Το ποσό των 402.157,79 ευρώ για 748 ακίνητα θα «πετάξει» από τα ταμεία του Δήμου Ρόδου, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», προκειμένου να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, όσα ακριβώς πλήρωσε και πέρυσι.
Ο Δήμος Ρόδου έχει στη διάθεσή του 600 ακίνητα σε όλο το νησί καθώς επίσης και 148 αγροτεμάχια, η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται συνολικά σε 194.927.777,87 ευρώ.
Ο κύριος φόρος των 600 ακινήτων ανέρχεται σε 146.426,53 ευρώ και ο συμπληρωματικός σε 255.731,26, ενώ ο φόρος για τα αγροτεμάχια είναι μηδενικός.
Η αντικειμενική αξία των ακινήτων του Δήμου Ρόδου, κτήρια και οικόπεδα, ανέρχεται συνολικά σε 193.794.858,45 ευρώ και των αγροτεμαχίων σε 1.132.919,42 ευρώ.
Ο Ε.Ν.Φ.Ι.Α. υπολογίζεται μόνον στα δημοτικά κτήρια που εκμισθώνονται και αποφέρουν έσοδα, ενώ αντίθετα σε κανένα δημοτικό κτήριο που ιδιοχρησιμοποιείται ( π.χ. δημοτικά καταστήματα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) δεν επιβάλλεται ο συγκεκριμένος φόρος.
Μάλιστα το 2014, με την υποχρεωτική καταβολή του ΕΝΦΙΑ για τα όλα δημοτικά ακίνητα, ακόμα και για εκείνα που ιδιοχρησιμοποιούνται, ο Δήμος Ρόδου είχε κληθεί να καταβάλει 1,5 (!) εκατ. ευρώ για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, βάσει του εκκαθαριστικού που εστάλη στην αρμόδια υπηρεσία, με κίνδυνο να αδειάσουν τα ταμεία και να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υπόλοιπες οικονομικές του υποχρεώσεις.
Για το λόγο αυτό και με… μπούσουλα την «θηλιά» του Δήμου Ρόδου, το υπουργείο Οικονομικών, έφερε ως αντιστάθμισμα στις περικοπές πόρων των ΟΤΑ για το 2015, την απόφαση οι Δήμοι να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τα κτήρια που δεν εκμισθώνονται και άρα δεν τους αποδίδουν έσοδα.
Η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ για την απαλλαγή των Δήμων από τον ΕΝΦΙΑ, επιτεύχθηκε μετά την έκκληση των δημάρχων να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει σε πολλούς Δήμους, όπως της Ρόδου, οι οποίοι είχαν χρεωθεί σημαντικά ποσά από τον υπολογισμό του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, στο σύνολο των δημοτικών κτιρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει, να μετατραπεί ο ΕΝΦΙΑ σε έναν αναπτυξιακό και δίκαιο φόρο με την προϋπόθεση να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση έργων στους Δήμους κι ενώ όσο ο Π. Κουρουμπλής ήταν υπουργός Εσωτερικών, δεν το είχε αποκλείσει, εν τέλει στο πολυνομοσχέδιο που πρόσφατα ήρθε από τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και ψηφίστηκε από την Βουλή, δεν συμπεριελήφθη καμία σχετική ρύθμιση.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Π. Κουρουμπλής λίγο πριν τον ανασχηματισμό, με τον οποίον ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, είχε δηλώσει: «Το πολυνομοσχέδιο είναι 150 άρθρα και μπορεί να γίνουν και 200. Το έστειλα λοιπόν σε όλους τους δημάρχους για να το μελετήσουν και να υπάρξουν προτάσεις για να κάνουμε την Αυτοδιοίκηση, πιο αποτελεσματική και το κράτος πρέπει να γίνει ένα επιτελικό κράτος. Θα τ΄ ανοίξουμε όλα, λοιπόν. Γιατί να μην πάει ένα μέρος του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους;», στο πλαίσιο του διαλόγου που είχε ανοίξει με την ΚΕΔΕ για την ενίσχυση των οικονομικών των ΟΤΑ.
Εν τέλει, ο διάδοχός του κ. Πάνος Σκουρλέτης, δεν ακολούθησε την γραμμή του προκατόχου του, προτιμώντας να μην ανοίξει το θέμα αυτό για την ενίσχυση των πόρων στους Δήμους.
https://www.dimokratiki.gr/08-08-2017/402-000e-gia-748-akinita-tha-plirosi-o-dimos-se-enfia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.