Στόχος της ορχήστρας είναι να ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μέσω της μουσικής
Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων [Greek-Turkish Youth Orchestra | GTYO] αποτελούμενη από 60 και πλέον χαρισματικούς νέους Έλληνες και Τούρκους μουσικούς, διανύοντας τη δέκατη επιτυχημένη της χρονιά, πρόκειται να πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο του 2017, πέντε μοναδικές συναυλίες σε Ρόδο, Κρήτη, Αθήνα και Ελευσίνα.
Στη φετινή της περιοδεία, την ορχήστρα πρόκειται να διευθύνει η ανερχόμενη μαέστρος Ζωή Ζενιώδη, οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος στα 10 χρόνια λειτουργίας του θεσμού. Η ορχήστρα αποσκοπεί στο να ενώσει μουσικούς με διαφορετικές κουλτούρες, έχοντας ως κοινή γλώσσα την φιλία, την αρμονία και τη μουσική.
Στόχος της ορχήστρας είναι να ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μέσω της μουσικής, να συναντήσει, να επικοινωνήσει, να προωθήσει τη φιλία και να ξεπεράσει τις παρελθούσες και σημερινές διαφορές. Η ορχήστρα στοχεύει στο να μεταδώσει μια συναισθηματική και ενοποιητική εμπειρία, με την κοινή χρήση και τη δημιουργία της μουσικής. Αυτοί οι νέοι μουσικοί, από τις δύο χώρες, είναι σε θέση να μοιράζονται συναισθήματα χωρίς να μιλάνε μια κοινή μητρική γλώσσα. Επικοινωνούν μέσω της γλώσσας της μουσικής, εκεί όπου δεν υπάρχουν τα όρια που επικρατούν στον υπόλοιπο κόσμο.
Βασισμένη στις παραπάνω αρχές, η Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Ορχήστρας Leni Konialidis οραματίστηκε την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων πριν 10 χρόνια. Η ορχήστρα αποτελείται από περίπου 60 νέους μουσικούς και από τις δύο χώρες, ηλικίας μεταξύ 18 και 28 ετών. Τα μέλη της συναντιούνται κάθε καλοκαίρι για πρόβες πριν δώσουν συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα η Ορχήστρα έχει εμφανιστεί σε ιδιαιτέρως σημαντικούς τόπους όπως το θέατρο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα, το αίθριο του μουσείου της Ακρόπολης, το Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας (Seferihisar, Cesme, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα).
Κατά τη διάρκεια των 10 αυτών ετών, η Ορχήστρα αντιμετώπισε θετικά σχόλια από τον ελληνικό και τουρκικό Τύπο, ενώ η θερμή υποδοχή που είχε μαγεύοντας και συγκινώντας το κοινό και στις δύο χώρες, συνέβαλε στην πεποίθηση ότι η κοινή γλώσσα της μουσικής προωθεί πραγματικά την αρμονία, αντικατοπτρίζει την ελπίδα των νέων σε όλες τις χώρες για μια ουσιαστικότερη κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων και μια θετική προοπτική για τις μουσικές γέφυρες που οφείλουν να χτιστούν σε όλο τον κόσμο
thetoc.gr