Πολιτιστικά

«Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι» – Ενα βιβλίο αφιερωμένο στην Σύμη

Το βιβλίο τους ««Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι» παρουσιάζουν σήμερα στην «δημοκρατική», ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Μανώλης Μοράρης και η συγγραφέας Δικαία Μαραβέλια. Ένα βιβλίο με επίκεντρο την Σύμη, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Ο Μανώλης Μοράρης και η Δικαία Μαραβέλια, μιλούν στην «δημοκρατική» για το πώς αποφάσισαν να γράψουν μαζί αυτό το βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 30 Ιουλίου, ημερομηνία που έχει οριστεί και ως η πρώτη επίσημη παρουσίασή του, στον τόπο όπου είναι αφιερωμένο, τη Σύμη.

Εμμανουήλ Κ. Μοράρης,
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Με οδηγό την αγάπη μας για τη Σύμη, μέσα από μια δημιουργική και αρμονική συνεργασία, δημιουργήσαμε ένα βιβλίο τοπικών παραδοσιακών συνταγών, ώστε ο τόπος αυτός, που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον ξένων, αλλά και εγχώριων περιηγητών για την ομορφιά του, να ξεχωρίσει και για τις γεύσεις του.
Οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων ενός τόπου δεν είναι τυχαίες. Η ιστορία αυτή ξεκινά από το έδαφος, την παραγωγή, τις σχέσεις- εμπορικές και μη- με άλλα μέρη και πολιτισμούς που επηρέασαν και διαμόρφωσαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε παραδοσιακή κουζίνα της Σύμης. Αυτή την ιστορία θέλαμε να διασφαλίσουμε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, ώστε η νέα γενιά κρατώντας τα μυστικά της συμαϊκής κουζίνας να τα μεταφέρει στις επόμενες, αλλά και ο ταξιδιώτης να πάρει στις αποσκευές του ένα κομμάτι της πανέμορφης Σύμης και να το μεταφέρει στον τόπο του.
H γαστρονομία και η ντοπιολαλιά ενός τόπου αποτελούν στοιχεία της ταυτότητάς του. Μέσα από απλά και κατανοητά βήματα φροντίσαμε ο αναγνώστης να μπορεί να γεύεται τις λιχουδιές της Σύμης όποτε το επιθυμήσει και σεβόμενοι τη συμαϊκή διάλεκτο με μια σύγχρονη ματιά διατηρήσαμε κατά την εκτέλεση των συνταγών ιδιωματισμούς και εκφράσεις, ώστε αυτό το γευστικό ταξίδι στη Σύμη να είναι παραστατικότερο, θυμίζοντας πραγματικά μια γιαγιά που προσπαθεί να εξηγήσει στον αναγνώστη πως φτιάχνεται η κάθε συνταγή. Συνταγές που κατεγράφησαν με τη βοήθεια των κατοίκων του νησιού, προετοιμάστηκαν, μαγειρεύτηκαν στη Σύμη και φωτογραφήθηκαν για τις ανάγκες του βιβλίου.
Με στόχο τη διατήρηση, παράλληλα, του υγιεινού τρόπου ζωής στην καθημερινότητά μας, ακόμη και τις μέρες που επιλέγουμε να γευτούμε κάτι διαφορετικό και με την ιδιότητά μου ως διαιτολόγος-διατροφολόγος, στο βιβλίο θα βρείτε σε κάθε συνταγή τις θερμίδες που περιέχονται ανά μερίδα, ενώ συμπεριλαμβάνονται ενημερωτικοί διατροφικοί πίνακες κάθε παραδοσιακής συνταγής που παρουσιάζουν την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, σάκχαρα, κ.ά, ώστε να μπορείτε υπεύθυνα να απολαύσετε αυτό το γευστικό ταξίδι. Τέλος, στις συνταγές που ενδείκνυνται για χορτοφάγους υπάρχει ειδική επισήμανση.

Δικαία Μαραβέλια,
Συγγραφέας
Όταν αγαπάς τον τόπο σου, όταν νιώθεις υπερήφανος γι’ αυτόν, θέλεις να προσφέρεις κι εσύ ένα κομμάτι του εαυτού σου. Κάτι που να σε αντιπροσωπεύει και ταυτόχρονα να δίνει τη δυνατότητα και σε άλλους να δουν αυτό που αγαπάς, μέσα από τη δικιά σου ματιά. Αυτό ονειρευτήκαμε και οι δύο, ο Μανώλης και εγώ. Άλλωστε δυο πράγματα σε κερδίζουν σε κάθε τόπο: οι εικόνες που πρωτοαντικρίζεις και οι γεύσεις που δοκιμάζεις…
Ο τόπος καταγωγής είναι αναμφισβήτητα ο πιο ευλογημένος τόπος για τον καθένα μας. Άλλος ορεινός, άλλος παραθαλάσσιος. Ο πιο «τυχερός» είναι αυτός που καταφέρνει να συνδυάζει και τα δύο. Το νησί. Η Σύμη μας. Αν παρατηρήσετε τον χάρτη με την τοποθεσία της, μοιάζει σαν να έσταξε το πινέλο του Θεού και δημιουργήθηκε αυτό το μοναδικό νησί, ακριβώς στην αγκαλιά της Ανατολής. Γη, θάλασσα και το απόλυτο γαλάζιο να την αγκαλιάζει προστατευτικά.
Αν και η γεωργία είναι περιορισμένη, γιατί η στιβαρή πέτρα κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, η φύση έκανε και πάλι ένα μικρό θαύμα… Στα ελάχιστα τετραγωνικά που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα βράχια, δεσπόζουν θάμνοι με βότανα. Το πράσινο χρώμα δίνει μια άλλη αίσθηση στο γκρι τοπίο. Μπορεί το νησί να είναι ορεινό, πετρώδες, άγονο και άνυδρο ωστόσο στα ορεινά υπάρχει εκπληκτική βλάστηση. Αργανιά, αλισφακιά, θρούμπι, ρίκι είναι λίγα από τα εκλεκτά βότανα που πρωταγωνιστούν στα βραχώδη πετρώματα του νησιού μας. Τα αρώματά τους μοναδικά όπως και η γεύση τους. Εμπλουτισμένα με τις ευεργετικές ιδιότητές τους, εμείς οι κάτοικοι της Σύμης και όχι μόνο, τα περιλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Στο βυθό της θάλασσας κρύβονται κι άλλοι θησαυροί ανεκτίμητης διατροφικής αξίας και μοναδικής γεύσεως… Παραλίες με μεγάλα βότσαλα και ελάχιστη έως ανύπαρκτη αμμουδιά, σαν παλιά απλωμένη λευκή δαντέλα ,τοποθετημένη εξαιρετικά από τον δημιουργό της και μέσα σ’ όλο αυτό το μπλε φούσκες, σπίνες, αχινοί, χοχλιοί, πατελίνες και άλλοι τόσοι μεζέδες πρώτης ποιότητας!
Με τα μάτια της ψυχής μας και την ιδιαίτερη αγάπη που έχουμε για το νησί μας καταγράψαμε, μαγειρέψαμε, φωτογραφίσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο διαδεδομένες παραδοσιακές συνταγές της Σύμης. Μια πολυτελής έκδοση που συνδυάζει μαγειρική και λογοτεχνία και παντρεύει άριστα την παράδοση με το τώρα. Εσείς δεν έχετε παρά να ετοιμάσετε τον τέτζερη και με οδηγό το βιβλίο και πολλή όρεξη και μεράκι για δημιουργία να κάνετε ένα γευστικό ταξίδι ως την πανέμορφη Σύμη!
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 30 Ιουλίου, ημερομηνία που έχει οριστεί και ως η πρώτη επίσημη παρουσίασή του, στον τόπο όπου είναι αφιερωμένο, τη Σύμη, και αντίτυπά του θα μπορείτε να βρείτε στη Σύμη, στη Ρόδο και στην Αθήνα σε επιλεγμένα καταστήματα & βιβλιοπωλεία που θα ανακοινωθούν σύντομα. Μέχρι τότε να θυμάστε: «η παντρειά και το τσουκ-κάλι θέλου μπροσοχή μεάλη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΦΩΤΕΙΝΉ ΚΑΝΈΛΛΟΥ    02.07.2021 15:56

    Που μπορώ.να αγοράσω το βιβλίο!
    Κιλισε το τεντζερη και βρήκε το καπάκι??

  • Άννα Μαρία παπά    12.05.2019 21:01

    Περισσότερες δημοσιεύσεις για τα Δωδεκανήσα·περιμένω!
    Σελίδα υπάρχει για νέους δημιουργούς,γραφιάδες με όνειρα;

Σχολιασμός άρθρου