Θέματα σχετιζόμενα με το μέλλον των πενήντα επτά εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑΙ που εντάχθηκαν με την εφαρμογή του Καλλικράτη στο δυναμικό της ΔΕΥΑΡ συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στέργος Στάγκας και εκπρόσωποι των εργαζομένων της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιαλυσού.
Μετά τη διεξοδική συζήτηση που έγινε αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για να βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
«Τελώ σε αναμονή των εισηγήσεων που έχω ζητήσει να ετοιμαστούν από τους νομικούς προκειμένου να γνωρίζω τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση που θα λάβει, αν οι γνωμοδοτήσεις δείξουν πως οι 57 εργαζόμενοι θα πρέπει να απολυθούν ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως το θέμα θα τεθεί στην κρίση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ.
«Θα κληθεί να λάβει απόφαση το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου. Σημασία έχει να δούμε το συμφέρον της ΔΕΥΑΡ, να διασφαλίσουμε την απασχόληση των ανθρώπων αυτών, να προστατεύσουμε τα μέλη των συμβουλίων και να υπάρχει νομιμότητα», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι στα χέρια του δημάρχου βρίσκονται από χθες δύο γνωμοδοτήσεις, μία της νομικής συμβούλου της ΔΕΥΑΡ κ. Κ. Νικολιδάκη και μία του νομικού συμβούλου του δήμου Ρόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου με τις οποίες αποφαίνονται ότι δεν υπάρχει έδαφος για τη διατήρηση των 57 υπαλλήλων στην επιχείρηση.
Και οι δύο έκριναν συγκεκριμένα, ότι το θέμα έχει κριθεί από τα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, ενώ μετά την παραπομπή του στον γενικό επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στον εισαγγελέα και στην Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου υπάρχει κίνδυνος για παύση δημοτικών συμβούλων ακόμη και του δημάρχου από τα καθήκοντά τους.
Ομιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε πως είναι δυνατό να δοθεί μάχη για να μην εφαρμοσθούν όσα αναφέρει η έκθεση του ΑΣΕΠ που εστάλη στο Δήμο Ρόδου πριν από λίγες ημέρες. Για να αναζητηθεί η καλύτερη λύση κρίθηκε πως θα πρέπει να γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
«Η κατάληξη της συνάντησης είναι η συμφωνία που κάναμε για τους 57 της ΔΕΥΑΡ και όχι μόνο για αυτούς. Έχω αναφέρει πως το ζήτημα αυτό αφορά εκατοντάδες εργαζόμενους που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση του ζητήματος τότε η υπόθεση αυτή θα πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας ή ντόμινο και θα πλήξει και άλλους ανθρώπους. Συμφωνήσαμε να μεταφέρουμε το πρόβλημα στην Αθήνα. Επιδιώκεται συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών την επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ακόμα πως αν το πρόβλημα αυτό μεταφερθεί και σε άλλους εργαζόμενους, θα καταρρεύσει η λειτουργία του Δήμου.
«Δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση. Το πόρισμα του ΑΣΕΠ είναι μαχητό. Η συζήτηση καλλιεργείται εδώ από αυτούς που δημιούργησαν το ζήτημα. Αυτοί προσπαθούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη. Οι περίφημοι καταγγέλλοντες έχουν τροφοδοτήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τα έγγραφα που είναι επιβαρυντικά. Αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει το 2011. Η συμπεριφορά ορισμένων εκτιμώ πως είναι ανεύθυνη. Αν το θέμα μεταφερθεί και σε άλλους εργαζόμενους δεν ξέρω τι θα έχουν να πουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Θα καταρρεύσει ουσιαστικά η λειτουργία του Δήμου. Να μην βλέπει κανείς το θέμα ως ένα ρουσφέτι σε μια προεκλογική λογική», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Όταν ένα θέμα έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση είσαι υποχρεωμένος να το δεις σε όλη την έκταση. Αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε την συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Σε ερώτηση αν μετά τις εξελίξεις αυτές το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ μπορεί να λάβει απόφαση για το θέμα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να προγραμματιστεί η συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα. Προφανώς δημιουργείται το έδαφος για να τηρήσει στάση αναμονής το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ».
Η διάσπαση των νησιωτικών ΟΤΑ
Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στις πληροφορίες που φέρουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να σκέπτεται σοβαρά και πάλι το ενδεχόμενο διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών ΟΤΑ.
«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι συγκεχυμένες. Όλος ο κόσμος προσπαθεί να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα. Καθαρή απάντηση θέλω και εγώ να έχω. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες μου είναι πως η σκέψη του κυβερνητικού συνασπισμού είναι να σπάσει το Δήμο Ρόδου σε μια λογική ισορροπίας με τη Λέσβο», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή επηρεάσει τις αποφάσεις που θα λάβει για τη συμμετοχή του στις εκλογές για τον πρώτο ή δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
«Σε ένα χρονικό διάστημα που δεν απέχει πολύ από τις εκλογές μια τέτοια απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα. Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζονται όλα εκ του μηδενός».
Σε ερώτηση αν είναι πραγματικά εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
«Είναι πολλά τα θέματα που δημιουργούνται με την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Εγώ πιστεύω πως όταν η διοίκηση λαμβάνει αποφάσεις που είναι σοβαρές δημιουργούνται και διοικητικά θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα προσοχή. Είναι πολύ μικρός ο χρόνος που απομένει για να γίνουν όλα όσα πρέπει. Δεν είναι μόνο το θέμα της διάσπασης των ενιαίων δήμων. Προκύπτει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων». Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε ακόμα πως η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και τη συγκρότηση των συνδυασμών αλλά και την κατάρτιση των προγραμμάτων.
«Πώς θα κτισθούν τα προγράμματα των παρατάξεων; Σκεφθείτε πως υπάρχουν άνθρωποι που δήλωσαν πως θα είναι παρόντες στις εκλογές. Αυτοί θα βρεθούν χωρίς απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που θα θέτει το εκλογικό σώμα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.