Μια πονεμένη ιστορία φαίνεται πως αποδεικνύεται κάθε καλοκαίρι η παροχή και επάρκεια νερού σε αρκετά νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Καθυστερήσεις στα μηχανήματα αφαλατώσεως και σε υδροδοτικά έργα, ασυνεννοησία με τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής νερού, ενστάσεις επί ενστάσεων σε διαγωνισμούς που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τον χειμώνα και έχουμε πλέον βαθύ καλοκαίρι, είναι μόνο λίγα από τα ζητήματα που έχουν συντελέσει στο να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νερού σε νησιά που κατά τους θερινούς μήνες «πλημμυρίζουν» από κόσμο και κατά συνέπεια υπερδιπλασιάζουν τη ζήτηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση αντιμετωπίζουν νησιά όπως η Ρόδος, η Μήλος και το Καστελόριζο, με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό να είναι αυτός που θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα, προκειμένου τα ζητήματα να λυθούν τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες που η τουριστική σεζόν φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις η έλλειψη νερού το καλοκαίρι οφείλεται απλά σε… καθυστερήσεις διαδικασιών που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μήνες πριν, αλλά διαιωνίστηκαν σε τέτοιο βαθμό που έφτασε το καλοκαίρι και τα προβλήματα στην υδροδότηση είχαν αντιμετωπιστεί μόνο επιδερμικά.
Ρόδος: Περιμένοντας να αρχίσει η λειτουργία του φράγματος Γαδουρά
Εν μέσω τουριστικής περιόδου, με τη Ρόδο να είναι διαχρονικά ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, το νησί έχει προβλήματα νερού, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο newpost.gr ο Δήμαρχος Σ. Χατζηδιάκος «το νερό επαρκεί για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων και των τουριστών μέχρι το τέλος του Ιουλίου».
Μάλιστα, για να αντιμετωπιστεί η υπερκατανάλωση νερού, κάποιες ώρες, ειδικά τις βραδινές γίνεται διακοπή σε αρκετές περιοχές. «Θα υπάρχει πρόβλημα νερού στο νησί μέχρι την στιγμή που θα αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία το φράγμα Γαδουρά, ένα έργο τεράστιας σημασίας για τη Ρόδο, το οποίο αναμένουμε μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Η καλή διαχείριση του νερού από το φράγμα θα μας αποφέρει άριστη υδροδότηση της πόλης της Ρόδου και γενικά της νότιας Ρόδου για τα επόμενα πέντε χρόνια».
Τι γίνεται όμως με τα χωριά; «Εκεί υπάρχει ένα θέμα» συνεχίζει ο δήμαρχος, καθώς το πρόγραμμα με το φράγμα για το υπόλοιπο νησί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούμε να το λύσουμε με γεωτρήσεις, ήδη έχουμε μπει στην διαδικασία να αξιοποιήσουμε και κάποιες παλιές γεωτρήσεις, αλλά και με συντηρητική διαχείριση».
Καστελόριζο: Οι ενστάσεις καθυστέρησαν το νέο μηχάνημα αφαλάτωσης
Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση με το νερό στο Καστελόριζο, παρότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος να μείνει το νησί χωρίς σταγόνα, αφού ήρθε η υδροφόρα που περίμεναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι, με άμεση επέμβαση του υφυπουργού, ο οποίος κλήθηκε να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Για τις επόμενες εβδομάδες το νησί θα εφοδιάζεται με νερό μέσω των υδροφόρων, στρατιωτικών και πολιτικών, αναμένοντας να αρχίσει η λειτουργία του νέου συστήματος αφαλάτωσης, το οποίο θα λύσει οριστικά και για πολύ καιρό το ζήτημα.
Για μια ακόμα φορά, όμως, το πρόβλημα παρουσιάζεται μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θα μπορούσε να είχε λυθεί αρκετούς μήνες πριν: «Οι συνεχείς ενστάσεις που έκαναν οι εργολάβοι όλο το χειμώνα στις αποφάσεις για το μηχάνημα αφαλάτωσης καθυστέρησαν την διαδικασία έναρξης του νέου μηχανήματος αφαλάτωσης και φτάσαμε στον Ιούλιο» τονίζει στο Newpost.gr ο δήμαρχος Καστελορίζου Γ. Σαμσάκος. «Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένουμε το νέο μηχάνημα αφαλάτωσης, το οποίο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σχεδόν αμέσως. Μέχρι τότε έχουμε το νερό από τις υδροφόρες και προσπαθούμε όσο μπορούμε να μην ξοδεύουμε αλόγιστα».
Μήλος: ”Σύγκρουση” με την ιδιωτική εταιρεία αφαλάτωσης
Πολλά είναι τα προβλήματα στη Μήλο με το νερό, αλλά σύμφωνα με τον Δήμαρχο «δεν θα κινδυνεύσουμε να μείνουμε χωρίς υδροδότηση, αφού γίνεται συνετή διαχείριση».
Στην περίπτωση του συγκεκριμένου νησιού το ζήτημα έχει προκύψει μετά από μια μικρή «κόντρα» με την ιδιωτική εταιρεία που παρέχει νερό στο νησί μέσω μονάδας αφαλάτωσης, η οποία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Δαμουλάκη «δεν θέλει να μας παράσχει τα παραπάνω κυβικά που ζητάμε λόγω αυξημένης ζήτησης τους θερινούς μήνες». Η αρχική συμφωνία με την εταιρεία «Αιολική Μήλου» είχε ως παροχή στο νησί 3.000 κυβικά την ημέρα και τώρα ο Δήμος, λόγω τουριστικής περιόδου, ζητά 4.000 κυβικά, τα οποία η εταιρεία αρνείται να παράσχει.
Το βασικό ζήτημα προέκυψε όταν η εταιρεία ξεκίνησε να παράσχει ακόμα λιγότερα από την αρχική συμφωνία, δηλαδή γύρω στα 2.500 κυβικά την ημέρα, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να υπάρχουν σοβαρά θέματα στην υδροδότηση. «Έχουμε ζητήσει τώρα να μας δώσουν 10.000 κυβικά από το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ακόμα δεν έχει απαντήσει, ενώ έχουμε ενεργοποιήσει και παλιές γεωτρήσεις προκειμένου να καλύπτεται τοπικά η ζήτηση».
Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος φαίνεται πως έχει πάρει… πάνω του το εν λόγω θέμα, καθώς, όπως αποκάλυψε στο newpost.gr, κάθε τρεις ώρες έχει ενημέρωση από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας νερού του νησιού για του που βρίσκονται τα αποθέματα και αναλόγως γίνονται κάποιες μικρές διακοπές νερού για να υπάρχει μια οικονομία στην παροχή.
Όπως, τέλος, ανέφερε, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα γίνει νέος διαγωνισμός για την ανάδειξη καινούριας εταιρείας για την αφαλάτωση, προκειμένου να γίνει από την αρχή συμφωνία και να λυθεί το ζήτημα.