Πολιτιστικά

4η Μουσική Κυριακή με τον Λαβύρινθο

Με το φεγγάρι σχεδόν γεμάτο την Κυριακή ολοκληρώνεται άλλη μια Μουσική Εβδομάδα σεμιναρίων στο βουνό του Προφήτη Ηλία, που θα κλείσει με μια ακόμα συναυλία.

Η Ρόδος λοιπόν αναδεικνύει την πολυπολιτισμική της ταυτότητα στην τέταρτη συναυλία της καλοκαιρινής περιόδου, την Κυριακή 6 Αυγούστου στις  21:30 στον Προμαχώνα του Κάστρου του Μεγάλου Μαγίστρου.

Μια συναυλία του  Μουσικού  Εργαστηρίου Λαβύρινθος και του Δήμου Ρόδου/ ΔΟΠΑΡ αφιερωμένη στη Μεσαιωνική Μουσική της Ιταλίας και στη Μουσική της Τουρκίας

1ο μέρος:

Patrizia Bovi (φωνή, μεσαιωνική άρπα) Fadia Tomb el Hage (φωνή), Peppe Frana (μεσαιωνικό λαούτο) Enea Sorini (φωνή, κρουστά, ψαλτήρι)

Η Patrizia Bovi, από την Ασίζη της Ιταλίας είναι μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στον κόσμο της Παλαιάς Ευρωπαϊκής Μουσικής και κυρίως εκείνη της Ιταλίας. Το 1984 δημιούργησε το σχήμα Micrologus, με ευρεσιτέχνες της μεσαιωνικής ιταλικής μουσικής που οι εκτελέσεις τους συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αποθεώνουν διεθνώς το κοινό. Η Bovi  εκτός της διδασκαλίας της στο Centro Studi Europeo di Musica Medievale Adolfo Broegg στο Spello από το 2009, διδάσκει και δίνει συναυλίες  ανά τον κόσμο. Το 2008 βραβεύτηκε ως “Chevalier des Arts et des Lettres” από το υπουργείο πολιτισμού της Γαλλίας.

Η Λιβανέζα κοντράλτο Fadia Tomb el-Hage ξεκίνησε τη μουσική της καριέρα στα 14 ως τραγουδίστρια με τους αδελφούς Rahbani και με τη θρυλική Λιβανέζα τραγουδίστρια Fairouz. Εργάστηκε επίσης και ως ηθοποιός στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 1984 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Λιβάνου με πτυχίο ψυχολογίας. Κατόπιν, μαζί με το σύζυγό της μετανάστευσε στη Γερμανία όπου σπούδασε φωνή, με εξειδίκευση στο ορατόριο, στο Richard-Strauss-Konservatorium στο Μόναχο από όπου πήρε το δίπλωμά της το 1990. Η Fadia Tomb el-Hage είναι μια από τις ελάχιστες τραγουδίστριες που κατέχει και μπορεί να συνδυάσει την ανατολική και την δυτική κλασική μουσική παράδοση. Το ρεπερτόριό της επεκτείνεται από την κλασική Αραβική μουσική ως την Ευρωπαϊκή μουσική και από το μεσαίωνα ως τη σύγχρονη μουσική. Από το 1990 είναι σολίστ στο Sarband Ensemble, Vox και  L’Orient Imaginaire, με έμφαση στο Μεσαιωνικό και Μεσογειακό τραγούδι.

Αυτές οι δύο σπουδαίες τραγουδίστριες θα εμπλακούν σε ένα διάλογο διασταυρούμενων επιρροών μεταξύ ανατολικού και δυτικού μουσικού ύφους που χρονολογείται πολλούς αιώνες πίσω, στις παλαιότερες ρίζες και των δύο παραδόσεων. Η παλαιοχριστιανική, η εβραϊκή και η σουφική ​​υμνολογία θα αποτελέσουν επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του ρεπερτορίου.

2ο μέρος:

Yurdal Tokcan (ούτι), Göksel Baktagir (κανονάκι), Derya Türkan (πολίτικη λύρα)

Πρόκειται για τρεις από τους κορυφαίους μουσικούς της Τουρκίας με διακρίσεις στη διεθνή σκηνή.

Ο Yurdal Tokcan αναγνωρίζεται σήμερα ως ο κορυφαίος δεξιοτέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο στο ούτι. Η τεχνική του στο όργανο τον κατατάσσει σε μια κατηγορία από μόνο του, ενώ ακόμη σημαντικότερα, είναι η μουσικότητα και το συναισθηματικό βάρος που δίνει στους μοναδικούς αυτοσχεδιασμούς του (ταξίμια), καθώς και η συγκροτημένη και ολοκληρωμένη προσέγγισή του στο πολύπλοκο και σύνθετο ρεπερτόριο της τουρκικής κλασικής μουσικής τα οποία εν τέλει τον αναδεικνύουν ως ένα μουσικό με σπάνιο βάθος και ευαισθησία.

Ο Göksel Baktagir είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες στο κανονάκι της εποχής μας, καθώς κι ένας φημισμένος συνθέτης με ένα πολύ μεγάλο έργο στο ενεργητικό του. Έχει εξερευνήσει εκτενώς τις δυνατότητες στο κανονάκι και έχει βρει πάρα πολλές νέες τεχνικές που έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες σ’ αυτό το πολύ αισθησιακό και ιστορικό όργανο.  Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι έχει πειραματιστεί στην απόδοση σύγχρονων μουσικών ιδιωμάτων στο κανονάκι με ιδιαίτερη έμφαση στη τζαζ.

Ο Derya Türkan είναι σήμερα ο κορυφαίος δεξιοτέχνης της Πολίτικης λύρας στην Τουρκία. Η Πολιτική λύρα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο όργανο αλλά πολύ αγαπητό για τον αιθέριο ήχο του, που μάλιστα μοιάζει έντονα με τον ήχο της ανθρώπινης φωνής. Θεωρείται το ιδανικό όργανο για την αυτοσχεδιαστική φόρμα γνωστή ως Ταξίμι. Ο Derya Türkan ειδικεύεται σε αυτό το είδος καθώς και στις συνθέσεις του Οθωμανικού κλασικού ρεπερτορίου. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε διάφορα πειραματικά εγχειρήματα σε συνεργασία με μουσικούς από διαφορά μέρη του κόσμου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λίγο πριν την είσοδο στην αρχή της οδού Ορφέως, η Ροδίτικη Οινοποιία ΚΑΪΡ θα προσφέρει δωρεάν κρασιά, μια κίνηση που σκοπό έχει να γευθούν επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού τους εκλεκτούς  τοπικούς μας οίνους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου