχε δηλώσει, μας υποχρεώνει να του πούμε ορθά κοφτά ότι «έχει πρόβλημα» και πρέπει να προσέξει.
Οσον αφορά τα περί πολιτικής ευθύνης που φέρεται να δήλωσε πρώτον, ας ξανακούσει τις καταγεγραμμένες δηλώσεις του και δεύτερον, ας μάθει καλύτερα τα γλωσσολογικά γιατί δεν τα κατέχει καλά.
Για τα υπόλοιπα τυχοδιωκτικά του… οψόμεθα εις Φιλίππους. Πάντως εκπλήσσει το γεγονός ότι βρίζει (και πάλι) χυδαία τους ευεργέτες του, τους οποίους μάλιστα, μόλις πρόσφατα κάλεσε σε δείπνο (για χθες), σε μια νέα του προσπάθεια «να μας προσεγγίσει».
Αυτά για σήμερα και όσοι μπορούν ας τον μαζέψουν γιατί, επιτέλους, η υπομονή και η ανοχή έχουν κάποια όρια, κυρίως για τους καθ’ έξιν και συστηματικά υβρίζοντες, επειδή δεν αντέχουν στον διάλογο και για τους οποίους ο πολιτικός πολιτισμός είναι έννοιες άγνωστες.
https://www.dimokratiki.gr/29-06-2017/chthes-milise-pali-o-allos-eaftos-tou-dimarchou-k-foti-chatzidiakou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.