Ειδήσεις

Ενας στους 3 Ελληνες εργάζεται στον τουρισμό

Υψηλή είναι η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση, αν και θα μπορούσε να είναι ακόμη σημαντικότερη, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει σε μελέτη του, με θέμα «Τουρισμός και ανάπτυξη: Bασικά μεγέθη, κλαδικές διασυνδέσεις, αγροτροφικό σύστημα», το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι η άμεση συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση εκτιμάται σε ποσοστό 15,5%, ενώ η συνολική εκτιμάται ότι βρίσκεται μεταξύ 33% και 39%. Παρά ταύτα, η μελέτη διαπιστώνει αδυναμία του τουρισμού να κρατήσει την ανεργία στις τουριστικές περιοχές κάτω από τον εθνικό μέσον όρο αλλά και να μειώσει την ανεργία ακόμη και την περίοδο της τουριστικής αιχμής. Και αυτό, παρά τη δυναμική αύξηση των αφίξεων μετά το 2012. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση της Κρήτης. Κατά τη μελέτη, ενώ μέχρι το 2009 η ανεργία στην Κρήτη τους μήνες της τουριστικής αιχμής (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) κυμαινόταν περίπου στο 50%-60% του μέσου όρου της ανεργίας της λοιπής περιόδου (Οκτώβριος-Μάιος), το αντίστοιχο ποσοστό τα έτη 2010 και 2011 ανήλθε στο 80%, ενώ από το 2012 και μετά διαμορφώθηκε στο ίδιο επίπεδο με τους μήνες της μη τουριστικής περιόδου.

Από τη πλευρά του, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, επικαλούμενο τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη, αναφέρει ότι η συνολική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Ιούνιο ανήλθε σε 40.599 θέσεις εργασίας (255.903 από την αρχή του έτους), ενώ στα καταλύματα σε 25.349 και στην εστίαση σε 35.837. Δηλαδή, προσθέτει ότι η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον τουρισμό ήταν μεγαλύτερη από τη συνολική λόγω απώλειας θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση με τη λήξη του σχολικού έτους.

Ανησυχητικά για την πορεία των εσόδων στον τουρισμό είναι τα στοιχεία που παραθέτει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ σε σχέση με τη διάρκεια παραμονής των ξένων επισκεπτών και την εξέλιξη της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Αναλυτικά, η μέση διάρκεια παραμονής την περίοδο 2005-2016 βαίνει διαρκώς μειούμενη, καθώς από 10,7 ημέρες το 2005 μειώθηκε σε μόλις 6,9 ημέρες το 2016. Πτωτική τάση παρουσιάζει κατά το ίδιο διάστημα και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, καθώς από 745,7 ευρώ το 2005 μειώθηκε σε μόλις 470,5 ευρώ το 2016. Mεταξύ της περιόδου 2005-2012 και 2013-2016 η κυρίαρχη θέση της Γερμανίας και της Βρετανίας σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων για τη χώρα δεν μεταβάλλεται, καθώς διατηρείται η 1η και 2η θέση τους αντιστοίχως, παρά τη μικρή ποσοστιαία υποχώρηση επί του συνόλου. Ανοδικά κινήθηκε η συμμετοχή της Γαλλίας και της Ρωσίας, ενώ υποχώρησε η συμμετοχή της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου