Σε ιδιώτη ανέθεσαν η Πάτμος και οι Αρκοί τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσής τους. Μάλιστα είναι τα πρώτα νησιά στην Ελλάδα όπου το κόστος της παραγωγής νερού θα καλύπτεται από το Δημόσιο –τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου– και όχι από τον ίδιο τον δήμο, που θα καλύπτει μόνο την ενεργειακή δαπάνη. Οι μονάδες αφαλάτωσης είχαν αγοραστεί προ τετραετίας, παρέμεναν όμως σε αχρηστία γιατί ο δήμος δεν είχε την τεχνική επάρκεια για την εγκατάστασή τους.
Ο Δήμος Πάτμου είχε το 2013 προμηθευτεί δύο μονάδες αφαλάτωσης, δυναμικότητας 600 κυβικών/ημέρα εκάστη, με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου (900.000 ευρώ). Οι δύο μονάδες παρέμεναν σε αχρηστία, καθώς ο δήμος δεν διέθετε κατάλληλα στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία ώστε να μελετήσει και να κατασκευάσει τα απαραίτητα συνοδά έργα. Ετσι η μεταφορά νερού στην Πάτμο συνεχιζόταν κανονικά, με το κόστος να αγγίζει κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια το 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στα τέλη του 2015 η Γενική Γραμματεία Αιγαίου προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτη για πέντε χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης για άλλα πέντε) της τοποθέτησης και λειτουργίας όχι μόνο των δύο αφαλατώσεων αλλά και του μικρού ταχυδιυλιστηρίου του φράγματος της Πάτμου. Η σύμβαση με τον ιδιώτη (την εταιρεία Watera Ελλάς, πρώην Κάλλιγκαν, από την οποία είχε γίνει το 2013 και η προμήθεια των δύο μονάδων) υπεγράφη ένα χρόνο αργότερα και οι εργασίες τοποθέτησης των μονάδων ξεκίνησαν στις αρχές του έτους. Η εταιρεία θα αναλάβει και τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης των Αρκών, που λειτουργεί από το 2012.
Η ώρα των εγκαινίων
Αύριο λοιπόν ήρθε η ώρα να τελεστούν τα εγκαίνια στην Πάτμο. «Η λειτουργία των μονάδων ξεκίνησε εδώ και 20 ημέρες και αισθανόμαστε τεράστια ανακούφιση», λέει ο δήμαρχος του νησιού, Γρηγόρης Στόικος. «Η παροχή του νερού το καλοκαίρι ήταν ένας εφιάλτης, χάναμε τον ύπνο μας. Κρεμόμασταν από τα τηλέφωνα, πότε θα φέρει νερό η υδροφόρα, μην καθυστερήσει σε κάποιο άλλο νησί. Κάναμε διακοπές νερού στους οικισμούς, όλοι διαμαρτύρονταν, μας έκαναν μηνύσεις. Τώρα επιτέλους θα έχουμε κι εμείς νερό όπως η υπόλοιπη Ελλάδα».
Η ανάθεση της λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης σε ιδιώτη δεν είναι κάτι νέο. Τα τελευταία χρόνια ορισμένα νησιά (Μήλος, Υδρα, Αλόννησος, Αγκίστρι) έχουν επιλέξει αυτό το μοντέλο και ακόμα περισσότερα προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση ελλείψει πόρων. Αυτό που έγινε πρώτη φορά στην Πάτμο είναι ότι ο ιδιώτης δεν συμβάλλεται με τον δήμο, αλλά με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, που αναλαμβάνει να καλύπτει το κόστος. «Ο δήμος θα πληρώνει το κόστος της ενέργειας και η γενική γραμματεία το νερό, με τιμή 0,64 ευρώ/κυβικό (συν ΦΠΑ). Μέχρι σήμερα τη μεταφορά νερού με πλοίο την πλήρωνε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου προς 10 ευρώ το κυβικό. Επομένως, η εξοικονόμησή τους είναι τεράστια και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι». Το ερώτημα, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση είναι πού θα καταλήγουν τα έσοδα του δήμου από την ύδρευση. «Με αυτά θα καλύψουμε το ενεργειακό κόστος, αλλά και την επισκευή και επέκταση του δικτύου μας που είναι σε πολύ κακή κατάσταση», υπόσχεται ο κ. Στόικος. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα εγκαινίασε μονάδα αφαλάτωσης και η Λέρος, η οποία όμως θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του δήμου.
Καθημερινή