«Οταν εγώ ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανένας δεν μπορεί να τις κλείνει». Εμοιαζε σχεδόν απειλητική η αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της περασμένης Τετάρτης. Μάλλον επειδή ήταν η πιο αποφασιστική μέχρι σήμερα τοποθέτησή του για το ζητούμενο της ανανέωσης. Το μήνυμα ήταν σαφές. Η ανανέωση και η διεύρυνση της Ν.Δ. είναι ειλημμένη απόφασή του, η οποία θα προχωρήσει. Οπως το έθεσε ο ίδιος από στρατηγική άποψη, είναι όρος για την πολιτική ανασύνταξη της παράταξης.
Ετερο μήνυμα, εμμέσως πλην σαφώς, απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης σε κάποια στελέχη της «παλαιάς φρουράς», ότι τα εκτιμά και τα σέβεται, αλλά το μέλλον ανήκει στην ανανέωση. Κάποιοι το εξέλαβαν ως προτροπή σε αποστρατεία. Κάποιοι άλλοι – όπως, για παράδειγμα, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει ξανά υποψήφιος, αποστρατεύονται ήδη με δική τους πρωτοβουλία. Μαζί με αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν θύμισε τυχαία ενώπιον των στελεχών του ότι ο ίδιος εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. τον Ιανουάριο του 2016 με εντολή ανανέωσης, διεύρυνσης και ισχυροποίησης της παράταξης.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το καλοκαίρι αναμένονται κι άλλες αλλαγές, ενώ θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις στο μέτωπο της ανανέωσης. Ούτως ή άλλως, μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κλείνει ένας αντιπολιτευτικός πολιτικός κύκλος. Κλείνει, όμως και ένας κύκλος στον οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. προώθησε αλλαγές στο κόμμα, άλλαξε τη φυσιογνωμία του, αξιολόγησε πρόσωπα, καταστάσεις και ισορροπίες και προχωρά στην επόμενη φάση που, εκτός από τη σκληρή αντιπολίτευση, θα εστιάσει εξίσου και στο θετικό αφήγημα και στις προτάσεις της Ν.Δ. – το «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας». Ο ίδιος έθεσε την ανανέωση και τη διεύρυνση ως όρους ανασύνταξης, καθώς γνωρίζει ότι στο σκηνικό σκληρού διπολισμού που διαμορφώνεται, τα μη παραδοσιακά ή «κλειδωμένα» εκλογικά ακροατήρια είναι αυτά που μπορούν να δώσουν την πολιτική κυριαρχία (πολύ περισσότερο, την αυτοδυναμία). Και αυτά περνούν μέσα από το άνοιγμα στην κοινωνία.
Απευθείας με τους πολίτες
Δεν είναι τυχαία η νέα στρατηγική που εφαρμόζεται και θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα για «απευθείας και αδιαμεσολάβητη», όπως είπε ο ίδιος, επαφή με τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης θα «σαρώσει» περιοχές και κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες εγκαινιάζοντας ένα νέο στυλ πολιτικής επικοινωνίας. Θα συνομιλήσει απευθείας με ανθρώπους, φορείς, οργανώσεις και ειδικούς για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες –το έκανε για το περιβάλλον στο Ιλιον την περασμένη Πέμπτη– διαδικασία στην οποία αποδίδει ιδιαίτερο βάρος, καθώς επιδιώκει να ακούσει απόψεις και προτάσεις και να προσαρμόσει τις προτάσεις του κόμματος.
Οπως το έθετε στενός συνεργάτης του, «από την κοινωνία αντλεί για τη διεύρυνση και το Μητρώο Στελεχών. Είναι αμοιβαία σχέση που είναι win win». Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «συνδιαμόρφωση» των θέσεων ενόψει του τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. στα τέλη Νοεμβρίου. Το συνέδριο δεν θα έχει προσυνεδριακές, ούτε εκλογικές διαδικασίες. Θα λειτουργήσει, όμως, ως επιστέγασμα της μέχρι σήμερα πορείας και των προτάσεων που έχει καταθέσει όλο το προηγούμενο διάστημα για σειρά θεμάτων ο κ. Μητσοτάκης. Στην ίδια λογική προέκυψε το εγχειρίδιο «για όσα έχουμε δεσμευθεί μέχρι σήμερα» που περιέχει το περίγραμμα των θέσεων της Ν.Δ. για σειρά θεμάτων.
Μήνυμα στα στελέχη
Ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο εξέπεμψε τα μηνύματα περί διεύρυνσης δεν ήταν ανεξάρτητος και από δημοσίευμα που προκάλεσε ενόχληση στον τρίτο όροφο της Πειραιώς. Σε αυτό φιλοξενούνταν οι απόψεις 20 βουλευτών της Ν.Δ. και προέκυπτε απρόκλητη σπουδή κάποιων να καταδικάσουν ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με το «αμαρτωλό» κατά την αφήγησή τους, ΠΑΣΟΚ. Το θέμα κρατήθηκε χαμηλά, παρότι αξιολογήθηκε ιδιαίτερα αρνητικά. Οχι μόνο γιατί οι σχετικές τοποθετήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και «προβοκατόρικες», αλλά και επειδή δεν αφορούσαν μόνο βουλευτές που φέρονται ως «συνήθεις ύποπτοι».
Πόσο μάλλον, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έκανε υπέρβαση χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΔΗΣΥ, όπου διεμήνυσε ότι διαχωριστικές γραμμές δεν υπάρχουν και τόνισε ότι παρά τις διαφορές τους, τα δύο κόμματα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες και μπορούν να συγκλίνουν στα μεγάλα εθνικά συμφέροντα. Τα μηνύματα του προέδρου της Ν.Δ. περί «ανοικτών θυρών», αλλά, κυρίως οι επισημάνσεις για «λογικές ρεβανσισμού» και «παρωχημένη αλαζονεία» που δεν θα γίνουν αποδεκτές ήταν σαφή και είχαν πολλαπλούς αποδέκτες.
Στο ίδιο κάδρο Τσίπρας – Καμμένος
Εξίσου επιθετική ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, καθώς μίλησε για υλοποίηση σχεδίων «παρακρατικού-καθεστωτικού χαρακτήρα», ενώ έβαλλε ευθέως κατά της Βασιλικής Θάνου. Κύκλοι της Ν.Δ. σημείωναν ότι ποτέ άλλοτε πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου δεν διορίστηκε σύμβουλος του πρωθυπουργού και μάλιστα αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή του. Θύμιζαν ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου δεν διετέλεσε ποτέ πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου και πριν πολιτευθεί είχε παραιτηθεί και από τη δικαστική και από τη συνδικαλιστική του ιδιότητα. Οι δηλώσεις της κ. Θάνου την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. που μίλησε για επιβεβαίωση των κριτηρίων διορισμού της και άφησε αιχμές ότι ήταν το ιστορικό της, «υπονομευτικό προς τη Δικαιοσύνη και υποστηρικτικό προς την κυβέρνηση» που της εξασφάλισε τον διορισμό στο πρωθυπουργικό γραφείο. Το ξέσπασμα του κ. Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη θύμισε πρόβα ενώπιον της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Βουλή για την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής έβαλε ξανά στο ίδιο κάδρο τον πρωθυπουργό και τον κ. Καμμένο, με αφορμή την πλήρη πολιτική κάλυψη που παρέχει ο πρώτος στον δεύτερο. Στην Πειραιώς βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη για νέα στοιχεία που εκτιμάται ότι θα προκύψουν για την υπόθεση. Το θέμα συντηρείται ψηλά, καθώς η Ν.Δ. κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για συγκάλυψη με αφορμή το γεγονός ότι δεν έχει διενεργηθεί ΕΔΕ για τον λιμενικό υπάλληλο Χριστοφορίδη, ενώ «τρολάρισε» τον ΥΠΕΘΑ με ερώτηση που εστιάζει στη «δικομανία» του. Η κυρίαρχη αίσθηση στην Πειραιώς είναι ότι το ζήτημα δεν θα τελειώσει με τη συζήτηση της Παρασκευής και ότι θα απασχολήσει και μετά το καλοκαίρι.
Καθημερινή