Της Στεφανίας Σούκη
Σχεδόν 9 στους 10 Ελληνες ή αλλιώς ποσοστό 87,9% μένει στην Ελλάδα για τις διακοπές του, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τον τουρισμό στην Ευρώπη. Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με τα οικονομικά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών- μεταξύ αυτών και των Ελλήνων: 4 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες δεν έκαναν κανένα ταξίδι το 2015 και από αυτούς οι μισοί δηλώνουν ότι ο βασικός λόγος έχει να κάνει με τα οικονομικά τους.
Ο ευρωπαϊκός τουρισμός έχει εξελιχθεί σε εσωτερική …υπόθεση εντός της Ε.Ε. αν ληφθεί υπόψη ότι 9 στις 10 διανυκτερευσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποιείται από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, ενώ οι τουρίστες από άλλες ηπείρους αντιστοιχούν σε μόλις ένα 10% επί του συνόλου.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της E.E. και την επεξεργασία των διανυκτερεύσεων εντός της Ε.Ε. Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία …σαρώνουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους αναλυτές της Eurostat, το τοπ 30 των ευρωπαϊκών προορισμών, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπείται από τους ιδιαίτερα δημοφιλείς εντός κι εκτός Ε.Ε. προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της Eurostat για το ποιοι είναι οι πρώτοι προορισμοί των Ελλήνων εκτός Ε.Ε.: Αλβανία και Τουρκία είναι οι πρώτες επιλογές, με βάση των αριθμό των διανυκτερεύσεων.
Ανάμεσα στους τοπ 30 τουριστικούς προορισμούς με βάση το σύνολο των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα το 2015, έξι βρίσκονται στην Ισπανία (τα Κανάρια νησιά έχουν την πρωτοκαθεδρία), έξι ακόμη στη Γαλλία (στην πρώτη θέση Ile de France) κι επίσης έξι στην Ιταλία (με πρώτη την περιοχή της Βενετίας). Τα Κανάρια νησιά βρίσκονται στην πρώτη θέση της συνολικής κατάταξης με 94 εκατ. διανυκτερεύσεις. Η Γερμανία έχει τέσσερις εκπροσωπήσεις και από δύο έχουν η Ελλάδα και η Αυστρία. Στο Νότιο Αιγαίο το σύνολο των διανυκτερεύσεων έφθασε τα 23,4 εκατομμύρια και στην Κρήτη, σχεδόν στα ίδια επίπεδα ήτοι τα 23,3 εκατομμύρια.
Για την Ελλάδα, η Eurostat, βγάζει στις τρείς τοπ εθνικότητες των επισκεπτών, με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων του 2015, τους Βρετανούς (με μερίδιο 12,7%) μέσο όρο διαμονής στις 10,8 διανυκτερεύσεις και 71 ευρώ μέση ημερήσια δαπάνη, τους Γερμανούς με 11,4% και δαπάνη 77 ευρώ και τους Ρώσους με μερίδιο 5,5% επί του συνόλου, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται η δαπάνη και ο διάρκεια διαμονής.
Πού ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι εκτός της Ε.Ε.
Από το σύνολο των διανυκτερεύσεων των Ευρωπαίων πολιτών, ένα 85% πραγματοποιείται εντός της Ε.Ε. και μόλις ένα 15% σε χώρες εκτός Ε.Ε., με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία να αποτελούν τους top προορισμούς. Οι πιο …πολυταξιδεμένοι Ευρωπαίοι πολίτες σε χώρες εκτός της Ε.Ε. είναι Βρετανοί (σε ποσοστό 28,4%) και οι Εσθονοι (27,9%) και ακολουθούν οι Βέλγοι και οι κάτοικοι της Κροατίας. Το ποσοστό των Ελλήνων που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός της Ε.Ε. είναι μικρό, στο 5,6%.
Το προφίλ του Ευρωπαίου τουρίστα
Οι Ευρωπαίοι ξόδεψαν κατά μέσο όρο 85 ευρώ τη νύχτα στον προορισμό της Ε.Ε. όπου ταξίδεψαν, ποσοστό το οποίο παρουσιάζει διαφοροποίηση από τα 46 ευρώ στη Σλοβακία έως τα 129 ευρώ στην Εσθονία. Επίσης ποσοστό 53,3% των Ευρωπαίων προτιμούν να χρησιμοποιούν το αεροπλάνο για τα ταξίδια τους εκτός της Ε.Ε., ενώ είναι εντυπωσιακό το ποσοστό -76,2%- αυτών που προτιμούν το οδικό δίκτυο για ταξίδια εντός της Ε.Ε. Στο 13,3% είναι το μερίδιο των σιδηροδρομικών μεταφορών για ταξίδια εντός της Ε.Ε.
Ο Ευρωπαίος τουρίστας προτιμά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για τις διακοπές του, ενώ ο Μάρτιος και ο Ιούνιος είναι οι μήνες όπου γίνονται τα περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια.
newmoney.gr